Aποκλειστικές φώτο από Γιώργο Λιβανό
Τρία χρόνια που πέταξε μια από τις στενότερες φίλες μου, πολύ νέα, όμορφη ακμαία. Συνεργάτες για περισσότερα απο 15 χρόνια, στο Εθνικό σε festivals ,στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών & Θεσσαλονίκης , στις δικές σου αλλά και στις δικές μου παραγωγές. Ποιος ρύθμιζε, ποιός όριζε , ποιος ζητούσε ποιος αποφάσιζε, το αφήναμε σε όλα στο “εκ παρδρομής” Θα ‘ναι πάντα προσωπική ανάμνηση… Για μένα είσαι παντα μια φωνή που με καθόρισε …
Το πλήρες βιογραφικό της Μαριάννας Τόλη. Μαριάννα Τόλη (Πειραιάς, Μάιος 1952 – Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2018). Ελληνίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια, σκηνοθέτης, μεταφράστρια, στιχουργός και χορογράφος. Τελείωσε τη Σχολή Μωραίτη και τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (* στην περίφημη ταξη του ’69, με Αρζόγλου, Σκυλοδήμο, Απέργη, Μαλτέζου, Μπαλανίκα, Χατζησάβα, Στασινοπούλου, Βαγενά) Σπούδασε θέατρο, χορό και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κentucky , κλασσικό τραγούδι στο Απολλώνειο Ωδείο και στη Royal Academy of Dancing, ενώ παρακολούθησε σεμινάριο και στο Actors Studio. Πριν λίγα χρόνια πήρε το δίπλωμα ψυχολογίας.
Στην Ελλάδα ξεκίνησε και η υποκριτική της καριέρα, κάνοντας την πρώτη της εμφάνιση στην “Λυσιστράτη” στην Επίδαυρο όπου τραγούδησε τον περίφημο Μύθο του Μάνου Χατζιδάκι. Είχε μια σημαντική καριέρα στο τραγούδι και την δισκογραφία, με τα τραγούδια της να γίνονται μεγάλες επιτυχίες τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ‘90. Κυκλοφόρησε δύο lp και αμέτρητους μικρους δοσκους. Πρωτη ηχογραφημένη της εμφάνιση το τραγούδι “Είναι χαράματα” για την πολυβραβευμενη ταινια τιυ Ροβηρου Μανθουλη” Προσωπο με προσωπο” το 1966. Πρώτο της δισκάκι το περίφημο « Cocaine Blues” .Τα γνωστότερα τραγούδια της ήταν τα : “Πάμε για δουλειά”, “Ζητάς”, “Ανεμόμυλοι του νου( leonardo’s ring)”, “Παγκόσμιος Μαγειρική”, ” Κάποτε οι χαρές μας”. “Μα τι τα θες τώρα”, “Η τελετή”, “Μάμα”, “Είσαι εσύ” κ.α. Σταθμός στην καριέρα της αποτέλεσε η συμμετοχή της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1977, όταν μαζί με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, την Μπέσσυ Αργυράκη και τον Πασχάλη ερμήνευσαν για λογαριασμό της Ελλάδας το Μάθημα Σολφέζ του Γιώργου Χατζηνάσιου, κατακτώντας την 5η θέση.
Με το συγκρότημα αυτό , περιόδευσαν σε όλη την Ελλάδα και 2 μήνες τραγούδησαν στο περιφημο «’Αλσος». Εμφανίστηκε μουσικά και τραγουδησε δίπλα στην Αλέκα Κανελίδου, το Βλάσση Μπονάτσο, το Γιώργο Μουζάκη, τον Joe Dassin, ακόμα και το Ντέμη Ρούσσο, ενώ με τον Κώστα Τουρνά έκαναν το musical «Κλικ». Πήρε μέρος σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου (“Γλυκιά ζωή” του Μιχάλη Κακογιάννη, “Ρόδινα ακρογιάλια” του Ευθύμιου Χατζή). Πρωταγωνίστησε σε πολλά musicals, όπως τα «Chicago», «Γλυκειά Ίρμα», «Marry Poppins», «Annie», «Goodbye girl» , «Sweet Charity» ενώ υπήρξε επίσης η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο μιούζικαλ “Εvita”.
