Η Σελήνη, ο Άρης και τέσσερα ουράνια φαινόμενα το ξημέρωμα της 8ης Δεκεμβρίου

Εικόνα από: ESA & MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA, CC BY-SA IGO 3.0, CC BY-SA 3.0 igo.

της Κατερίνα Καλογήρου

Πρωί πρωί, με τη δροσούλα, για την ακρίβεια στις 07.14, στις 8 Δεκεμβρίου, θα γίνουν πράγματα και θαύματα στον ουρανό μας.

Έχουμε και λέμε, ο Άρης στα καλύτερά του, στα φωτεινά και γιορτινά του, θα λάμπει ασυνήθιστα πολύ όλο το βράδυ της 7ης προς την 8η Δεκεμβρίου, μιας και θα είναι σε αντίθεση (δηλαδή απέναντι ακριβώς από τον Ήλιο, όπως συμβαίνει με το φεγγάρι μας όταν έχει πανσέληνο, πανάρης ένα πράγμα). Ταυτόχρονα, θα είναι και αρκετά μεγαλούτσικος αφού τυχαίνει πριν λίγες μέρες να ήταν στο κοντινότερο δυνατό σημείο στον πλανητάκο τον δικό μας (περίγειο).

Επιπλέον, το φεγγαράκι μας το λαμπρό θα είναι στη φάση της πανσελήνου, ολόγιομο δηλαδή και ζουμπουρλούδικο, και θα βρεθεί σε σύνοδο (η αλλιώς ευθυγράμμιση, γι αυτό και θα έχουμε ταυτόχρονα πανσέληνο και πανάρη) με τον κόκκινο πλανήτη (τον Άρη) μέχρις ότου τον αποκρύψει εντελώς από πίσω του. Έτσι θα έχουμε μία έκλειψη του Άρη από την Σελήνη! Ο Ήλιος θα ανατείλει στις 07.39 (χειμώνιασε ρε παιδιά), και έτσι θα έχουμε χρόνο να χαζέψουμε το φαινόμενο λίγο πριν πάμε στις δουλειές μας.

Να ξέρετε, πως ο Άρης θα φαίνεται έντονα και το προηγούμενο βράδυ, ασχέτως ώρας, και θα τον αναγνωρίσετε από το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα του, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα κιτρινόλευκα ουράνια σώματα.

Καφεδάκος, μπογαλάκια για τη δουλειά, και το βλέμμα ψηλά. Αν δεν δουλεύετε εκείνη την ώρα, βγείτε στα μπαλκόνια σας ωρέ, με το κουβερτάκι σας, και ρίξτε μια ματιά. Σε δύο χρόνια πάλι θα ξανάρθει ο Άρης ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο μας, αλλά επειδή θα είναι αρκετά μακρύτερα, δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακό το φαινόμενο.

About Post Author