Προ των πυλών το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στην Ελλάδα – Ο στόχος του 1 δισ. για την ITX Hellas

Toυ Γιώργου Λαμπίρη

Tα επόμενά του βήματα στην Ελλάδα σχεδιάζει ο όμιλος ITX Eλλάς, στην ομπρέλα του οποίου υπάγονται οι εμπορικές ονομασίες Zara, Massimo Dutti, Zara Home, Pull & Bera, Stradivarius, Oysho και Bershka.

Στις προτεραιότητες του είναι η έναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου καταστήματος Zara έως τώρα στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο θα βρίσκεται στον πύργο του Πειραιά. Σημειώνεται ότι στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται και κατάστημα Zara Home.

Το κατάστημα αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές του νέου έτους, καθότι αυτή τη στιγμή τρέχουν οι εργασίες κατασκευής του από πλευράς της Dimand, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του ακινήτου.

Το νέο κατάστημα θα έρθει επί της ουσίας να αντικαταστήσει τα δύο υφιστάμενα καταστήματα συνολικής επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία αυτή τη στιγμή λειτουργούν στον Πειραιά. 

Μεγαλύτερα καταστήματα – διευρυμένη γκάμα προϊόντων

Σημειώνεται ότι με βάση τα νέα concepts καταστημάτων που λανσάρει ο όμιλος Inditex που διαχειρίζεται τα δημοφιλή brands παγκοσμίως, προβλέπεται η δημιουργία μεγαλύτερων σε έκταση καταστημάτων. Η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί στην δυνατότητα φιλοξενίας διευρυμένης γκάμας προϊόντων στα επιμέρους τμήματα των σημείων πώλησης της αλυσίδας λιανικής. 

Φέτος η Zara συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Το πρώτο κατάστημα δημιουργήθηκε στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής, όπου παραμένει έως και σήμερα. H άφιξη της Zara στην Ελλάδα το 1993, ήρθε να αλλάξει ριζικά το μοντέλο αγορών και την εμπειρία του καταναλωτή, ο οποίος απέκτησε την δυνατότητα να κινείται αυτόνομα στα καταστήματά της, επιλέγοντας ο ίδιος τα προϊόντα που επιθυμούσε να δοκιμάσει από τα ράφια της. Η Ελλάδα αποτέλεσε μία από τις πρώτες χώρες, στις οποίες επεκτάθηκε η Ζara μετά την Ισπανία που αποτελεί και την χώρα προέλευσής της και εδώ παρουσιάζει μία από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν καταναλώσεις μεταξύ των αγορών όπου δραστηριοποιείται. 

Για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα άγγιξε κατά πληροφορίες τα 580 εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι στο άμεσο μέλλον να αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αναπτύσσοντας περαιτέρω τη δραστηριότητά του. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη χρήση που ξεκίνησε από την 1η Φεβρουαρίου του 2021 και ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2022, η ITX Hellas τζίραρε 457,9 εκατ. ευρώ από 328,7 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη χρονική περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2021.

Περί τα 10.000 τετραγωνικά εμπορικών χώρων στο Vouliagmenis Mall

Στο πλάνο σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία βρίσκεται η δημιουργία χώρων λιανικής στο Vouliagmenis Mall του Ελληνικού, όπου η επιχείρηση αναμένεται ότι θα έχει στη διάθεσή της περί τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων κατά τη λειτουργία του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Lamda Development. 

Σήμερα ο όμιλος ITX Hellas διατηρεί 160 καταστήματα όλων των εμπορικών σημάτων, εκ των οποίων τα 43 είναι Zara. Στην Ελλάδα απασχολεί περί τα 4.000 άτομα προσωπικό, ενώ το 55% του τζίρου προέρχεται από τη Zara και το υπόλοιπο 45% από τα υπόλοιπα brands που έχουν παρουσία στην εγχώρια αγορά. 

Σε παγκόσμια βάση ο όμιλος Inditex – στον οποίο υπάγεται η ITX Hellas – στο τέλος της χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2023 διατηρούσε παρουσία σε 213 αγορές με 5.815 καταστήματα. Oι πωλήσεις για το group στην τελευταία οικονομική χρήση ήταν 32,56 δισεκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη 4,13 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Πηγή:.capital.gr

About Post Author