“Το γραμμένο της Ισμήνης” της Αγγελικής Δαφτσίδου

Σε μια περίοδο ανάμεσα σε δύο πολέμους, μια επαρχιακή πόλη μεταμορφώνεται και από λασποχώρι αναπλάθει τον αστικό της ιστό. Η παλιννόστηση και η προσφυγιά οδηγούν τα βήματα των ηρώων της ιστορίας στο πεπρωμένο τους. Σ’ αυτή την εποχή που όλα αλλάζουν, ένας νεαρός ίλαρχος, μια καλοκαιρινή ημέρα, συναντά αναπάντεχα τη γυναίκα της ζωής του. Από την πρώτη στιγμή νιώθει την ανάγκη να την προστατεύσει, να τη σώσει από τη φυλακή του κορμιού της, δίχως να υπολογίζει τι πραγματικά θέλει εκείνη. Οι Μοίρες όμως έχουν τα δικά τους σχέδια, που είναι υφασμένα με πόνο, προδοσία και έναν χαμένο Παράδεισο. Ποιο είναι το γραμμένο της Ισμήνης; Θα καταφέρει να ξεφύγει από τη μοίρα της ή ό,τι γράφτηκε δεν μπορεί να ξεγραφτεί;

Η κριτική μας

Σε ένα κοινωνικό μυθιστόρημα εποχής, η Αγγελική Δαφτσίδου στο δεύτερο βιβλίο της, μας παρασύρει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, συστήνοντάς μας την Ισμήνη και τον Νικήτα.  Εκείνη όμορφη, με καλή και καταγωγή και μόρφωση- εγκλωβισμένη παρόλα αυτά στη φυλακή που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της. Εκείνος νέος, από οικογένεια μεγαλοδικηγόρων της πρωτεύουσας, φιλόπατρης- προσπαθεί να βρει πού ανήκει, θέλει κάπου να ριζώσει.

Γνωρίζονται, ερωτεύονται και ζουν μια ιδιότυπη ιστορία αγάπης. Τίποτα δεν είναι εύκολο γι’ αυτούς. Ορκίζεται πως θα τη φροντίζει και δεν θα την πληγώσει ποτέ, ορκίζεται να μείνει πιστή δίπλα του, ό,τι και να της κάνει. Μαζί παλεύουν ενάντια στο γραμμένο τους, αφού οι Μοίρες τους έχουν προδιαγράψει το τέλος τους. Άλλωστε, η εποχή του Μεσοπολέμου στην οποία ζουν δεν είναι εύκολη, όπως δύσκολες είναι και οι σχέσεις τους με τους δικούς τους ανθρώπους, που κι αυτοί κουβαλάνε τα πάθη του παρελθόντος και επηρεάζουν το παρόν τους.

Η συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει ολοκληρωμένους χαρακτήρες, σε ένα ολοζώντανο βιβλίο με γλαφυρές περιγραφές εκείνης της εποχής. Ο αναγνώστης όχι μόνο θα ζήσει και θα πονέσει δίπλα στους ήρωες, αλλά θα τους ακούσει κιόλας, με την υπέροχη ντοπιολαλιά που χρησιμοποιεί η συγγραφέας στους  διαλόγους της.

Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με πολλές κοινωνικές προεκτάσεις, που εκτός από έντονα συναισθήματα διεγείρει και πολλούς προβληματισμούς στον αναγνώστη. Όπως το διάβαζα, πίστευα πως τρεις φορές έφτασα στο τέλος της ιστορίας, για να έρθει τελικά το τέλος που με εξέπληξε και με συγκίνησε.

“Το γραμμένο της Ισμήνης” από τις εκδόσεις Υδροπλάνο είναι ένα βιβλίο που ξεχώρισα και σας το προτείνω.

της Λίτσας Κοντογιάννη

To Grameno Tis Isminis Cover 600x881

About Post Author