Μια νέα Ελλάδα «ξεπηδάει» μέσα από τις σελίδες του ολοκαίνουριου λευκώματος της Καρολίνας Ροβύθη

Ανανεωμένη και γεμάτη ευφάνταστη δημιουργικότητα

 

Καθώς ξεφυλλίζω τη νέα, εξαιρετική έκδοση της γνωστής εικαστικού Καρολίνας Ροβύθη, σε συνεργασία με την Key Books. Το μάτι μου δε σταματά να «χορταίνει» χρώματα, φωτεινά έργα Τέχνης και χιουμοριστικά ποπ μοτίβα. Ένα από αυτά δείχνει μια κονσέρβα με σούπα αβγολέμονο, ένα άλλο, το “The New Tsarouchi Air”, δανείζεται τη γνωστή ατάκα διάσημου αθλητικού κολοσσού, το “We can do it”, για να δηλώσει ότι οι Έλληνες μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Πόσο απελευθερωτική είναι στ’ αλήθεια η τέχνη της! Ανάλαφρη, πολύχρωμη αλλά και βαθιά ουσιαστική, η έκδοση, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, προλογίζεται από την πρόεδρό του, Άντζελα Γκερέκου. Όπως η ίδια η Καρολίνα εξηγεί, πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό project που έχει στόχο να προάγει τον ελληνισμό και την αγάπη για την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

22-periptero-highres-cmyk.jpg

Μιλήστε μας λίγο για το νέο σας λεύκωμα. Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του; 

Το “All you need is Greece” είναι μια συλλογή πολύχρωμων, φωτεινών και δυναμικών έργων, που επιδεικνύουν την ομορφιά, το πνεύμα και τη δύναμη της πατρίδας μας. Όλα ξεκίνησαν το 2012, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η χώρα μας δοκιμαζόταν από την κρίση. Τότε ζούσα στο εξωτερικό κι ένιωθα αυτόν τον αντίκτυπο. Κάθε φορά που επισκεπτόμουν την Ελλάδα, συναντούσα ανθρώπους θλιμμένους, απογοητευμένους, με άγχος, κι όταν μιλούσα μαζί τους, μου έλεγαν πως ένιωθαν αβοήθητοι και πως βρίσκονταν σε αδιέξοδο. Αυτό όλο «δούλευε» μέσα μου και με «έκαιγε», μέχρι που παρακολούθησα μια ομιλία του global brand strategist Peter Economides στην Αθήνα. Αυτό ήταν! Η σπίθα άναψε. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε μια από τις πιο ανασταλτικές εκφράσεις στην ελληνική γλώσσα, το «δε γίνεται». Θυμάμαι συγκεκριμένα πως είπε: «Πρέπει ν’ απαλλαγούμε από αυτό το “ΔΕΝ” και να μείνουμε στο “ΓΙΝΕΤΑΙ”». Αυτό, λοιπόν, ήταν το δικό μου δημιουργικό «ξυπνητήρι». Χρησιμοποίησα την τέχνη μου για να πω το δικό μου «γίνεται». Ζωγράφισα σ’ έναν τεράστιο καμβά την «Ελληνική Σημαία» (“The Crying Greek Flag”), δίνοντας νέα ζωή στο εμβληματικό μπλε και το λευκό της, μέσα από ένα μοτίβο με λευκές ρίγες που δακρύζουν. Σε αυτό το κομμάτι, η σημαία –όπως η χώρα και ο λαός της– παρουσιάζεται να στέκεται δυνατή και περήφανη, παρόλο που πονάει και κλαίει.

“All you need is Greece”, λοιπόν! Τι είναι η Ελλάδα για εσάς;

Είναι αγάπη, έρωτας και περικλείει τα πάντα: τον ήλιο, τη θάλασσα, το κέφι, τη ζεστασιά, την ιστορία, την παράδοση, τη φιλοξενία. Αυτό το πάντρεμα συναισθημάτων και εικόνων φαίνεται πως το έχουμε στο DNA μας. Μάλλον, όμως, Ελλάδα είναι όλος ο κόσμος, γιατί όπως λέει κι ο Percy Bysshe Shelley: «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι, η λογοτεχνία, η θρησκεία, οι τέχνες μας έχουν ρίζες ελληνικές!»

aygolemono-saloni-open-book.jpg

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Θα γίνει μια μεγάλη παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα οργανωθεί μια έκθεση με τα πρωτότυπα έργα που βρίσκονται στις σελίδες του λευκώματος από την γκαλερί MAMUSH, προκειμένου να διατεθούν στο κοινό. Η έκθεση και τα έργα θα ταξιδέψουν σύντομα και εκτός συνόρων. Επίσης, ετοιμάζουμε με την ομάδα του ταλαντούχου σκηνοθέτη Άρη Κατσιγιάννη μια ολιγόλεπτη ταινία που γυρίζουμε στον Όλυμπο, με συναρπαστικές εικόνες, κοστούμια και μουσικές, και με στόχο να τραβήξουμε -για μία ακόμη φορά- τα βλέμματα όλων στη χώρα μας! Γιατί αυτό που θέλω να πω είναι: «Ανεβάζουμε την Ελλάδα ψηλά». Γι’ αυτό, και παρά τις δυσκολίες, φθάσαμε στην κορυφή του πιο ψηλού βουνού της.

Info: Περισσότερα για την Καρολίνα Ροβύθη στο www.carolinerovithi.com. Έργα της διατίθενται στη MAMUSH gallery (www.mamushgallery.com).

Η πρώτη ταινία δίπλα στη θάλασσα, “All you need is Greece – Caroline Rovithi”, κυκλοφορεί στο YouTube

Πηγή:glow.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours