“Βαθύ μπλε: η θάλασσα, τα βάθη της και η αναζήτηση του αγνώστου” του Patrick Svensson (μτφρ. Νάτση Αγγελική, εκδ. Μεταίχμιο 2023)

της Κατερίνας Καλογήρου

Περίληψη Οπισθόφυλλου

Μια κατάδυση στα μυστήρια των ωκεανών. Μια γνωριμία με τη γοητεία της θάλασσας, αλλά και με όσους την εξερεύνησαν, τη χαρτογράφησαν και θέλησαν να την υποτάξουν. Ένας ύμνος στην αδάμαστη περιέργεια, την πανάρχαια κινητήρια δύναμη που μας ωθεί να γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε τον κόσμο, αυτήν που στον ρου της ιστορίας άλλοτε αποδείχτηκε η πιο όμορφη ανθρώπινη ιδιότητα κι άλλοτε η πιο καταστροφική. Πώς έμαθε ο άνθρωπος να βρίσκει τον δρόμο του στη θάλασσα; Ήταν πράγματι ο Μαγγελάνος ο πρώτος που έκανε τον περίπλου της Γης; Ποια ήταν η συμβολή των φαλαινών στον Διαφωτισμό; Πώς ένας φτωχός Σκοτσέζος φούρναρης άλλαξε την άποψή μας για την ιστορία της εξέλιξης; Τι πραγματικά γνωρίζουμε για τα βάθη των ωκεανών και για τα πλάσματα που έμειναν κάτω από την επιφάνεια;
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΕΙ.

Βιβλιογνώμη

Τί σκέφτεσαι όταν αντικρίζεις τη θάλασσα, καλέ μου αναγνώστη; Τί νιώθεις; Εμένα μου προκαλούσε πάντοτε έναν θαυμασμό και ταυτόχρονα τρόμο, ο οποίος με κατεύθυνε προς έναν πελώριο σεβασμό για αυτό το μυστηριώδες «πλάσμα», ίσως όλο αυτό να ονομάζεται με μία λέξης: ταπεινότητα! Και αφού βρήκαμε κάτι που μπορεί να επαναφέρει τα ανεμοπαρμένα μου μυαλά στη Γη, θα σου μιλήσω για ένα βιβλίο που υμνεί την θάλασσα, αυτή που χάλασα για να σε βρω!

Ο μεσιέ συγγραφές, εκ Σουηδίας προερχόμενος, και εκ θαλασσολατρείας ορμώμενος, αποφάσισε να μας μιλήσει για το θαύμα που καλύπτει τα τρία τέταρτα του πλανήτη μας, από την σκοπιά του ανθρώπου και της σημασίας της γι αυτόν. Δεν θα βρεις δηλαδή φαν φακτς για τους ιππόκαμπους και τις τσιπούρες, όμως θα διαβάσεις για περιπλανητές, εξερευνητές, εμπόρους, φαλαινοθήρες, μελετητές και φυσιοδίφες. Θα σε συστήσει σε διάφορες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία, και ομολογώ πως αρκετοί δεν είναι όσο γνωστοί θα τους άξιζε. Επιπλέον θα σε ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη της, σε διάφορους πολιτισμούς που ήρθαν σε επαφή μαζί της, και τις πατέντες που εφάρμοσαν για να επωφεληθούν αυτής, να την μελετήσουν και να την κατανοήσουν.

Με ευαισθησία και ενίοτε ρομαντισμό, ο Πάτρικ (ο συγγραφέας ντε!), μιλά για την θάλασσα σαν να αποτελεί το σύμβολο προς την ελευθερία, την πλήρωση, και την υπόσχεση για καινούργια ξεκινήματα (στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, σχεδόν κυριολεκτικά). Προσωπικά μαγεύτηκα πολύ, ήθελα να κοπανήσω τον Μαγγελάνο, να αγκαλιάσω τον μεσιέ Ντικ (πότε θα καταργήσουν αυτό το όνομα πια;;) και την μανδάμ Κάρσον, και να συλλυπηθώ στις φάλαινες για την βαρβαρότητα των ομοειδών μου εις βάρος τους όλους αυτούς τους αιώνες. Το βιβλίο είναι γραμμένο με έναν χαλαρό τρόπο που δε θυμίζει εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, παρόλα αυτά περιέχει άπειρες πληροφορίες, και φαίνεται το προσωπικό μεράκι, ο σεβασμός, και το πνεύμα της ολικής σύνδεσης των πάντων που βρίσκονται πάνω στη Γη, όπου ίσως αποτελεί και το σημαντικότερο σημείο που θέλει να τονίσει ο συγγραφέας. Από μένα είναι «ναι», και έχω πειστεί να πιάσω πάραυτα Το βιβλίο των χελιών του ίδιου!

About Post Author