της Βιβή Κωνσταντινίδου
Η τεράστια φωτεινή σάλα του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, στον πρώτο όροφο μιας συνηθισμένης πολυκατοικίας της 3ης Σεπτεμβρίου, είναι μια όαση ηρεμίας, καθαριότητας και ευωδιάς σε έναν άδικα ταλαίπωρο και φασαριόζικο αθηναϊκό δρόμο. Δεκάδες καλοστρωμένα τραπέζια είναι παραταγμένα δίπλα σε ένα χειροποίητο αιγυπτιακό σαλονάκι με καρέκλες και τραπεζάκια από μπρούντζο και ξύλο σκαλισμένο με αραβουργήματα, μια προτομή του Καβάφη και έναν τοίχο γεμάτο με ενθύμια από επισκέψεις και εκδηλώσεις όλων των συλλόγων Ελλήνων της Αιγύπτου. Ταξίδι στον χρόνο δηλαδή.
Η βοή του δρόμου, το φως από τα παράθυρα και οι πλούσιες μυρωδιές από την κουζίνα δίνουν για λίγο την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε μερικά μέτρα από την παραδοσιακή αγορά της Αλεξάνδρειας. Ο Αιγύπτιος σεφ Magdi Shahin ετοιμάζει τα τηγανητά κουμπέμπα και το πληθωρικό ρύζι με φιδέ, κιμά και κάσιους, για να μας φιλέψει, όσο ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κώστας Μιχαηλίδης, μας κερνά έναν πυκνό και απολαυστικό αιγυπτιακό χυμό μάνγκο και μας ξετυλίγει την ιστορία του Συνδέσμου. Ιδρύθηκε το 1933 από Έλληνες Αιγυπτιώτες φοιτητές που σπούδαζαν στην Ελλάδα και ανέπτυξε κυρίως δράση πολιτιστική και κοινωνική, την οποία συνεχίζει έως σήμερα: εβδομαδιαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δωρεάν σίτιση και επιδότηση περίπου εκατό οικογενειών Αιγυπτιωτών που έχουν ανάγκη.
Το εστιατόριο μετράει ίδια χρόνια ζωής με αυτά του Συνδέσμου. Αρχικά ήταν κυλικείο, αλλά από το 1990, οπότε το ανέλαβε ο Αιγύπτιος διευθυντής Reda Sheasha, έχει αναβαθμιστεί σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο με αυθεντικές γεύσεις της Αιγύπτου. Ο Reda, αμέσως μόλις τελείωσε τις σπουδές του στη Γεωλογία, επισκέφτηκε την Ελλάδα και γνώρισε εδώ την Ελληνίδα γυναίκα του, οπότε και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Εργαζόταν σε ιταλικό ρεστοράν, καθώς αγαπούσε τη μαγειρική, και στον Σύνδεσμο ερχόταν γιατί λάτρευε το μπριτζ–και εδώ λειτουργούσε πολυπληθές και οργανωμένο τμήμα. Όταν άδειασε η θέση στην κουζίνα του Συνδέσμου, την ανέλαβε πρόθυμα ο Reda, αρχικά μαγειρεύοντας ο ίδιος και στη συνέχεια ως υπεύθυνος, επιβλέποντας σεφ και μαγείρους, πάντα Αιγυπτίους. «Εκείνη την εποχή, οι Έλληνες, πέρα από τους Αιγυπτιώτες, δεν γνώριζαν την κουζίνα της χώρας μου και γενικά δεν γνώριζαν την έθνικ μαγειρική. Εδώ λοιπόν έμαθαν τις κλασικές αιγυπτιακές συνταγές και είναι εδώ και χρόνια πιστοί θαμώνες», λέει ο Reda. Πιστοί πελάτες είναι Αιγυπτιώτες, αλλά και Αιγύπτιοι της παροικίας και υπάλληλοι της πρεσβείας, που απολαμβάνουν θαυμάσια σούπα μολοχία, φούλια με πολλούς τρόπους, αιγυπτιακό κοφτά, κουμπέμπα, χουμουσέγια (χούμους δηλαδή). Και, φυσικά, το εστιατόριο υποδέχεται και όλους εμάς που θέλουμε να γευτούμε καλομαγειρεμένο αιγυπτιακό φαγητό.
+ There are no comments
Add yours