Mε παραγωγό την Αλικη Βουγιουκλάκη δημιουργεί τη δικη της παιδική σκηνή με την οποία ως το θάνατο της παρουσλιασε σημαντικά παιδικά πολυθεάματα όπως το «Μυστικό Κήπο» , την “Annie”, το ” Μολυβένιο Στρατιώτη”, την «Παπλωματού» κ.α. Κατά την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου και παρουσίασε δύο έργα το « Μαγικό κόσμο της Αγάπης» και το «Γύρο του κόσμου σε ογδόντα μέρες» . Ο «Μυστικός της κήπος» παρουσιάστηκε σε δικη της σκηνοθεσία στο Κ.Θ.Β.Ε. , ενώ σκηνοθετησε παραστάσεις παιδικών musicals και στη Θεσσαλινίκη (πχ Annie στο Radio City)
Για τρία χρόνια παρουσίασε το πρώτο τηλεοπτικό musical τις “Μουσικές Μεταμφιέσεις” και την παιδική εκπομπή « Ιστρίες της Κλο-κλο», ενώ ήταν συμπαρουσιάστρια με τον Βασίλη Τσιβιλίκα της παιδικής εκπομπής “Ο φίλος μας ο ΚΟΚ” στην κρατική τηλεόραση, που στόχευε στην επιμόρφωση και εξοικείωση των παιδιών με τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ασχολήθηκε επιπλέον με την συγγραφή και την μετάφραση και θεατρικών έργων, και κινηματογραφικών αποδόσεων, ενώ έγραφε στίχους . Ιδρυτικό μέλος των Θεατρίνων θεατές, από το 2005 πρωταγωνίστησε στην παγκόσμια πρώτη του έργου «Η Ρωμαική Άνοιξη της κυρίας Στόουν» του Tennessy Williams και « Οργισμενα Νιάτα» του Joe Osborn . Ο ατζέντης του Osborne, sr Dickerson, την εχει χαρακτηρίσει “καλύτερη Alison” στην ιστορία των ανεβασμάτων του”Look back in anger”, ανα τον κοσμο!
Έγραψε στίχους για όλες σχεδόν τις παραστάσεις της ομάδας, ενώ έκανε μουσική διδασκαλία, χορογραφίες, τα κοστούμια και τραγούδησε τα τραγούδια σε αρκετές από αυτές. Εμφανίστηκε σε δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2006 συμμετείχε σε ένα επεισόδιο της σειράς “Παρά Πέντε”, που προβλήθηκε στο Mega. Ανάμεσα στα βιβλία που μετέφρασε η “Επιστροφή στο Μπράιτσχεντ” του Έβελυν Βω και το βιβλιο γυμναστικης της Jane Fonta. Επίσης εξαιρετικά σχολια για τους στιχους της στο Chicago,ειχε εκφρασει ο μεταφραστής Κώστας Ταχτσής. Ιδιαιτερα σημαντική η μεταφραση της σε στιχο (ρίμα) στην κινηματογραφική musical εκδοχή των Αθλίων Το διαφημιστικο promo για τα υφάσματα Αιγαίον, έγραψε την δική του ιστορία σε μια εποχή που η διαφήμιση στην ελληνική τηλεόραση δεν είχε ακόμα “ανθίσει”.
Η ερώτηση “Μαριάννα, τι γίνεται στο Αιγαίο;” αποτελεί το γνωστότερο και πιο γνώριμο σλόγκαν των πρώτων διαφημίσεων της ελληνικής τηλεόρασης ( μια διαφήμιση που γυρίστηκε στα Studios της Cinecita! ) Ήταν πρόεδρος της επιτροπής κρίσης παιδικού θεάτρου του ΥΠ.ΠΟ, για αρκετά χρόνια και άφησε ένα γιο το Χριστόφορο Χάινε κι ένα νέο υπέροχο θέατρο το Νέο Κατερίνα Βασιλάκου. Τρία χρόνια που είσαι παρούσα, εν τη απουσία σου. Και δε σταμάτησα να σε σκέφτομαι & να σ’ ακούω…
+ There are no comments
Add yours