Ο Βασίλης Μούτσογλου, σε μια μικρή συνέντευξη μεγάλων βιβλιοταξιδιών, μιλάει για το μυθιστόρημά του, Τέλος χρόνου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τσουκάτου. Παρακάτω, ο ίδιος, γράφει με αφορμή το βιβλίο του αποδεχόμενος την πρό(σ)κληση της στήλης Πλοκόλεξο, σύμφωνα με την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσει δέκα προκαθορισμένες λέξεις. Στην περίληψη διαβάζουμε:

Το «Τέλος χρόνου» είναι ένα πολιτικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο πλαίσιο ιστορικών γεγονότων που εξελίχθηκαν το 1971 στην Τουρκία και γύρω από το Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης. Αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα, κοινωνικό, πολιτικό, ιστορικό, ψυχολογικό και αστυνομικό. Ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, φοιτητής του πολυτεχνείου αυτού, είναι αντιμέτωπος με την αστυνομία η οποία τον θεωρεί εξτρεμιστικό στοιχείο της Αριστεράς, ενώ παρασύρεται από τη δίνη που προκαλεί η εκδίωξη των Ελλήνων από την Πόλη το διάστημα μεταξύ 1955-1975.

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Βασίλη Μούτσογλου, Τέλος χρόνου, και φωτογραφία του ίδιου

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Βασίλης Μούτσογλου: Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαδραματίζεται στην Τουρκία, σε μια εποχή κατά την οποία η ροή της ιστορίας ήταν εξαιρετικά πυκνή. Έτυχε να γνωρίζω τα πολιτικά γεγονότα της περιόδου πολύ καλά, αφού τα έζησα. Ορισμένα από αυτά έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες της εποχής, άλλα όχι. Ήθελα να γράψω μια αστυνομική-πολιτική ιστορία που να εξελίσσεται σε αυτό το πολύπλοκο και συναρπαστικό πλαίσιο.

 

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μια μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;

Β.Μ.: Καταδίωξη.

 

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;

Β.Μ.: Ότι κάθε λέξη μετράει, και εφόσον πρόκειται για θρίλερ, όλα έχουν τη σημασία και τη λογική τους. Επομένως δεν είναι βασικά βιβλίο περιγραφών αλλά εξελίξεων και πλοκής. Ας το έχει ο έξυπνος αναγνώστης –ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να είναι πάντα έξυπνος– κατά νουν.

 

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;

Β.Μ.: Θα έπρεπε να πάμε πίσω στο χρόνο κατά μισό αιώνα, λίγο ανατολικότερα από την Ελλάδα και σε γεωγραφικό πλάτος βορειότερα, στην Κωνσταντινούπολη. Θα κρατούσε δυο μήνες, εκ των οποίων, την τελευταία εβδομάδα, ο χρόνος θα κινούταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

 

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μια φράση/παράγραφο από το βιβλίο.

Β.Μ.:

«Ώστε αυτός ήταν ο λόγος που ο Mesut απέδιδε εγκλήματα αυτού του είδους στην Α-Άμυνα! Ο Νίκος έκρινε σκόπιμο να το αμφισβητήσει.

— Εσύ τα πιστεύεις αυτά;

— Τι σημασία έχει; Το ζήτημα είναι ότι τα λένε.

— Γιατί όμως λες να το κάνουν;

— Πιστεύω για τρεις λόγους. Πρώτον, επειδή τη φοβούνται, αφού αντιλαμβάνονται ότι είναι κάπως δημοφιλής. Δεύτερον, επειδή είναι άγνωστη οργάνωση και επομένως ανεξέλεγκτη. Δεν θα τους πείραζε καθόλου αν εξαφανιζόταν. Και τρίτον, επειδή βρήκαν την ευκαιρία να αποσείσουν τις ευθύνες τους για οποιαδήποτε βίαιη πράξη. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν ότι αναθέτουν στην αστυνομία την εξουδετέρωση της. Το γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει τα μέλη της, τους διευκολύνει να μην έχουν τύψεις συνειδήσεως για αυτό που κάνουν.»

 

Τέλος χρόνου, Βασίλη Μούτσογλου

Η ψυχή του μυθιστορήματος ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ, δεν είναι ο κεντρικός ήρωας, ένας Κωνσταντινουπολίτης φοιτητής του Πολυτεχνείου της Πόλης, αλλά μια κοπέλα, Τουρκάλα συμφοιτήτρια του, με πολύπλοκη ψυχοσύνθεση που του παρέχει ελπίδα διεξόδου από τις καταστάσεις που τον πιέζουν ασφυκτικά. Παρόλο που η οπτική της είναι διαφορετική, δεν διστάζει να στέκεται δίπλα του. Η αντιμετώπιση του κινδύνου που απειλεί τον ήρωα, υπερβαίνει τις δυνάμεις του, οι οποίες πάντως είναι μεγαλύτερες από αυτές που πιστεύει η αστυνομία.

Του είναι άγνωστο γιατί τον καταδιώκουν. Επειδή νομίζουν ότι είναι αριστερός; Επειδή είναι Έλληνας; Θα έχει μια ευκαιρία να αποφύγει το αναγκαστικό ταξίδι για κάπου αλλού; Η ύπαρξη του, τα όνειρα του είναι συνδεδεμένα με την πόλη αυτή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ποια μπορεί να είναι όμως η εξέλιξη μιας τέτοιας ιστορίας;

Βασίλης Μούτσογλου

Ο Βασίλης Μούτσογλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι απόφοιτος του Ζωγραφείου Λυκείου, του Πολυτεχνείου Κωνσταντινουπόλεως (Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός), της Παντείου Α.Σ.Π.Ε. (Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών) και του Κέντρου Διπλωματικών Σπουδών του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο Βασίλειος Μούτσογλου έχει ακολουθήσει διπλωματική σταδιοδρομία και είναι Πρέσβης ε.τ. Εξέδωσε τα βιβλία: «Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης 1821-1923» (εκδ. Παπαζήση, 1998), «Η Τουρκία στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις» (εκδ. Παπαζήση, 2000), «Η βαλκανική παράμετρος» (εκδ. Παπαζήση, 2002), «Η αραβική ανατροπή: Η ανοιξιάτικη καταιγίδα του Αραβικού Κόσμου» (εκδ. Παπαζήση, 2014), «Τα κριτήρια στην διεθνή πολιτική» (εκδ. Παπαζήση, 2015), «Τουρκία: Η προσωπικότητα του κράτους» (εκδ. Bookstars, 2016), «Τέλος χρόνου» (εκδ. Τσουκάτου, 2021).

 

Ο Βασίλης Μούτσογλου σημειώνει: Για τον επόμενο, προτείνω την αντικατάσταση της λέξης ψυχοσύνθεση από τη λέξη συνεκδοχή.

Πηγή:koukidaki.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours