ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, Γητείες, μάγια και μπαχάρια

της Λίτσας Κοντογιάννη

Ξέρεις γιατί δε διστάζω να σε θυσιάσω; Γιατί είσαι ζυμωμένη στα κύτταρά μου. Δεν υπάρχουν όρια μεταξύ μας. Δεν είμαστε δύο, είμαστε ένα… Μια ψυχή σε δυο κορμιά… Και δεν πειράζει αν πεθάνει η μια… Αρκεί να ζήσει η άλλη! Αποφάσισα να ζήσω εγώ, αλλά πάντα θα σε κουβαλάω κολλημένη επάνω μου! Γιατί εγώ είμαι εσύ! Δυο γυναίκες, μια αμύθητη περιουσία, ένα τρανταχτό όνομα και το πιο σημαντικό ερώτημα: Ποια από τις δύο είναι η πραγματική Ισιδώρα Κοσμίδη; Η φατρία του Κύκνου και η φατρία του Δράκου, δυο οικογένειες με απαρχές χαμένες στον χρόνο, που γεννούν τις πιο δυνατές μάγισσες της Αιγύπτου. Γυναίκες αντίπαλες που φέρνουν στην ψυχή τους το φως και το σκοτάδι. Μια ιστορία γεμάτη γητειές, ξόρκια, μπαχάρια, σερμπέτια, βοτάνια και γλυκό καπνό ζυμωμένο με μέλι, που σε ταξιδεύει στην πιο μαγική πόλη της Ανατολής, την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, την αιώνια πόλη με τα δυο πρόσωπα. Και κατόπιν η μετάβαση στην Αθήνα και η τελική αναμέτρηση τη δεκαετία του ’60. Ένας αγώνας μέχρι θανάτου. ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΩΡΑΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ… ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ…

Η κριτική μας

Πραγματικά χαίρομαι όταν συγγραφείς όπως η κυρία Ιωάννου, με την αξιοσημείωτη πορεία στα εκδοτικά πράγματα, καταφέρνουν να εξελίσσουν τόσο πολύ τη γραφή τους και να γίνεται κάθε φορά ακόμα πιο ώριμη και καλύτερη.

Θεματολογικά μας εκπλήσσει με κάθε νέο της πόνημα ευχάριστα, μιας και δεν αρέσκεται  στην επανάληψη μιας πετυχημένης συνταγής, αλλά μας παρουσιάζει πάντα κάτι καινούργιο, το οποίο είναι εξίσου καλό ή και ακόμα καλύτερο.

Έτσι γίνεται και σε αυτό το βιβλίο της. Μας παίρνει από το χέρι και μας οδηγεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, του περασμένου αιώνα, όταν γνώριζε ακόμα μια πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη άνθηση. Μια πόλη γεμάτη από τον γλυκό καπνό της Ανατολής, τα αραβικά εδέσματα, τα βότανα, τα μπαχάρια, τη μαγεία, τις γητείες, τα ξόρκια και τις μεταφυσικές ανησυχίες.

Βιώνουμε ένα μαγικό ταξίδι σε έναν μοναδικό πολιτισμό που έχει γράψει ιστορία και έχει στιγματίσει όλους όσους τη γνώρισαν.

Κεντρικές ηρωίδες του μυθιστορήματος είναι δύο γυναίκες, δύο «μάγισσες» με τρομερές δυνάμεις και δυο τους, που αν και μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, η μια ανταγωνίζεται την άλλη, όπως ακριβώς το φως με το σκοτάδι, το καλό με το κακό. Εδώ οι γητείες, τα μάγια και τα μπαχάρια γίνονται δυνατά όπλα σε έναν αγώνα επικράτησης και επιβίωσης. Έτσι η συγγραφέας μας καταφέρνει και τονίζει την αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς κόσμους μέσα στην ίδια πόλη.

Υπέροχη είναι και η σκιαγράφηση αυτών που κατέχουν τον δεύτερο ρόλο στην ιστορία, μιας και έχουν έναν ξεχωριστό και καίριο ρόλο στην πλοκή της ιστορίας.

Όλο το βιβλίο είναι καλοδουλεμένο με εξαιρετική εξέλιξη της πλοκής γεμάτη από συναισθήματα και ανατροπές.

Διαβάστε το, γιατί το ταξίδι του θα καταφέρει να σας συναρπάσει και θα σας γεμίσει με πρωτόγνωρα αρώματα και γεύσεις.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

About Post Author