Η διάθεση μας μπορεί να φτιάξει λόγω… διατροφής

Γνωρίζετε ότι υπάρχει “Η διατροφή της ευτυχίας” και υπάρχουν τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση;

Τροφές που μας… ανεβάζουν (Η διατροφή της ευτυχίας)

Δημητριακά, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα (υδατάνθρακες)

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: βοηθούν στην αύξηση του επιπέδου σεροτονίνης στο σώμα, μιας χημικής ουσίας που συνδέεται άμεσα με τη διάθεση και επιφέρει στον οργανισμό ηρεμία και χαλάρωση.

Υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα βρείτε στα δημητριακά. το ψωμί, τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα φρούτα.

Σοκολάτα – κακάο (τρυπτοφάνη)

Σοκολάτα: είναι ένα ψυχοδραστικό προϊόν που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 συστατικά που επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα των τροφίμων που τονώνουν τη διάθεση και γι’ αυτό άτομα που νιώθουν ψυχολογικά πεσμένα, έχουν μια έντονη επιθυμία για μία… σοκολάτα.

Έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που «ευθύνονται» για τη δημιουργία της καλής διάθεσης.

Ελιές, ελαιόλαδο, αβοκάντο (μονοακόρεστα λιπαρά)

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικά λιπαρά: αυξάνουν τις ενδορφίνες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, έχουν δράση ανάλογη των οπιοειδών και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστών που μας προκαλούν ευεξία.

Για το λόγο αυτό η κατανάλωση τροφών που περιέχουν «υγιεινά» λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα-, όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, αλλά και τα ω-3 λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην καλή διάθεση.

Ψάρι – θαλασσινά, καρύδια (ω-3 λιπαρά, λίθιο)

Το βασικότερο συστατικό των ψαριών είναι τα λιπαρά Ω-3. Βοηθούν στον έλεγχο της διάθεσης, αλλά και της γνωστικής ικανότητας.

Αυγά, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (τυροσίνη).

Το αμινοξύ τυροσίνη ευθύνεται για τη διέγερση που νιώθουμε όταν η διάθεσή μας είναι «ανεβασμένη».

Μπορούμε να το βρούμε σε αβγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα και άπαχο κρέας.

Είναι βέβαιο ότι θα νιώσουμε αμέσως τη διαφορά.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (φυλλικό οξύ)

Βιταμίνες και μέταλλα: συγκεκριμένα, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο σχετίζονται με εναλλαγές στη διάθεσή μας. Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άγχος, κακοκεφιά, ακόμη και κυκλοθυμία.

Σέλινο, Δημητριακά ολικής, ντομάτες, μπρόκολο (Σελήνιο)

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέος, ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οι ηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.

Καφές (καφείνη)

Καφεΐνη: μια μικρή ποσότητα καφεΐνης είναι αρκετή για να μας ανεβάσει τη διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωση, αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αϋπνίες, που είναι φυσιολογικό να επιφέρουν κακή διάθεση.

Σωματική Άσκηση

Συγκριτικά με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου, αυτοί που έκαναν έστω και λίγη σωματική άσκηση φάνηκε να έχουν κατά μέσο όρο 1,5 μέρα λιγότερη κακή διάθεση μέσα στον μήνα.

Τι μας ρίχνει…

  • Υπερφαγία
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Κόκκινο κρέας
  • Trans  Λιπαρά
  • Καθιστική ζωή
  • Υψηλό σωματικό βάρος

Πηγή:logodiatrofis.gr

About Post Author