Τρίγωνα, κάλαντα, βιβλία και λοιπά! Ή αλλιώς, τί δώρο να πάρεις στους βιβλιοφάγους φίλους σου!

της Κατερίνας Καλογήρου

Τί δώρο να πάρεις στον βιβλιόφιλο φίλο σου σε ακούω να ρωτάς, και είμαι εδώ για να σου δώκω μερικές ιδέες. Και αν το διαβάσουν δικοί μου φίλοι, είμαι βιβλιόφιλη παιδιά, δώστε λίγο προσοχή παρακαλώ πολύ!

Θα ξεκινήσω από το προφανές, βιβλίο! Ή βιβλία! Ακόμα καλύτερα! Πώς όμως θα διαλέξεις, σε ξανακούω να ρωτάς; Θα ρίξεις μια διακριτική ματιά στη βιβλιοθήκη του εν λόγω προσώπου, και θα δεις κάποιους τίτλους ή κάποια ονόματα συγγραφέων που θα υπερτερούν στα ράφια, οπότε θα μπορέσεις να πας στον βιβλιοπώλη και να του πεις το και το. Όμως δώσε λίγη προσοχή στο τι διαβάζει τώρα, και άκουσε μήπως υπάρχει κάτι αγαπημένο, οπότε θα βοηθήσεις έξτρα των πωλητή, ώστε να σε βοηθήσει και αυτός με τη σειρά του. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο, ένα πράγμα. Επίσης, θα ήταν βολικό να δεις αν έχει προτίμηση σε ξένους ή Έλληνες συγγραφείς, και σε κάποιο είδος, όπως αστυνομικό ή ιστορικό μυθιστόρημα. Αν από την άλλη σου κάνει τη χάρη σου να πει πως καίγεται να πάρει τον τάδε τίτλο, τότε είσαι έτοιμος! Μια πιο ακριβή εκδοχή, είναι η αγορά συλλεκτικής έκδοσης ενός αγαπημένου τίτλου, πράγμα που είναι πιο εύκολο για κλασική λογοτεχνία και βιβλία φαντασίας. Αν διαβάζει και στα αγγλικά, τότε το έργο σου γίνεται ακόμα πιο βατό, καθώς οι ξένες εκδόσεις έχουν τεράστια ποικιλία σε συλλεκτικές εκδόσεις.

Ξέρεις ποιο ήταν το πιο ιδιαίτερο δώρο που μου έκαμαν; Σφραγίδα με το όνομά μου και επιγραφή τύπου «Βιβλιοθήκη της Κατερίνας», για να σφραγίσω τα βιβλία μου! Πω πω τί χαρά!! Διαλέγεις είτε μια απλή επιγραφή με το όνομα του ιδιοκτήτη, είτε κάτι που έχει και ένα διακριτικό σχέδιο, παίρνεις και ταμπόν μελανιού, και είσαι κομπλέ. Η χαρά του να βάζω τη σφραγιδούλα μου στα βιβλία μου δεν λέγεται, και έτσι, ποτέ κανείς δεν θα σου πει «τι λες τώρα καλέ, που αυτό το βιβλίο είναι δικό σου». Άνοιξε το εσώφυλλο να δούμε! Σε προκαλώ!

Βιβλιοστάτες! Θα μου πεις, τί λες ωρέ κοπελιά, τρε μπανάλ! Ουχί, καλέ μου αναγνώστη, διότι υπάρχουν τόσο ωραίοι βιβλιοστάτες εκεί έξω, σε διάφορα σχέδια, από ζωάκια, γράμματα, νεραϊδομορφές, δέντρα, ανθρωπάκια, οχήματα, μιμήσεις αρχιτεκτονικών στοιχείων, αγαλματάκια, πιόνια σκακιού, μέχρι ό, τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Αναλογίσου τι ταιριάζει στον χώρο του προσώπου, αν έχει κάποιο αγαπημένο θέμα (εγώ ας πούμε, τυχαία αναφέρω χάρην παραδείγματος, πως λατρεύω τις γάτες), και κάνε την αναζήτησή σου.

Υδρόγειος Σφαίρα! Ω ναι! Μία βίντατζ επιδαπέδια υδρόγειος σφαίρα, κατά προτίμηση φωτιζόμενη, είναι το όνειρο. Εντάξει, να μην υπερβάλλω πολύ, όχι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το «I have a dream» όνειρο, αλλά κοντά! Ξέρω, είναι ακριβό, αλλά αν υπάρχει χώρος στο σπίτι του τυχερού προσώπου και μαζευτείτε μερικοί καλοί (υπέροχοι και καταπληκτικοί) φίλοι, μπορεί να βγει το κόστος.

Για ένα πιο οικονομικό μπάτζετ, θα πρότεινα κάποιον χαριτωμένο σελιδοδείκτη (ποτέ δεν είναι αρκετοί, και πάντα καταλήγουμε να βάζουμε την ουρά της γάτας για σελιδοδείκτη στο τέλος). Υπάρχουν άπειρα σχέδια και άπειρα υλικά, ακόμα και custom σελιδοδείκτες π.χ. από σύρμα που σχηματίζουν το όνομα του προσώπου. Επιπλέον, πολύ χρήσιμο είναι εκείνο το ματζαφλίκι (μία λέξη χίλια αντικείμενα) που το περνάς στο δάκτυλό σου και κρατάει στις σελίδες του βιβλίου σταθερές δεξιά και αριστερά, ώστε να μην στις γυρνάει η βαρύτητα ή ακόμα και ο αέρας. Θαρρώ πως λέγονται σελιδοδείκτες page holders! Τέλος, ένα φωτάκι led που πιάνει στο βιβλίο θα λύσει μια και καλή το ζήτημα του «σβήσε επιτέλους το φως, δεν μπορώ να κοιμηθώ».

About Post Author