“Ο δρόμος της πεταλούδας” της Γερακίνας Μπουρίκα

της Λίτσας Κοντογιάννη

«”Τρέξε. Πέτα μακριά…” μου ούρλιαζε πλέον το μυαλό μου, κι εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τρέχω ξέπνοη όλο και πιο γρήγορα χωρίς σταματημό. Δεν ήξερα πού πήγαινα, σχέδιο δεν υπήρχε στη σκέψη μου, όμως δεν με ένοιαζε όπου κι αν έφτανα. Ακόμη κι αν πέθαινα τελικά».

Μάρτιος του ’81. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη, ένα εγκαταλειμμένο βαγόνι γίνεται το λίκνο της αναγέννησης της δεκαεξάχρονης Μαρουσώς που, κατατρεγμένη από το αιματοβαμμένο παρελθόν της, βρίσκει καταφύγιο στη σκοτεινή αγκαλιά του. Μια μικρή πάνινη κούκλα, η ΜαΜα, θα γίνει ο μοναδικός μάρτυρας της μεταμόρφωσης της ανήλικης κοπέλας, κυριολεκτικά, σε μια άλλη.

Ένας βιασμός, τρεις θάνατοι, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια μόνιμη φυγή και μια θετή κόρη, που παίρνει τη θέση ενός πραγματικού γιου, συνθέτουν το παζλ της ταραγμένης ζωής ενός κοριτσιού που, ακολουθώντας το πέταγμα μιας πεταλούδας, βαδίζει θαρραλέα μέσα στα σκοτάδια της ψυχής της, ψάχνοντας να βρει τον δικό της δρόμο προς το φως.

Η κριτική μας

Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολύ όμορφο και καλογραμμένο κοινωνικό μυθιστόρημα, με έντονα στοιχεία ψυχογραφήματος. Το δίχως άλλο ανήκει σε αυτά τα υπέροχα που μας χαρίζει η κυρία Μπουρίκα.

Είναι γεμάτο από δυνατά συναισθήματα, πολλές φορές αντικρουόμενα μεταξύ τους, συνεχή πλοκή και ανατροπές. Η αφήγηση έχει μια απόλυτη συνοχή, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μη χάνει ούτε στιγμή το ενδιαφέρον του.

Υπέροχη χαρτογράφηση χαρακτήρων, η οποία έχει γίνει με απόλυτη αληθοφάνεια και παρουσιάζονται από κάθε άποψη ολοκληρωμένοι. Όλοι μαζί δρουν μέσα στο κοινωνικό τους γίγνεσθαι, και κανένας δεν φαίνεται να είναι ένα ξεκομμένο και ξένο κομμάτι της ιστορίας.

Η ηρωίδα της ιστορίας, μια έφηβη κοπέλα, ζει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 σε ένα χωριό της επαρχίας. Θα περίμενε κανείς πως θα ζούσε ανέμελα την εφηβεία της και καλά προστατευμένη από τον πατέρα της, αλλά κάθε άλλο παρά αυτό συνέβαινε. Μια πραγματικά μαρτυρική ζωή την οδηγεί στη απόφαση να δραπετεύσει στη κυριολεξία από αυτή. Ανοίγει τα φτερά της και ακολουθεί τον «δρόμο της πεταλούδας». Με μεγάλο αγώνα και περνώντας από πολλά στάδια, αλλά πάντα σαν φυγάς της ζωής, μεταλλάσσεται από θύμα σε κυρία του εαυτού της. Μυστικά και ψέματα αποκαλύπτονται στο τέλος, κι έρχεται η ισορροπία.  Όλα μπαίνουν στη θέση τους, γιατί υπάρχει η ανιδιοτελή αγάπη, που δεν κοιτάει μόνο τους δεσμούς αίματος, αλλά μοιράζεται απλόχερα σε όλους. Ένας ύμνος στη φιλία αλλά και στον έναν και μοναδικό έρωτα που μας στιγματίζει και ουσιαστικά δεν μας αφήνει ποτέ.

Ένα υπέροχο, απόλυτα χορταστικό μυθιστόρημα, με το πολύ επίκαιρο μήνυμα, πως όποιος αγωνίζεται σκληρά δεν βγαίνει χαμένος, όσο δύσκολος και δύσβατος ,κι αν είναι ο δρόμος από το απόλυτο σκοτάδι στο φως.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

About Post Author