«Μόνο μία Γη» (Only one Earth). Αυτό είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και στον πυρήνα των προγραμματισμένων δράσεων τίθεται ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, όμως συχνά αγνοείται ή υποβαθμίζεται: Ο πλανήτης είναι το μοναδικό μας σπίτι με πεπερασμένους πόρους, τους οποίους η ανθρωπότητα οφείλει να διαφυλάξει.

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα του πιο πρόσφατου οικολογικού παραμυθιού «Γιατί Σβήσαμε το Γράμμα Β» της Ελένης Ανδρεάδη που ακούσια ήρθε ως προάγγελος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η βραβευμένη συγγραφέας απευθύνεται για μια ακόμη φορά στα παιδιά, στις νέες γενιές που πρέπει να αναλάβουν δράση και δυστυχώς να διορθώσουν όσα οι ενήλικες δεν φρόντισαν. Με λόγο απλό και κατανοητό, επιστρατεύοντας την τρυφερότητα και το χιούμορ εξηγεί στους μικρούς αναγνώστες πως δεν υπάρχει πλανήτης Α και πλανήτης Β. Έχουμε μόνο την Γη και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από τα χέρι μας για την σώσουμε.

Η ίδια σημειώνει: «Στο νέο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ένα παιδί ανακαλύπτει ότι η αδελφή του έχει σβήσει το γράμμα Β. Και ο λόγος που αυτό το κορίτσι δε θέλει να υπάρχει το γράμμα Β στο αλφάβητο είναι γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στον πλανήτη μας, τη Γη, σαν να έχουμε και ένα δεύτερο πλανήτη, έναν πλανήτη Β, στον οποίο θα μπορέσουμε να μετοικήσουμε όταν καταστρέψουμε τον πλανήτη αυτόν. Κάτι τέτοιο όμως φυσικά και δεν ισχύει. Δεν έχουμε άλλο σπίτι! Δεν έχουμε άλλη γη! Δεν έχουμε άλλο πλανήτη! Ο πλανήτη μας, η γη, είναι μοναδική και οφείλουμε να την προσέχουμε. Ο Stephen Hawking είχε πει: “Έχουμε όλη την απαραίτητη τεχνολογία για να καταστρέψουμε τον πλανήτη, όχι όμως για να τον εγκαταλείψουμε”.».

50 χρόνια από τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης

Το 2022 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης το 1972- την πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) και στον ορισμό της 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο την ενθάρρυνση της ενημέρωσης και δράσης για την προστασία του πλανήτη. Το σύνθημα της πρώτης εκείνης διάσκεψης ήταν «Μόνο μία Γη». Μισό αιώνα μετά επανέρχεται, συμβολικά αλλά και για πρακτικούς λόγους, καθώς παραμένει ζοφερά επίκαιρο. Υπεύθυνη της φετινής διοργάνωσης είναι η Σουηδία.

Είναι χρέος μας να παραδώσουμε έναν πιο βιώσιμο και φιλικό πλανήτη στις νέες γενιές, αλλά και να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας, ώστε με τη σειρά τους ν’ αναλάβουν δράση. Το παραμύθι της Ελένης Ανδρεάδη είναι μια καλή αφορμή για ν’ ανοίξει και στο σπίτι αυτή η «πράσινη», πολύ ουσιαστική συζήτηση.

SAVE THE DATES

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Ελένη Ανδρεάδη και οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν προγραμματίσει πολλές δράσεις με υλικό από το παραμύθι «Γιατί Σβήσαμε το Γράμμα Β», αλλά και από τη βραβευμένη σειρά παιδικών βιβλίων της «Πράκτορες του Πλανήτη».

Παρασκευή 3/6: Διαδικτυακή εκδήλωση για μαθητές και εκπαιδευτικούς / ΔΩΡΕΑΝ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ΖΟΟΜ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ / «Πώς αυτό το καλοκαίρι θα γίνω υπερήρωας για να σώσω τον πλανήτη;»/ Βρείτε όλες τις πληροφορίες εδώ: https://bit.ly/3yYx4Au

Σάββατο 4/6: Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» (Οθωνική Αυλή) / Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε μυστικός πράκτορας και σώσε τον κόσμο». Βρείτε όλες τις πληροφορίες εδώ: https://bit.ly/3lMeHHq

Παρασκευή 17/6: Kids Dream Festival, Άλσος Στρατού, Γουδή / «Γίνε υπερήρωας για τον πλανήτη»: Διαδραστική εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο «Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β». Βρείτε όλες τις πληροφορίες εδώ: https://bit.ly/3LNNj6n

rsz elena 160517 405 copy

Βιογραφικό Ελένης Ανδρεάδη

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Έχει ταξιδέψει και δουλέψει σε πολλές χώρες πάνω στην αειφορία και στρατηγική, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική, και από τους ύφαλους της Ονδούρας μέχρι τους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ, πήρε ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές. Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Το εφηβικό μυθιστόρημα της για την κλιματική αλλαγή, Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης τιμήθηκε στη Χρυσή Λίστα 2019 του βραβευμένου εκπαιδευτικού portal Elniplex. Τα βιβλία της μεταφράζονται και κυκλοφορούν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Κορέα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα πέντε βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, το εικονογραφημένο Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου, καθώς και Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης. Είναι μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Προσωπικοτήτων για το Διεθνές Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN).

About Post Author

You May Also Like

More From Author