ΕΥΤOΠΙΑ – ΒΙΒΛΙΟ ΤΡΙΤΟ – Η γέννηση ενός νέου κόσμου

Σαράντα χρόνια μετά την εγκαθίδρυση του Μανιφέστου, ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά με την επιβολή παγκόσμιας διακυβέρνησης, το κλείσιμο των συνόρων, την απαγόρευση μετακινήσεων και επικοινωνιών, τη δημιουργία οικονομικών ζωνών σε κάθε χώρα, τον έλεγχο γεννήσεων και θανάτων και τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε χρήσιμους και ακατάλληλους. Ταυτόχρονα, κάποιοι πολίτες αντιστέκονται δημιουργώντας έναν μυστικό υπόγειο κόσμο, την Ευτοπία, ενώ άλλοι δημιουργούν τους Άλφα και την οργανωμένη και μεθοδευμένη αντίσταση ενάντια στους απάνθρωπους κανόνες του Μανιφέστου. Δυο οικογένειες ακροβατούν ανάμεσα στην εξουσία και την επανάσταση, την επιλογή της συμμόρφωσης με τους ανηλεείς κανόνες ή την εξέγερση και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Τα μέλη τους θα συνδεθούν με ακατάλυτους δεσμούς και θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα μυστικά και τις ενοχές του παρελθόντος, που άλλοτε τους στοιχειώνουν και άλλοτε τους εξιλεώνουν και τους απελευθερώνουν. Ο αγώνας έχει πλέον οργανωθεί παγκόσμια και η εξέγερση είναι προ των πυλών. Θα βρουν οι άνθρωποι το θάρρος και τη θέληση να πολεμήσουν, να αντισταθούν, να θυσιαστούν και να ανατρέψουν μια για πάντα την κατάρα του Μανιφέστου; Θα μπορέσει το όραμα των πολλών ανίσχυρων να επιβληθεί στους λίγους ισχυρούς και ο νέος κρυφός κόσμος να αναδυθεί για να δώσει ζωή στα όνειρα των ανθρώπων; Η εμπνευσμένη ολοκλήρωση μιας επικής τριλογίας για έναν δυστοπικό κόσμο, που θα μπορούσε να είναι ο δικός μας, και ένα ευτοπικό μέλλον που αξίζει να διεκδικήσουμε!

Η κριτική μας

Με αυτό το βιβλίο, φτάσαμε στο τέλος της τριλογίας. Και φτάσαμε αισίως στην ΕΥΤΟΠΙΑ. Με πόσα αισιόδοξα συναισθήματα και μηνύματα, μας γεμίζει η συγγραφέας μας! Όχι μόνο αυτό, μας δείχνει τον δρόμο, πως για την επίτευξη ενός τέτοιου κοσμοϊστορικού γεγονότος θα πρέπει να είμαστε εμείς, οι πολίτες του κόσμου μονιασμένοι, προσανατολισμένοι στον σκοπό μας, σωστά οργανωμένοι και αυστηρά πειθαρχημένοι. Παράλληλα τα σφάλματα του παρελθόντος να μας έχουν γίνει μάθημα, έτσι ώστε να μπορούμε να προφυλάξουμε αυτόν τον νέο, καλύτερο κόσμο από όλες τις ανθρώπινες «παθογένειες».
Η κυρία Παπαθεοδώρου, ένα βαθιά σκεπτόμενο άτομο και απόλυτα πολιτικοποιημένο (όχι κομματικοποιημένο, έχει μεγάλη διαφορά), μας καλεί με τον τρόπο της να προβληματιστούμε κι εμείς με τη σειρά μας για ό,τι έχει να κάνει με τον δικό μας, τον πραγματικό κόσμο.
Υπάρχουν τόσα κοινά προβλήματα με την ΕΥΤΟΠΙΑ και τον δικό μας κόσμο, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η μετανάστευση, η εγκληματικότητα, η τρομοκρατία, τα προβλήματα στην υγεία, στην παιδεία, η παγκοσμιοποίηση, η κρίση αξιών, αλλά και η καταστροφή του περιβάλλοντος, κι αντί να παραιτούμαστε και να δηλώνουμε συνέχεια «δεν αλλάζει τίποτα» ή και το πιο απαράδεκτο «μη σε νοιάζει, τι συμβαίνει στον διπλανό σου», – γιατί όπως έλεγε η γιαγιά μου «ό,τι συμβαίνει στον γείτονά σου, καρτέρα τα στη πόρτα σου» -, θα έπρεπε να θυμώνουμε και μάλιστα πολύ, έτσι ώστε να κινητοποιηθούμε, να αντιδράσουμε, όλοι μαζί, γιατί αυτά τα προβλήματα τα βιώνουμε όλοι μας και να κάνουμε την ολοκληρωτική ανατροπή, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι. Όχι να επιστρέψουμε στον παλιό, που όλοι γνωρίζουμε, αλλά έναν ολοκαίνουργιο, πιο φωτεινό, σε νέες βάσεις. Το οφείλουμε στον εαυτό μας, μα προ πάντων στους δικούς μας και στα παιδιά μας. Πολύ απλά, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!
Η γραφή της συγγραφέα μας, έχει εξελιχθεί, έχει ωριμάσει και συνεχίζει να μας απογειώνει και ταυτόχρονα να μας καθηλώνει. Το ίδιο εξελίχθηκαν και οι ήρωές της ιστορίας μας, προχώρησαν πιο αποφασισμένοι για ένα καλύτερο μέλλον.
Η ρυθμοί της αφήγησης είναι γρήγοροι, οι εικόνες πολλές, με πολλές και συνεχόμενες ανατροπές και όλα είναι λουσμένα σε ένα ιδιόμορφο φως που δυναμώνει.
Διαβάστε το, και να είστε σίγουροι, πως ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα θα αλλάξει, προς το πιο αισιόδοξο.

της Λίνα Κοντογιάννη

https://mesotexnis.gr/vivlia/kritikes/eytopia-vivlio-trito-i-gennisi-enos-neoy-kosmoy/

Eutopia3 Large

About Post Author

+ There are no comments

Add yours