“Το κουτάλι που εξαφανίζεται”του Sam Kean

μτφρ. Δεληβοριάς Παναγιώτης, εκδόσεις Κάτοπτρο, 2022.

της Κατερίνας Καλογήρου

Περίληψη Οπισθόφυλλου

Ο περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων -ο θεμελιώδης χάρτης της ύλης- είναι ένα από τα κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα του ανθρώπου· αλλά είναι επίσης ένας θησαυρός από ιστορίες πάθους, περιπέτειες, ανακαλύψεις, ανταγωνισμούς, πολιτικές ίντριγκες και ιδεοληψίες. Σε αυτόν μας ταξιδεύει ο συγγραφέας: στην ιστορία των στοιχείων, στις ιδιότητές τους, στο πώς επηρέασαν τη ζωή μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και πώς ενδέχεται να την αλλάξουν στο μέλλον· στον ρόλο που διαδραμάτισαν στην οικονομία, στους πολέμους, στην τέχνη, αλλά και στη ζωή των επιστημόνων που τα ανακάλυψαν. Το βιβλίο είναι ένα μείγμα χημείας, φυσικής, βιολογίας, ιστορίας και κοινωνιολογίας, άκρως γοητευτικό για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ανθρώπινη ιστορία μέσω της επιστήμης του περιοδικού πίνακα

Βιβλιογνώμη

Η χημεία μου με αυτό το βιβλίο ήταν εκρηκτική, και όχι, δεν αντιδρώ υπερβολικά (δύο χημικοαστεία, σε μία πρόταση)! Το βιβλίο είναι μεγάλο, να μη λες πως δεν σε προειδοποίησα καλέ μου αναγνώστη, αλλά επειδή με διακατέχει μια μούρλα, άλλο τόσο να ήταν δεν θα με πείραζε καθόλου! Ο μεσιέ Κιν που το έγραψε, εκτός του ότι είναι μεγάλος γνώστης του αντικειμένου, πρέπει να ξενύχτησε άπειρα βράδια σε βιβλιοθήκες, ίντερνετ, σημειώσεις και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, διότι έψαξε τα πάντα. Δεν άφησε πέτρα αγύριστη, προκειμένου να κάμει την πιο πλήρη περιήγηση στην ιστορία των χημικών στοιχείων που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Μέσα στις σελίδες του θα βρεις όλα τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα, με πληροφορίες για την ανακάλυψή τους, φαν φακτς, μεγάλες προσωπικότητες, αποκλειστικά «ρεπορτάζ» για τις ίντριγκες στα έγκατα των επιστημονικών κοινοτήτων και τα πρώτης κατηγορίας ξεμαλλιάσματα που έπεφταν (μιλάμε για ποιοτικά ξεκατινιάσματα ολκής, με ξεφωνήματα στα επιστημονικά περιοδικά και τις λέσχες, πάρε ποπ κορν να στα πω), ταξίδια σε όλο τον κόσμο και σε διάφορες ιστορικές περιόδους, περιήγηση στον πόλεμο, στην ειρήνη, στους πόλους, στα υπόγεια των Ναζί, στο διάστημα, σε δηλητήρια, στα χρήματα… η λίστα δε σταματά. Και το καλύτερο όλων, το βιβλίο είναι ολόγιομο κομψό χιούμορ, και δεν σε παιδεύει με μαθηματικά.

Ο όγκος των πληροφοριών είναι μεγάλος, και γι αυτό κράτησα σημειώσεις. Τμηματικά το βιβλίο θα ξαναδιαβαστεί σίγουρα, περισσότερες από μία φορές, και σαν φύτουλας που είμαι, θέλω να διατυπώσω την ειλικρινή μου χαρά να βλέπω τέτοια βιβλία, που φέρνουν διάφορα επιστημονικά πεδία πιο κοντά σε όσους δεν σχετίζονται με αυτά. Για να καταλάβεις πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, δεν έχω κάμει ούτε μια αναφορά σε φαγητό! Τρέξε καλέ μου αναγνώστη και μπορεί να βρεις και συ το στοιχείο σου! Εντάξει, τελείωσα, φεύγω, τη γλίτωσες μόνο με τρία, αν δεν κάνω λάθος, χημικοαστεία!

About Post Author