της Λίτσας Κοντογιάννη

Το δεδομένο της ελευθερίας χάνεται για όσους βρίσκονται στη φυλακή. Τι γίνεται όμως για τις γυναίκες, όταν ανοίξει η καγκελένια πόρτα και βρεθούν ξανά στην κοινωνία; Μήπως η σκληρή πραγματικότητα είναι πιο αδίστακτη από ό,τι φαντάζονταν όσο ήταν φυλακισμένες; Μήπως ο εγκλεισμός τούς καταδιώκει εφ’ όρου ζωής; Η Μαργαρίτα προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της έξω από τη φυλακή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να αποτινάξει καθετί της θυμίζει τον χρόνο που πέρασε πίσω από τα κάγκελα. Η Αμαλία θέλει να πάρει πίσω αυτό που έχασε, παλεύοντας με τραύματα του παρελθόντος και συναισθήματα που αλλάζουν τη ζωή της. Ο Αλέξανδρος αγωνίζεται με τη μοναξιά και ένα μυστικό που τον τρώει από μέσα. Η Φαίδρα εξακολουθεί να διψά για εκδίκηση και αίμα. Κρυμμένα μυστικά έρχονται στο φως και περιπλέκουν τις ζωές όλων, συνδέοντάς τους με τρόπους που δεν ήξεραν. Η μοίρα παίζει άσχημα παιχνίδια. Φίλοι χάνονται και εχθροί σμίγουν. Το αίμα ποτίζει αλήθειες και φανερώνει το ποια τελικά είναι η Μαντάμ! Η λύτρωση είναι ένα βήμα μακριά, μα πόσο δύσκολο είναι τελικά αυτό το βήμα;

Η κριτική μας

Με αυτό το βιβλίο ολοκληρώνεται η διλογία της «Μαντάμ». Όσοι διαβάσαμε το πρώτο βιβλίο, περιμέναμε με ανυπομονησία αυτή τη συνέχεια εδώ και αρκετό καιρό. Και τα δύο βιβλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Για να κατανοήσει κανείς απόλυτα τι γίνεται σε αυτή την ιστορία, θα πρέπει να έχει διαβάσει το πρώτο μέρος.
Δεν πειράζει που το πρώτο κυκλοφόρησε από άλλον εκδοτικό οίκο. Δεν μειώνει σε τίποτα την αξία ούτε του βιβλίου, ούτε της γραφής της συγγραφέα.
Η κυρία Νικολοπούλου καταπιάνεται με ένα θέμα πολύ τολμηρό αλλά και αρκετά δύσκολο. Δεν φοβάται να πει αλήθειες. Μπορεί να μας ξεβολεύει, αλλά δεν πειράζει, γιατί μιλάει για την πραγματικότητα.
Το πρώτο μυθιστόρημα γράφει για τον εγκλεισμό και την στέρηση ελευθερίας εξ αιτίας ενός ποινικού αδικήματος, αυτό το δεύτερο για όσες κατάφεραν να αποφυλακιστούν και πρέπει να «πατήσουν» το κουμπί της επανεκκίνησης, κάτω από τη κοινωνική κατακραυγή.
Η απόρριψη αυτή από την κοινωνία δεν συντελείται μόνο στα πλαίσια της επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά και από τις ίδιες τους οικογένειες.
Βλέπουμε να εκτυλίσσονται παράλληλες ιστορίες των κεντρικών ηρωίδων, δυνατές φιλίες να διαλύονται ή να αλλάζουν επίπεδο, αλλά και άσπονδοι εχθροί να τα βρίσκουν και τελικά να φιλιώνουν. Ποια κρυμμένα μυστικά κρύβονται πίσω από αυτά άραγε; Τι συμβαίνει όταν ένα ένα έρχονται στην επιφάνεια;
Διαβάστε το, γιατί αυτό το μυθιστόρημα μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφυπνιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε πως η ζωή έχει και μια άλλη πλευρά, η οποία δεν είναι και τόσο αγγελικά πλασμένη.

Η μαντάμ 2

About Post Author

You May Also Like

More From Author