“Ανταύγειες μέσα από την ομίχλη” της ΄Ελενας Τζαβάρα

της Λίτσας Κοντογιάννη

Ήταν μόλις δώδεκα χρονών η Έλλη, όταν όλος της ο κόσμος ανατράπηκε… Ο αγώνας για τη ζωή και την επιβίωση την έκανε δυνατή και αποφασιστική. Άντεξε αρρώστιες, ορφάνια και μοναξιά. Ο έρωτας χτύπησε την πόρτα της νωρίς και την πίκρανε βαθιά με ένα γάμο αταίριαστο και με μια βασανιστική πληγή στην καρδιά για τα παιδιά της. Η γιαγιά Κορίνα, ο Άκης, η κυρία Μάγια, ο Τάκης, η Μαρίνα, η Ερατώ και τόσοι άλλοι… βρέθηκαν κοντά της και έπλεξαν το νήμα της ζωής της. Η μοιραία συνάντηση με τον Αλέκο έφερε τον μεγάλο έρωτα, αλλά και τον ατέλειωτο πόνο, τους απρόβλεπτους χωρισμούς, τα άλυτα προβλήματα, τα αναπάντητα ερωτήματα… Τη σημάδεψε. Η Έλλη αγάπησε και αγαπήθηκε. Έζησε, όμως, ευτυχισμένη ή δυστυχισμένη; Σίγουρα, πορεύτηκε μέσα σε ομίχλη με την ελπίδα μιας ανταύγειας χαράς!

Η κριτική μας

Ένα υπέροχο βιβλίο, που τώρα κυκλοφορεί η β’ έκδοσή του, με νέα επιμέλεια και ανανεωμένο εξώφυλλο, από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

Η ιστορία μιας ολόκληρης ζωής, όπου η ελπίδα και η ευτυχία χώνονται σαν ανταύγειες μέσα στο ομιχλώδες τοπίο της.
Όσο διαβάζει κανείς την ιστορία έχει την εντύπωση πως πρόκειται για μια πραγματική ιστορία, που θα μπορούσε να διαδραματίζεται ακόμα και δίπλα μας, στη γειτονιά μας, μέσα στο στενό μας περιβάλλον, ακόμα και στο οικογενειακό, εν αγνοία μας πολλές φορές.

Ένας χαρακτήρας βαθιά ανθρώπινος, η γυναίκα της διπλανής πόρτας, ίσως ακόμα κι εμείς να βρίσκουμε κομμάτια του εαυτού μας σε αυτή την αφήγηση.

Μια ιστορία καθημερινή, ένας ύμνος στη γυναίκα που δεν σταμάτησε να αγωνίζεται παρά τις απρόσμενες τρικλοποδιές της ζωής, που βρίσκει ή παλεύει να βρει τη δύναμη μέσα της να τις προσπερνάει, αλλά παράλληλα δεν χάνει τη ποιότητα του χαρακτήρα και της ψυχής της.

Μια γραφή με απέραντη αγάπη για την ηρωίδα του βιβλίου. Όσο η συγγραφέας αφηγείται την παιδική ηλικία της πρωταγωνίστριας, η γραφή της είναι αέρινη και απαλή. Μεγαλώνοντας, η γραφή αρχίζει και σοβαρεύει, ωριμάζει γίνεται πιο έντονη, πραγματική και προσγειωμένη.

Το βιβλίο αυτό είναι μάθημα ζωής που μας δείχνει πως αυτή δεν μας χαρίζεται αν εμείς οι ίδιοι δεν αγωνιστούμε για αυτή.

ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ

About Post Author