Ματθίλδη – «Αγκάθινος κύκλος», Βιβλίο Πρώτο

Ματθίλδη… Μια ηρωίδα της οποίας οι ανησυχίες, τα πιστεύω και τα εφηβικά όνειρα περνούν μέσα από μια βασανιστική νεανική αθωότητα και μέσα από τον έναν και μοναδικό έρωτα της ζωής της. Περνούν μέσα από τα βιώματα της βιολογικής της οικογένειας εκεί όπου παλεύει να επιβιώσει σε ιδιαίτερα βίαιες και σκληρές συνθήκες. Η φοιτητική ζωή, οι αγώνες για ένα καλύτερο αύριο, ο έρωτας και η μητρότητα θα δώσουν μια νέα σπίθα στα μάτια της ευαίσθητης Ματθίλδης και θα λειάνουν τα τραύματα που χαράχτηκαν βαθιά στην ψυχή της. Θα μπορέσει άραγε να αφήσει τις δύσβατες διαδρομές και να γευτεί την απόλυτη ευτυχία ή αυτός, ο “πρώτος κύκλος” της ζωής της θα παραμείνει “αγκάθινος” όπως ξεκίνησε; Θα ξαλαφρώσει από το βάρος του σταυρού που τάχθηκε να κουβαλάει ή θα συνεχίζει να ανηφορίζει στον δικό της Γολγοθά; Ο «Αγκάθινος κύκλος» είναι η αφήγηση της ζωής της Ματθίλδης. Μια πραγματική ιστορία που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο…

Η κριτική μας

Οι εκδόσεις Αποστακτήριο, με ήδη πάνω από έναν χρόνο ύπαρξης στα εκδοτικά πράγματα αποδεικνύει περίτρανα πως και στους μικρότερους εκδοτικούς οίκους μπορεί να βρει κανείς διαμάντια.
Και η Ματθίλδη – Αγκάθινος Κύκλος είναι το πρώτο πόνημα της κυρίας Παπακωνσταντίνου, αυτό που τόλμησε να μοιραστεί μαζί μας.
Είναι ένα μίγμα από πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα στα οποία έχουν προστεθεί και τα στοιχεία της μυθοπλασίας, και αυτό το μείγμα αποδεικνύεται πολύ πετυχημένο, έτσι ώστε να απογειώσει την αφήγηση.
Το βιβλίο ξεκινάει με τη χαρακτηριστική φράση «Μια φορά κι έναν καιρό», όπως ξεκινούν και τα παραμύθια. Εδώ αποτελεί το μαγικό κλειδί που μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε αμέσως τη συνέχεια της ιστορίας. Να κάνουμε ένα όμορφο, διαφορετικό ταξίδι, που θα μας μαγέψει και θα αποτυπωθεί στις ψυχές μας.
Η συγγραφέας μας σε αυτό το βιβλίο μας διηγείται την πολυτάραχη ζωή της ηρωίδας μας, της Ματθίλδης. Μια ζωή γεμάτη από διαρκή αγώνα και βάσανα, αλλά διαστήματα ελπίδας, που δεν διαρκούν πολύ. Κάνει συνεχώς κύκλους, που κάποιες στιγμές είναι σπαρμένες με ρόδα, αλλά αρκετές άλλες γεμάτες με αγκάθια.
Μέσα από τον ατέρμονο αγώνα της, προσπαθεί να κάνει τη διαφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αγωνίζεται να μετατρέψει την ασχήμια της κοινωνίας που τη περιβάλει σε ομορφιά. Η αλήθεια είναι πως αν ο καθένας μας το προσπαθούσε αυτό θα καταφέρναμε να αλλάξουμε πολλά. Οι μικρές, καθημερινές νίκες φέρνουν και τις μεγάλες σε πολλούς τομείς, όπως είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, οι συμβιβασμοί της ζωής, η καθημερινότητά μας. Ακόμα και τα λάθη μας, είναι από μόνα τους μια μεγάλη σχολή, γιατί έτσι κάνουμε την αυτοαξιολόγισή μας και γινόμαστε καλύτεροι. Ούτε τη ζωή πρέπει να τη παίρνουμε όπως έρχεται, να συμβιβαζόμαστε με αυτό, να δεχόμαστε τα πάντα μοιρολατρικά. Η ζωή είναι μια πρόκληση και δίνει ευκαιρίες. Εξαρτάται από μας αν θα τις εκμεταλλευτούμε και αν θα αγωνιστούμε για το καλύτερο.
Με τη δυνατή πένα της η κυρία Παπακωνσταντίνου μας δίνει μια δυλογία, της οποίας διαβάζουμε το πρώτο βιβλίο. Μια πολύ καλά δεμένη αφήγηση, γεμάτο συναισθήματα, πόθους, πάθη, αγωνία, ανατροπές, κορυφώσεις, συγκλονιστικά βιώματα, και καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον μας αμείωτο μέχρι την τελευταία σελίδα του.
Οι περιγραφές είναι ολοζώντανες, και οι χαρακτήρες της ιστορίας το ίδιο. Ζουν και αναπνέουν δίπλα μας, νιώθουμε τις ανάσες τους.
Ευχόμαστε στη συγγραφέα μας, το πρώτο της αυτό πόνημα να συνεχίσει με επιτυχία το ταξίδι του, και με αγωνία περιμένουμε το δεύτερο μέρος του.
Κυρία Παπακωνσταντίνου, σας ευχαριστούμε!

Λίτσα Κοντογιάννη

https://mesotexnis.gr/vivlia/kritikes/matthildi-agkathinos-kyklos-vivlio-proto/

Ματθιλδη Αγκαθινος Κυκλος - Ελληνικη λογοτεχνια (BKS.0719020)

About Post Author

+ There are no comments

Add yours