Η Αθήνα ξυπνάει από έντονη λάμψη – Καίγονται ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος Sport [vid]

Ήταν παραμονές των Χριστουγέννων, δηλαδή μια μέρα σαν σήμερα του 1980, όταν κοντά στα ξημερώματα το κέντρο της Αθήνας φωτίστηκε από μιαν αλλόκοτη λάμψη.
Όχι, δεν ήταν ο γιορτινός στολισμός της πόλης που έκανε τη νύχτα μέρα. Τα πολυκαταστήματα ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος Sport είχαν παραδοθεί στις φλόγες από εμπρηστικές επιθέσεις!

Ο φύλακας του ΜΙΝΙΟΝ τηλεφώνησε αμέσως στο σπίτι του Γιάννη Γεωργακά, ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος, ενώ είχε ειδοποιηθεί και η πυροσβεστική. Λίγα λεπτά αργότερα, η πυροσβεστική έλαβε κλήση πως το κτίριο του καταστήματος Κατράντζος Sport καιγόταν!

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν σύντομα στον χώρο των πυρκαγιών και αυτό που αντίκρισαν ήταν απρόσμενο. Τα δυο πολυκαταστήματα είχαν παραδοθείστις φλόγες και η σωτηρία τους ήταν σχέδον αδύνατη. Μάλιστα κινδύνευσαν να καούν και ξενοδοχεία που βρίσκονταν δίπλα στο ΜΙΝΙΟΝ, αλλά και άλλα παρακείμενα κτίρια. Εκείνο που πέτυχαν οι πυροσβέστες ήταν να εμποδίσουν την επέκταση της φωτιάς στο υπόγειο, όπου βρίσκονταν οι δεξαμενές πετρελαίου.

Τρομοκρατικό χτύπημα

Λίγες ώρες χρειάστηκαν για να καταστραφούν ολοσχερώς το ΜΙΝΙΟΝ και το Κατράντζος Sport.
Από την αρχή οι υπόνοιες στράφηκαν σε τρομοκρατική ενέργεια. Τρείς μέρες μετά, στις 22 Δεκεμβρίου, η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ’80», παρακλάδι του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα» έστειλε στις εφημερίδες προκήρυξή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη των εμπρησμών.

Τα πολυκαταστήματα ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος Soprt φημίζονταν για τα καινοτόμα και πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα εγχειρήματα, καθώς και για τα εμπορεύματα τους. Το ΜΙΝΙΟΝ μάλιστα ήταν το 11ο μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Ευρώπης και το πρώτο με κυλιόμενες σκάλες στην Ελλάδα. Επίσης ήταν το πρώτο κατάστημα που δημιούργησε self service εστιατόριό στην Ελλάδα.

Μπαράζ εμπρησμών πολυκαταστημάτων

Οι συνέπειες των εμπρησμών της 19ης Δεκεμβρίου 1980 ήταν ανυπολόγιστες: Εκατοντάδες εργαζόμενοι έχασαν τις θέσεις τους και εύρωστοι επιχειρηματίες καταστράφηκαν οικονομικά. Και οι εμπρησμοί συνεχίστηκαν. Τέσσερα ακόμη ελληνικά πολυκαταστήματα, στην Αθήνα και στον Πειραιά, από τον Ιούνιο ως τον Ιούλιο του 1981 παραδόθηκαν στις φλόγες: Τα καταστήματα ΚλαουδάτοςΑtheneΔραγώνα και Aφοι Λαμπρόπουλοι. Σε όλα τα κτίρια βρέθηκαν παρόμοιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί με εκείνους που κατέστρεψαν ΜΙΝΙΟΝ και Κατράντζος Sport. Ουδείς συνελήφθη για τους εμπρησμούς και η υπόθεση πλέον έχει μπει στο Αρχείο.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την επόμενη μέρα μιλούν για «κύκλους της ανωμαλίας», «εμπρηστές της ομαλότητας »και« σκοτεινές δυνάμεις». Σε μια περίοδο όπου το πολιτικό άστρο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στο ζενίθ, λίγους μήνες πριν πάρει τις εκλογές του 1981, ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και τη γαλήνη του κόσμου ενώ το ΚΚΕ μιλά για «σκοτεινή υπόθεση». Ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης, που λίγες ώρες πριν από την πυρκαγιά υπερασπιζόταν στη Βουλή τον πρώτο και τελευταίο προϋπολογισμό της πρωθυπουργικής του θητείας, απαντά στον Ανδρέα Παπανδρέου μιλώντας για «εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος» ενώ ενημερώνει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η νύχτα που κάηκαν το Μινιόν και ο Κατράντζος στην Αθήνα - εικόνα 3

Ενώ το πολιτικό κλίμα αρχίζει να φορτίζεται επικίνδυνα, η αστυνομία συλλαμβάνει τις αδερφές Αικατερίνη και Ευαγγελία Τσαγκαράκη, 23 και 20 ετών αντίστοιχα, για να τις αφήσει ελεύθερες, πράγμα που συνέβη και με όλους όσους προσήχθησαν. Στις 22 Δεκεμβρίου η οργάνωση-φάντασμα «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» ανέλαβε την ευθύνη του εμπρησμού. Μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη αναφερόταν ότι «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται της ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».

Η νύχτα που κάηκαν το Μινιόν και ο Κατράντζος στην Αθήνα - εικόνα 4

Με το φόβο των εμπρησμών, η Αθήνα περνά για πρώτη φορά την εορταστική περίοδο με ελέγχους σε τσάντες, ενώ τα μεγάλα καταστήματα φρουρούνται. Οι εμπρησμοί του ΜΙΝΙΟΝ και του Κατράντζου είναι μόνο η αρχή. Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιούνται τέσσερις ακόμα εμπρησμοί σε πολυκαταστήματα. Στις 3 Ιουνίου 1981, πυρπολούνται τα «Κλαουδάτος» και «Ατενέ», ενώ μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες το σκηνικό επαναλαμβάνεται για τα καταστήματα «Δραγώνα» και «Λαμπρόπουλος».

Οι ανεξιχνίαστοι εμπρησμοί σήμαναν το τέλος των πολυκαταστημάτων όπως τα ξέραμε τις περασμένες δεκαετίες, αλλά και την αρχή της παρακμής του εμπορικού κέντρου με τα καμένα κτίρια να στέκουν σαν φαντάσματα.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours