Είναι λοιπόν η ενυδάτωση, τόσο σημαντική όσο και η αναπνοή. Η αποτελεσματική ενυδάτωση τώρα, είναι ένας συνδυασμός κατάλληλης ποσότητας, αλλά και σωστής πρακτικής.
ELENA KATSOULAKI
Pexels.com/Ging Ang
Κάνε εικόνα μία γλάστρα. Γλάστρα όμως, όχι κασπώ. Για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Έχει μέσα το φυτό της κι εσύ δέησες να το ποτίσεις. Λεπτά μετά, θα δεις νεράκι να τρέχει από την τρύπα της γλάστρας προς το πιατάκι. Αν κι αυτό ξεχειλίσει, θα αποκτήσεις ένα χαριτωμένο ρυάκι στο μπαλκόνι σου.
Αν το ρυάκι σου μοιάζει πιο πολύ με ποτάμι ολόκληρο, κάπως σαν να το παράκανες το θέμα. Καλύτερα να οργανωθείς να ποτίζεις πιο συχνά το φυτό σου και με πιο λογικές ποσότητες νερού. Γιατί με όλο αυτό το νερό που χάνεται, πέρα από τη σπατάλη που μόλις έκανες, του διώχνεις και μέταλλα και ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη για την επιβίωση και την ανάπτυξή του.
Αν βέβαια το φυτό σου είναι εσωτερικού χώρου, το αποτέλεσμα που συζητάμε ούτως ή άλλως σταματάει να εμπίπτει στην κατηγορία των χαριτωμένων, οπότε το νου σου και πάλι με τη συχνότητα και την ποσότητα.
Μια περίπλοκη γλάστρα είμαστε κι εμείς
Μπορεί να μπαίνουν στη μέση οι σκέψεις, το μυαλό και γενικώς η ανθρώπινη φύση, αλλά μη θεωρήσεις ότι στην τελική απέχουμε πολύ από μια γλάστρα. Απλώς φαντάσου τη λίγο πιο περίπλοκη από αυτές που έχεις στο περβάζι.
Μας βάζεις νερό, κάποιο το κρατάμε, κάποιο φεύγει. Όπως στης γλάστρας το πιατάκι. Το δικό μας πιατάκι είναι ο ιδρώτας, οι πεπτικές εκκρίσεις, τα ούρα, το σάλιο, τα δάκρυα. Δε μας βάζεις νερό, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Μας παραβάζεις νερό, πέφτει το νάτριο και παθαίνουμε υπερ-ενυδάτωση.
Η ενυδάτωση ρυθμίζει τη λειτουργία των οργάνων και ισορροπεί το ορμονικό μας σύστημα. Ο εγκέφαλός μας, χωρίς νερό δεν αποδίδει. Χάνουμε την ταχύτητα και την ακρίβειά μας, μειώνεται η προσοχή και η αριθμητική μας ικανότητα, αντιλαμβανόμαστε την κόπωση ως περισσότερη από όση πραγματικά είναι.
Το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, το δέρμα, αποτελείται από περίπου 70% νερό. Όταν αφυδατωθεί, δείχνει πιο θαμπό και άγριο κι εμείς με τη σειρά μας πιο κουρασμένοι και μεγαλύτερης ηλικίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μαλλιά μας.
Με το νερό, οι αρθρώσεις διατηρούνται λιπασμένες και συνεπώς έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους διάφορους κραδασμούς, που αλλιώς θα τις τραυμάτιζαν ή και θα τις εκφύλιζαν. Για το πεπτικό μας σύστημα, το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο βοηθό. Αφού βοηθάει τις πεπτικές κινήσεις, την απέκκριση των άχρηστων ουσιών αλλά και τη διάλυση των λιπαρών και των φυτικών ινών. Επιτρέποντας έτσι τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθώς και τη διαδικασία της πέψης. Οι μυς μας αποτελούνται κατά 60-80% από νερό.
1. Υπολόγισε την ποσότητα που χρειάζεσαι
Για χρόνια πολλά, θεωρούσαμε τα οκτώ ποτήρια ως τη σωστή ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης νερού. Μετά μπήκε στο παιχνίδι η διαφορά των δύο φύλων, και είπαμε πως ένας άντρας καλό είναι να καταναλώνει περίπου 2,5 λίτρα κάθε μέρα, και μία γυναίκα περίπου 2.
Σύμφωνα με την Kimberly Snyder, διατροφολόγο με έδρα το Λος Άτζελες και πελάτισσες μερικές από τις πιο αγαπημένες μας ηθοποιούς, η μόνη σωστή ποσότητα νερού είναι η εξατομικευμένη. Για εκείνη, μία αρκετά καλή προσέγγιση είναι το να πίνουμε από 30 έως 60 γραμμάρια νερού για κάθε κιλό του βάρους μας.
Αυτό σημαίνει πως μια γυναίκα 60 κιλών, καλό είναι να πίνει καθημερινά από 1.800 έως 3.600 γραμμάρια νερό. Η δεύτερη βέβαια ποσότητα είναι διπλάσια από την πρώτη και αυτό ίσως μπερδεύει αρχικά. Όμως είναι σωστό. Γιατί για να δούμε τις ανάγκες του δικού μας σώματος και να μας τοποθετήσουμε κάπου μέσα σε αυτό το εύρος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την εποχή του έτους, τις θερμοκρασίες της χώρας μας, αλλά και το πόσο καθιστική ή δραστήρια είναι η καθημερινότητά μας.
