Κρεμώδης πολέντα με τραγανές μπάμιες, αυγό ποσέ και σαλάτα αγγουριού

Σύμφωνα με τους πωλητές στην λαϊκή, οι μπάμιες θα είναι στην εποχή τους για έναν ακόμα μήνα ή και παραπάνω. Οπότε ας τις εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε, μαζί με το μακρύ Ελληνικό καλοκαίρι

Alex aka Bakergirl

Αυτή η συνταγή αναδεικνύει τόσο τις μπάμιες όσο και την πολέντα. Προσωπικά αγάπησα τις μπάμιες πολύ πρόσφατα, σχεδόν έναν χρόνο τώρα, χάρη στο εστιατόριο Τραβόλτα και το πεντανόστιμο τους πιάτο «μπάμιες με ροφό».

Από τότε δοκίμασα πάρα πολλές συνταγές χρησιμοποιώντας τόσο φρέσκες όσο και κατεψυγμένες μπάμιες, και αυτή η τραγανή εκδοχή είναι από τις αγαπημένες μου.

Για να πετύχω μια κρεμώδη πολέντα προσθέτω φρέσκο καλαμπόκι στο μαγείρεμα. Προσθέτει γεύση και έξτρα κρεμώδη υφή στο τελικό αποτέλεσμα.

Υλικά (για2 άτομα)

Πολέντα:

·  ½ φλιτζάνι κόκκους φρέσκου καλαμποκιού

·  ¼ φλιτζάνι quick-cooking πολέντα

·  1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα ή νερό ανάλογα με την προτίμηση σας

·  Αλάτι

·  15 γρ βούτυρο

Τραγανές μπάμιες:

·  150 γρ φρέσκιες μπάμιες

·  ¼ φλιτζάνι ριζάλευρο

·  Αλάτι

·  1 κουταλάκιτουγλυκού shichimi togarashi (προαιρετικό)*

·  Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Σαλάτα αγγουριού:

·  2 μεσαία αγγούρια

·  1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι

·  Αλάτι

·  ¼ της κουταλιάς της σούπας μηλόξιδο (ή και παραπάνω)

Συμπληρωματικά:

·  2 αυγά ποσαρισμένα ή τηγανητά

·  Ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

·  Φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, βασιλικό, ραπανάκι)

Εκτέλεση

1.  Τοποθετούμε τους κόκκους του καλαμποκιού στο multi και τους αλέθουμε καλά.

2.  Βράζουμε το γάλα – ή το νερό-με το αλάτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά. Προσθέτουμε το αλεσμένο καλαμπόκι και το αφήνουμε να βράσει για λίγο. Προσθέτουμε σταδιακά την πολέντα στο γάλα που βράζει ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να είναι εντελώς λεία. Χαμηλώνουμε την φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συχνά με το σύρμα, μέχρι να πήξει. Η πολέντα είναι έτοιμη όταν η υφή της είναι κρεμώδης και οι κόκκοι του καλαμποκιού έχουν μαλακώσει τελείως. Υπολογίστε περίπου 10-20 λεπτά, ανάλογα με την πολέντα που θα χρησιμοποιήσετε. ‘Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

3.  Όσο μαγειρεύουμε την πολέντα, ετοιμάζουμε τις μπάμιες. Τις καθαρίζουμε καλά, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε σε λεπτά κομμάτια ή φέτες.

4.  Ζεσταίνουμε δύο εκατοστά ύψος ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το αλάτι, το shichimi και το αλάτι. Πανάρουμε τις μπάμιες στο μίγμα και μετά τις τηγανίζουμε, σε δόσεις. Με μια τρυπητή κουτάλα τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.

5.  Για την σαλάτα αγγούρι πλένουμε τα αγγούρια, και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες όπως είναι με την φλούδα τους, χρησιμοποιώντας μαντολίνο. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι, και το προσθέτουμε στα αγγούρια. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το ξύδι, και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας τα λαχανικά. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε για λίγο, μέχρι το αγγούρι και το κρεμμύδι να βγάλουν τα υγρά τους. Τα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε.

6.  Βάζουμε την πολέντα σε βαθιά πιάτα, τοποθετούμε από πάνω τις τηγανητές μπάμιες, και ένα αυγό. Γαρνίρουμε με τα μυρωδικά και την σαλάτα. 

* Ιαπωνικό gourmet μείγμα κόκκινου πιπεριού με φλούδα πορτοκαλιού, σπόρους μαύρου και κίτρινου σησαμιού, φύκι, τζίντζερ και ιαπωνικό πιπέρι. Το βρίσκουμε σε μαγαζιά που πουλούν ασιατικά προϊόντα. 

Πηγή:http://fnl-guide.com