Βρήκαν νέο αντισυλληπτικό χάπι για άντρες

Στο κεφάλαιο αντισύλληψη στο σεξ, για τις γυναίκες υπάρχουν πολλές επιλογές: από αντισυλληπτικά χάπια μέχρι σπιράλ κ.ά. ωστόσο για τους άνδρες που δεν επιθυμούν να… τεκνοποιήσουν οι μόνες επιλογές παραμένουν τα προφυλακτικά και οι ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις (βαζεκτομή). Τώρα όμως ένα νέο αντισυλληπτικό χάπι εξετάζεται από τους επιστήμονες και έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για άντρες.

Όπως διαβάζουμε στο iatropedia.gr ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι βρίσκεται ίσως προ των πυλών, λένε επιστήμονες βρήκαν μια κυτταρική οδό, σαν “διακόπτη”, που εμποδίζει το σπέρμα να μπορεί να κολυμπήσει.

Δοκιμές σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι διατηρεί το σπέρμα αναισθητοποιημένο για μερικές ώρες, αρκετό χρόνο δηλαδή ώστε να μην φτάσει ποτέ εγκαίρως στο ωάριο.

Πολλές ακόμη δοκιμές προγραμματίζονται και απαιτούνται, αφού αναμένεται το χάπι να δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κουνέλια πριν φτάσουμε σε δοκιμές σε ανθρώπους.

Η ιδέα είναι ότι οι χρήστες θα μπορούν να πάρουν ένα χάπι περίπου μια ώρα πριν από την σεξουαλική επαφή και απλά να παρακολουθούν το… ρολόι για το πότε θα περάσει η δράση του.

Πώς λειτουργεί το νέο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες

Σε αντίθεση με το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι, δεν περιλαμβάνει ορμόνες.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της προσέγγισης που διερευνούν: δεν καταργεί την τεστοστερόνη και δεν θα προκαλέσει παρενέργειες ανεπάρκειας ανδρικής ορμόνης.

Αντίθετα, ο “διακόπτης” είναι μια κυτταρική πρωτεΐνη σηματοδότησης που ονομάζεται διαλυτή αδενυλυλοκυκλάση (soluble adenylyl cyclase – sAC). Το πειραματικό αυτό χάπι αναστέλλει ή μπλοκάρει την πρωτεΐνη sAC.

Στην πρώιμη μελέτη σε ποντίκια, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, μια δόση του φαρμάκου, που ονομάζεται TDI-11861, ακινητοποίησε το σπέρμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την σεξουαλική επαφή.

Το αποτέλεσμα διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Στις 24 ώρες, φαινόταν να έχει εξαντληθεί πλήρως από τον οργανισμό με αποτέλεσμα η επόμενη… παρτίδα σπέρματος να κολυμπά κανονικά.

Μία από τις επιστήμονες, η δρ. Melanie Balbach από το Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, είπε ότι το νέο χάπι είναι αρκετά υποσχόμενο ως ένα εύχρηστο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες.

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι λειτουργεί σε ανθρώπους, οι άνδρες θα μπορούν να το παίρνουν μόνο όταν και όσο συχνά χρειάζεται.

Αλλά δεν θα προστατεύει από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, προειδοποιούν οι ειδικοί. Θα χρειάζονταν προφυλακτικά γι’ αυτό.

Ο καθηγητής Allan Pacey, καθηγητής ανδρολογίας στο University of Sheffield, δήλωσε:

“Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ένα αποτελεσματικό, από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες και παρόλο που πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν δοκιμαστεί όλα αυτά τα χρόνια, καμία δεν έχει φτάσει ακόμη στην αγορά.

Η προσέγγιση που περιγράφεται σε αυτήν την έρευνα, δηλαδή να εξαφανιστεί το βασικό ένζυμο στο σπέρμα που είναι κρίσιμο για την κίνησή του, είναι μια πραγματικά νέα ιδέα. Το γεγονός ότι μπορεί να δράσει και να υποχωρήσει τόσο γρήγορα είναι πραγματικά πολύ συναρπαστικό.

Εάν οι δοκιμές σε ποντίκια μπορούν να επαναληφθούν και σε ανθρώπους με τον ίδιο βαθμό αποτελεσματικότητας, τότε αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αντισυλληπτική προσέγγιση για τον άνδρα που αναζητούσαμε.

Έχουν κάνει κάποιες δοκιμές σε ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο και λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, νομίζω, ανοίγει πραγματικά τις προοπτικές ότι μπορούμε να έχουμε κάποιες δοκιμές σε ανθρώπους».

Πηγή:mag.sigmalive.com

About Post Author