2. Πιες το νερό σου σε θερμοκρασία δωματίου
Επιλέγοντας να πιούμε κρύο νερό, βάζουμε τον οργανισμό μας σε διαδικασία απώλειας ενέργειας για να μπορέσει να το φέρει σε θερμοκρασία κατάλληλη, ώστε να μπορέσει να το απορροφήσει. Όμως η ίδια η διαδικασία αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια νερού.
Στο μεταξύ, το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει σμίκρυνση των αιμοφόρων αγγείων του στομάχου. Κι αυτό με τη σειρά του, έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της λειτουργίας της πέψης και τελικά την καθυστέρηση της ενυδάτωσης. Το κάνουμε που το κάνουμε λοιπόν το καλό πίνοντας το επόμενο ποτήρι νερού, ας είναι και σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Ενυδατώσου, πρώτο πράγμα πρωί-πρωί
Κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουμε αφυδατωθεί. Με το που ξυπνάμε το πρωί, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πιούμε νερό, με άδειο στομάχι. Κάνοντάς το αργά και σταδιακά, μπορούμε να πιούμε μέχρι και τα τέσσερα πρώτα ποτήρια της ημέρας, πριν το πρώτο μας γεύμα.
Όλα μας τα όργανα θα πάρουν μπρος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα γεμίσουμε ενέργεια. Τελικά, όντως θα ξυπνήσουμε, όχι απλά θα σηκωθούμε από το κρεβάτι και θα γυροφέρνουμε ως άλλα ζόμπι. Για επιπλέον ενυδάτωση και αποτοξίνωση, μπορούμε να δοκιμάσουμε και λεμόνι στο πρωινό μας το νεράκι.
4. Πιες νερό ανάμεσα στα γεύματα, όχι κατά τη διάρκειά τους
Η πιο ακατάλληλη ώρα για να πιούμε νερό είναι κατά τη διάρκεια του φαγητού. Διότι αναμειγνύεται με την τροφή και τα γαστρικά υγρά και το μόνο που καταφέρνουμε έτσι είναι να καθυστερούμε και να δυσκολεύουμε τη διαδικασία της πέψης.
Καλό είναι το τελευταίο ποτήρι νερού που θα πιούμε πριν από ένα γεύμα να απέχει μισή ώρα από αυτό. Και το επόμενο αντίστοιχα, να είναι μία ώρα μετά το φαγητό μας. Ανάμεσα στα γεύματά μας, τότε είναι η σωστή ώρα για ενυδάτωση, χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιπές μας λειτουργίες.
5. Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε νερό
Ένα ποσοστό της ενυδάτωσης που χρειαζόμαστε, μπορούμε να το πάρουμε από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν άφθονο νερό. Κυρίως από φρούτα και λαχανικά.
Το αγγούρι, το σπανάκι, το μπρόκολο και το σέλερι στη σαλάτα ή στο smoothie μας, μπορούν να κάνουν θαύματα. Σε καλά νέα, και στην περίπτωση που αυτές οι επιλογές σε εκνευρίζουν, το ίδιο ωφέλιμα είναι και το καρπούζι, οι φράουλες και το πεπόνι.
6. Ανέκτησε ό,τι έχασες λόγω καφεΐνης και αλκοόλ
Τόσο η καφεΐνη, όσο και το αλκοόλ, λειτουργούν διουρητικά. Οπότε όσο πιο πολύ τα καταναλώνουμε, τόσο πιο πολύ πάμε στην τουαλέτα, τόσο μεγαλύτερη απώλεια υγρών έχουμε. Για να μένουμε ενυδατωμένοι, καλό είναι να ρυθμίσουμε το ισοζύγιο αυτό.
Για κάθε ποτό με αλκοόλ ή κάθε κούπα με καφέ, θα υπολογίσουμε ένα επιπλέον μεγάλο ποτήρι νερού στην καθημερινή μας κατανάλωση. Ένας δείκτης του πόσο καλά τα καταφέρνουμε με το ισοζύγιο αυτό, είναι το χρώμα των ούρων μας. Όσο πιο καθαρά είναι, τόσο καλύτερα είμαστε ενυδατωμένοι. Όσο σκουραίνουν, κάτι δεν πάει καλά.
7. Κράτα μαζί σου ένα μπουκάλι νερού
Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος ενυδάτωσης για όσους απλά ξεχνούν να πιούν νερό, είναι το να έχουν το νερό παντού μαζί τους. Άλλωστε είναι πιο πιθανό να διψάσουμε όσο περπατάμε στο δρόμο ή κάνουμε κάποια δραστηριότητα, οπότε το ιδανικό είναι την ώρα εκείνη να έχουμε άμεση πρόσβαση σε νερό.
Διατηρώντας στην τσάντα μας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκαλάκι νερού και γεμίζοντάς το όποτε βρισκόμαστε στο σπίτι ή στο γραφείο, θα έχουμε και καλύτερη εικόνα της ποσότητας που καταναλώσαμε.
8. Δοκίμασε το νερό καρύδας
Αιώνες τώρα, οι κάτοικοι των νησιών της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, τρυπάνε μικρές καρύδες και πίνουν το νερό τους, ώστε να ηρεμήσουν τον οργανισμό τους από τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν στην περιοχή και να αναπληρώσουν τους ηλεκτρολύτες που έχασαν με τον ιδρώτα.
Με τις κλιματικές αλλαγές που καταφέραμε στον πλανήτη, αντίστοιχες θερμοκρασίες ενίοτε βιώνουμε και εδώ. Οπότε γιατί όχι, να δοκιμάσουμε το τρικ όσων έχουν περισσότερη εμπειρία. Αν μη τι άλλο, η γεύση θα μας κάνει να χαμογελάσουμε.
Πηγή:savoirville.gr