εκδόσεις Διόπτρα , μτφρ. Σοφία Τάπα, έκδοση στα ελληνικά: 2021

της Κατερίνας Καλογήρου

Περίληψη οπισθόφυλλου:

Δύο αγαπημένοι φίλοι, το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος, ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι μέσα από τις εποχές του χρόνου. Στον δρόμο τους, μέσα στη φύση, συχνά χάνονται και, ενώ δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται, συναντούν πολλά υπέροχα αξιοθέατα, τα οποία δεν θα είχαν ανακαλύψει ποτέ, αν είχαν πάρει τον σωστό δρόμο.
Οι δυο τους εξερευνούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα, τις δυσκολίες που μας ενώνουν και την ευτυχία. Στη φύση μαθαίνουν να ζουν τη στιγμή, εξοικειώνονται με την αβεβαιότητα και βρίσκουν τη δύναμη να ξεπερνούν τα εμπόδια της ζωής μαζί.
Ο συγγραφέας και καλλιτέχνης James Norbury ξεκίνησε την εικονογράφηση των περιπετειών του Μεγάλου Πάντα και του Μικρού Δράκου αντλώντας έμπνευση από τη βουδιστική φιλοσοφία, για να μοιραστεί τις ιδέες που τον βοήθησαν να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές.

Βιβλιογνώμη:

Οι άνθρωποι είμαστε περίεργα όντα, καλέ μου αναγνώστη, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω στον νου μου την στραβοξυλιά που μπορεί να μας διέπει. Όταν πρωτοαντίκρισα τούτο το βιβλίο, σκέφτηκα πως έχει πάρα πολύ χαριτωμένη εμφάνιση, όμως το περιεχόμενό του κινδυνεύει να αναπαράγει στερεοτυπικά τσιτάτα για μια πιο «φιλοσοφημένη» ζωή μπλα μπλα μπλα, και έτσι το άφηκα. Μα πόσο λάθος έκανα, αλλά δεν πειράζει, να μάθω να κρίνω, έτσι, χωρίς δεδομένα. Δεν ξέρω τί με οδήγησε να το ξαναπιάσω…θέλεις ήταν η μοίρα, θέλεις που με πιάνουν και μένα τα υπαρξιακά μου, θέλεις να ήταν ανάδρομος ο Ερμής, θέλεις να ήταν στραβός ο γιαλός στον οποίο αρμένιζα, δεν ξέρω. Θα πω όμως πως αποφάσισα να ασχοληθώ μαζί του στην πιο κατάλληλη στιγμή για μένα! Βλέπεις, καμιά φορά, χρειάζεται να κλονιστεί το υπαρξιακό οικοδόμημά σου για να αποφασίσεις να σταματήσεις να είσαι σνομπ!

Και ανοίγω, που λες, το βιβλίο, και βλέπω πόσο, μα πόσο υπέροχη εικονογράφηση έχει. Απλή, αλλά πάρα πολύ χαριτωμένη, προσεγμένη, και απίθανα μεστή σε νόημα. Ω! Ναι! Κάθε πολύτιμη σελίδα αυτού του βιβλίου, αποτελείται από μία εικόνα και ένα μικρό κείμενο, από μία μέχρι πέντε σειρές. Η εικόνα συμπληρώνει απίστευτα σοφά τα απαυγάσματα ζωής, και πολλές φορές εξηγεί το νόημα των λέξεων με τόσο παραστατικό τρόπο, που σε ωθεί να πεις: ω ρε μπρο μου, τι έγινε τώρα;! Δεν ξέρω για εσάς, όμως εγώ πολλές φορές ήρθα αντιμέτωπη με σοφίες που φαίνονταν κατανοητές, άσχετα που ποτέ δεν θα τις σκεφτόμουν μόνη μου μιας και συνήθως το μυαλό μου είναι απασχολημένο να αποζητά φαγητό, όμως πάλι δεν μπορούσα να φτάσω στο βάθος του νοήματος. Ε! Να! Ο κύριος εδώ με βοήθησε με τις εικόνες του! Οπότε φαντάζομαι πως δεν θα είμαι και η μόνη.


