“Κλεψύδρα” του Χάρη Βασιλάκου

Με φόντο τα Αναφιώτικα, η Κλεψύδρα είναι μια ιστορία που περιστρέφεται γύρω από τον χρόνο και τη χαοτική αναζήτηση της αγάπης. Μια διεισδυτική αποτύπωση του ψυχισμού της σύγχρονης κοινωνίας του χρηματιστηρίου, της διαφθοράς, της οικονομικής κρίσης και της ανθρώπινης απληστίας.Τρεις κινηματογραφικές λήψεις με κεντρικό άξονα την οικογένεια Βερνάρδου, τα ένοχα μυστικά της και τα παιχνίδια της μοίρας. Τρία κάδρα ενός στιλιζαρισμένου ερωτικού δράματος με αποχρώσεις ψυχολογικού θρίλερ. Οι προβληματικοί χαρακτήρες, εγκλωβισμένοι ασφυκτικά σε κλειστοφοβικές σκέψεις και βίαια διλήμματα, ραμμένοι σ’ ένα διαρκές παιχνίδι με την υπαρξιακή αγωνία, έλκονται από αυτό που τους τρομάζει.Μια μελαγχολική και ρετρό Πλάκα στήνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυνική πραγματικότητα θα πλέξει τον κύκλο της, μέχρι να ρίξει τους τίτλους τέλους…

Η κριτική μας

Μια υπέροχη αφηγηματική βόλτα σε μια από τις πιο όμορφες και γραφικές περιοχές της Πλάκας, τα Αναφιώτικα. Πόσες μικρές, όμορφες μα και πικρές ιστορίες κρύβονται άραγε σε αυτή τη μικρή γειτονιά της Αθήνας;
Ο εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας μας, με την απλότητα και την αμεσότητα της γραφής του καταφέρνει και μας μαγεύει με αυτή του την δυνατή και συναρπαστική ιστορία. Είναι πολύ καλά δεμένη αφηγηματικά, κρατάει άριστα τις ισορροπίες, με πολύ καλή και γρήγορη πλοκή, και δεν αναλώνεται σε πολλές και περιττές λεπτομέρειες ούτε σε επαναλήψεις.
Ο χρόνος τρέχει, κι όσο μεγαλώνουμε έχουμε την αίσθηση πως συνεχίζει και τρέχει αντίστροφα. Ακριβώς όπως η άμμος στην κλεψύδρα, αργά και βασανιστικά και μας αφήνει την αίσθηση πως όλα κυλούν εις βάρος μας. Το θέμα είναι, πως την βλέπουμε εμείς αυτή την κλεψύδρα, μισοάδεια ή μισογεμάτη; Έτσι ακριβώς και εδώ, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση.
Οι ήρωες της ιστορίας ανακαλύπτουν κρυμμένα αλλά και ένοχα μυστικά, απάτες, δολοπλοκίες και οικονομικά σκάνδαλα βγαίνουν στην επιφάνεια, ακόμα και οι εκάστοτε λάθος χειρισμοί.
Πρόκειται άλλωστε χρονικά για μια περίοδος πολύ σκοτεινή και ταυτισμένη με τα πάθη και τις αδυναμίες του σύγχρονου Έλληνα.
Κι ένα ερωτικό ψυχολογικό θρίλερ μπλέκεται τόσο πολύ όμορφα στην όλη υπόθεση και μας κρατά δέσμιους μέχρι το τέλος.
Ο έρωτας, η απληστία, ο φόβος, η νοσταλγία, ο θάνατος και πολλά άλλα θέματα αποτελούν άλλωστε αναπόσπαστα μέρη και της πραγματικής μας καθημερινής ζωής, από τη μία ως την άλλη άκρη της υφηλίου.
Οι χαρακτήρες των ηρώων αποτελούν λόγω της διαφορετικότητάς τους, των αντιθέσεών τους και των διαφορετικών βιωμάτων τους ένα υπέροχο μωσαϊκό και δένουν πολύ όμορφα μεταξύ τους.
Σας συμβουλεύουμε να το διαβάσετε, γιατί διατυπώνει μια μεγάλη αλήθεια. Πως ο χρόνος δεν χαρίζεται σε κανέναν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τον ζήσουμε απόλυτα, αληθινά κι ελεύθερα!

της Λίτσα Κοντογιάννη

https://mesotexnis.gr/vivlia/kritikes/klepsydra/

ΚΛΕΨΥΔΡΑ

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ:
  • ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2020
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 258
  • ISBN: 9786185307936

About Post Author

+ There are no comments

Add yours