“Ο Κεκλημένος” της Ελένης Σέννοια |

της Λίτσας Κοντογιάννη

Οι άνθρωποι, όταν αναζητούν την έννοιά τους, το σημείο τους, αναζητούν πάντα τον Θεό. Μια μάνα τον βλέπει στον γιο της. Μια πόλη στον Βασιλιά. Η οικουμένη στους Μεσσίες. Ώσπου ο Ήλιος έδυσε και είδα τον ίδιο τον Θεό σαν Άνθρωπο πάνω στη γη να περπατά… Το Ζωντανό Πνεύμα τον καλεί να αποκριθεί. «Τι επιπλέον είσαι;» Επιστρέφει από την Έρημο, είναι στον Δρόμο, εισέρχεται ανάμεσα στους κεκλημένους. Ένα πνευματικό οδοιπορικό έργο που απευθύνεται σε στοχαστές εννοιών και ζητά από τον αναγνώστη να αφήσει τις έννοιες που γνωρίζει ήδη, για να τις επαναπροσδιορίσει μέσα από τον λόγο της γραφής.

Η κριτική μας

Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική γραφή, ιδιαίτερα φωτισμένη και λυρική, που τη σημερινή, στείρα και πεζή εποχή δυστυχώς σπανίζει πλέον.

Δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο και μια απλή πρώτη ανάγνωση πολύ πιθανόν να μη επαρκεί για να δεχθούμε το πνεύμα και το νόημά του. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της ψυχής και του μυαλού μας.

Είναι ένα πνευματικό ταξίδι αναζήτησης απαντήσεων σε ερωτήσεις που συνήθως εμάς τους ανθρώπους ανέκαθεν μας προβλημάτιζαν.

Το πνεύμα και η ύλη βρίσκονται σε αιώνια σύγκρουση, ο αγώνας δύσκολος και πρόβλεψη για το νικητή  δεν υπάρχει. Στη πορεία χάνουμε το δρόμο μας, μιας και αναλωνόμαστε σε πολλά πεζά και ανούσια πράγματα της καθημερινότητας. Η Ουσία όμως είναι Μια: δεν σταματάμε να κρατάμε το Χέρι Του, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε και πάλι να βρεθούμε στο σωστό δρόμο.

Η συγγραφέας μας άλλοτε με την ποιητική, ρητορική ή τη πεζή γραφή της μας καλεί να προβληματιστούμε και να δούμε ξανά από την αρχή ό,τι πραγματικά έχει αξία και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας αλλά και τη δικό μας πνευματικό μονοπάτι.

Ακόμα και το γεγονός το ότι μέσα στις σελίδες του βλέπουμε Εκείνον να συνομιλεί με τον Γαλιλαίο και να προσπαθούν να βρουν λύση σε πολλά προαιώνια ζητήματα του κόσμου και του σύμπαντος, έχει τη δική του, ξεχωριστή βαρύτητα.

Διαβάστε το, γιατί αυτό το πνευματικό ταξίδι μας βοηθά να βρούμε πολλά σημεία δικά μας που ίσως χρειαστεί να τα αναθεωρήσουμε και να γίνουμε καλύτεροι Άνθρωποι.

Ο ΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ

About Post Author