της Λίτσας Κοντογιάννη

Ένα μυθιστόρημα του Φανταστικού από δύο Ελληνίδες συγγραφείς που πραγματεύεται τη θεματολογία της γυναικοκτονίας.

Σύνοψη από το οπισθόφυλλο: Ο Αζραέλ, ένας από τους Αρχαγγέλους του θανάτου, υπηρετεί την Άρχουσα Τάξη συλλέγοντας τις ψυχές των νεκρών. Καθήκον του είναι να τις οδηγεί στα μεταθανάτια πεδία που τους αρμόζουν. Όμως, ο Αρχάγγελος κρυφά παρεκκλίνει των δογματικών κανόνων. Και μαζί με τους παλιούς συντρόφους του από τον Κύκλο του Ιερού Θηλυκού, παραμένει πιστός σε έναν αρχαίο όρκο: «Όλοι όσοι με κακία έπραξαν, θα τιμωρούνται πάντα».
Τέσσερεις μυστικές αποστολές της ομάδας του Αζραέλ αποκαλύπτουν το αληθινό έργο του Κύκλου μέσα στον χρόνο. Από το Ασένοβγκραντ στο Λονδίνο και απ’ την Κόνιτσα μέχρι και τη Χουάρες, βασανισμένες ψυχές γυναικών ζητούν επιτακτικά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η Άσμια, η Μάρθα και η Μαίρη Τζέην, η Εντόνα και η Σεσίλια που δολοφονούνται, είναι μονάχα μερικές από τις γυναίκες που αρνούνται το Φως και τη μετά θάνατον Λησμοσύνη που προσφέρει ο Αζραέλ. Η οργή που μαίνεται στις ψυχές τους, απειλεί να τις μετατρέψει σε αιμοδιψή στοιχειά. Ο Αρχάγγελος δεν έχει άλλη λύση απ’ το να τις κρατήσει κοντά του και να τις κάνει Αθάνατες.
Ποιοι όμως είναι στ’ αλήθεια ο Αζραέλ και οι σύντροφοί του; Και ποια αρχαία εγκλήματα της Δυναστείας των Δώδεκα, που έμειναν τότε ατιμώρητα, οδήγησαν στη δημιουργία του Κύκλου τους; Πώς γεννήθηκε ο τρομερός φύλακας-δαίμονας της Στύγας, ο τιμωρός των εγκληματιών; Και ποια είναι εκείνη η αγαπημένη, που επί αιώνες ψάχνει ο Αρχάγγελος ανάμεσα στις θνητές γυναίκες;
Η μεγάλη μάγισσα Εκάτη έχει προφητέψει ότι ο σκληρός κόσμος των ανθρώπων θα αρχίσει να αλλάζει με την επιστροφή του Ιερού Θηλυκού. Και η ειμαρμένη του Κύκλου είναι η επαναφορά της θεάς…

Η κριτική μας

Ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα από δύο γυναίκες συγγραφείς, τις οποίες πρώτη φορά συναντώ, κι ένα είδος που είχα κάποια χρόνια να διαβάσω και ειλικρινά μου έλειψε.

Προσωπικά χάρηκα πολύ που ένα τέτοιο έργο καταφέρνει να είναι τόσο, μα τόσο ελπιδοφόρο, μιας και καταπιάνεται με το πολύ σοβαρό και επίκαιρο θέμα της γυναικείας κακοποίησης και κατ’ επέκταση με την γυναικοκτονία.

Μυθοπλασία, φαντασία, πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τα σκίτσα της κυρίας Κίσσα Φραγκομίχαλου, πλέκουν ένα μοναδικό γαϊτανάκι, γίνονται ένα και στη κυριολεξία απογειώνουν την αφήγηση.

Ένα εκπληκτικό ταξίδι σε μια άλλη διάσταση, όπου το άδικο με συνοπτικές διαδικασίες τιμωρείται.

Πόσο ανακουφιστικό θα ήταν να έσπαγε κάτι τέτοιο το φράγμα του φανταστικού και να συνέβαινε στην πραγματικότητα. Δυστυχώς από την εποχή που δημιουργήθηκε ο κόσμος οι γυναίκες υπήρξαν θύματα απίστευτης βίας από τους άντρες μόνο και μόνο επειδή εκείνοι υπερτερούσαν μυϊκά. Για αυτούς οι γυναίκες πολλές φορές δεν είχαν μεγαλύτερη αξία από ένα αντικείμενο, κάτι που δικαιωματικά τους ανήκει και πρέπει να παραμείνει υποταγμένη. Ακόμα και σήμερα, αν και λέμε πως καταφέραμε πολλά, διαπιστώνουμε μετά λύπης πως βρισκόμαστε δραματικά πίσω σε όσα ακόμα θα πρέπει να αλλάξουμε. Παντού υπερισχύει του αλληλοσεβασμού, η δύναμη του ισχυρού και δυνατού. Πληθώρα τα παραδείγματα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Είναι παρήγορο το γεγονός πως τώρα πια όλα αρχίζουν κάποια στιγμή να μαθαίνονται και δεν παραμένουν πια εφτασφράγιστα μυστικά.

Ένα απίστευτο ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο, και οι χαρακτήρες των ιστοριών είναι μοναδικά μαγικοί. Πόσο πολύ θα θέλαμε να ήσαν αληθινοί.

Διαβάστε το, γιατί είναι με τον τρόπο του αληθινό.

About Post Author

You May Also Like

More From Author