Η κάθε λέξη που είναι γραμμένη προσφέρει συγκίνηση και παρηγοριά. Ανακαλύπτεις πως ο κόσμος είναι σύνθετος μα ταυτόχρονα και απλός, δεν ξέρω πως γίνεται αυτό, και πως οι «σωστοί» δρόμοι που θα ακολουθήσει κανείς στη ζωή του, είναι παντελώς σχετικοί, και ποτέ δεν ξέρεις τί έχεις να μάθεις από το κάθε τι που θα βρεις στο διάβα σου. Βασικά, οι σωστοί δρόμοι δεν υφίστανται… Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δύο φαινομενικά απλοί χαρακτήρες, όμως ο καθένας μέσα από τη δική του πλευρά μας προσφέρει μια μοναδική οπτική για τα πράγματα, αλλά το πιο σημαντικό κατ’ εμέ, μας δείχνουν πως κάθε ύπαρξη μπορεί να έχει κρυμμένους θησαυρούς μέσα της. Επίσης, ο δημιουργός, πολύ επιτυχημένα επιλέγει να απεικονίσει τους δύο φίλους τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους όσον αφορά στα φυσικά χαρκτηριστικά, και φροντίζει ο καθένας να βάζει το λιθαράκι του και να είναι ο πρωταγωνιστής της δικής του ιστορίας, μα ταυτόχρονα και υπέροχος συμπρωταγωνιστής στην ιστορία του άλλου. Το βιβλίο χωρίζεται σε εποχές, μιας και η κάθε εποχή συνοδεύεται πρακτικά από χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κύκλου της ζωής. Έτσι λοιπόν, οι εικόνες της πραγματικότητας μπορούν να αναλυθούν και να αναχθούν σε φιλοσοφικούς στοχασμούς, αρκεί απλώς…να τις παρατηρήσεις. Χωρίς να σκέφτεσαι! Απλώς να νιώσεις. Και επειδή είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε αυτό, ίσως το βιβλίο να χρησιμεύσει σαν εγχειρίδιο προς ναυτιλωμένους.


Η βουδιστική φιλοσοφία που ενέπνευσε τον δημιουργό, αποτελεί σφραγίδα εγγύησης για την σοφία που κρύβουν αυτές οι σελίδες, και μη μου αρχίσεις τώρα τις θρησκευτικές σου ανησυχίες. Δεν έχει καμία σχέση με θρησκευτικό κείμενο. Ίσα ίσα, πραγματεύεται πανανθρώπινες ανησυχίες, ευαισθησίες και υπαρξιακά ζητήματα, που αναλύονται πέρα από δόγματα και πιστεύω, και συγκεντρώνονται σε μικρές προτάσεις-μπουκίτσες για την ψυχή και το πνεύμα. Μπουκίτσα για την ψυχή! Αυτό ακριβώς! Αν η ψυχούλα σου, καλέ μου αναγνώστη, έχει ανάγκη για λίγη συμπυκνωμένη πνευματική τροφή, ορίστε. Βγάλε τα νοητικά σου μαχαιροπίρουνα, και βυθίσου στην καταβρόχθιση αυτού του καταπληκτικού αναγνώσματος. Μη σε ξεγελά το γεγονός πως είναι εικονογραφημένο, και θεωρήσεις πως είναι παιδικό έργο. Ένα κατηγορηματικό τσούκου. Επιστημονικά σου επισφραγίζω το πόρισμα, πως αυτό το βιβλίο είναι για όλους. Φυσικά και τα μικρά ανθρωπάκια μπορούν να επωφεληθούν τα μάλα από αυτό, μπας και γλυτώσουν από μερικά βάσανα μεγαλώνοντας, όμως αν το πάρεις για τα παιδάκια σου, κάνε μου τη χάρη, βασικά κάνε στον εαυτό τη χάρη, και διάβασέ το και συ. Καλού κακού, φρόντισε να έχεις και κανένα χαρτομάντιλο κοντά σου, διότι από προσωπική πείρα σου λέω, πως είναι πολύ δύσκολο να διαβάζεις με δακρυσμένα μάτια. Να ξέρεις όμως, πως σαν τα δάκρυα ανακούφισης, δεν έχει. Εντάξει, ίσως ένα παγωτό τύπου black forest…αλλά μπα, τα δάκρυα αυτά είναι ανεκτίμητα. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε σένα, λοιπόν, και τα καλύτερα είναι ήδη εδώ!  

https://www.dioptra.gr/Cache/Photos/bfc021949c8dce20d4407b946dc65665.png

About Post Author

You May Also Like

More From Author