“Ο Σκορπιός” του Χάρη Καραθύμιου

της Λίτσας Κοντογιάννη

O θάνατος ενός δεκαεφτάχρονου έρχεται να αναστατώσει τη ζωή ενός ορεινού χωριού. Οι κάτοικοι εύκολα θα πιστέψουν ότι µια οντότητα που πλανιέται στο δάσος είναι η υπεύθυνη. Θεωρούν ότι το χωριό τους είναι στοιχειωµένο εδώ και πολλά χρόνια. Οι έρευνες θα ενταθούν όταν ο πατέρας δέχεται ένα τηλεφώνηµα και ακούει τη φωνή του νεκρού παιδιού του. Την υπόθεση αναλαµβάνει ο ιδιωτικός ερευνητής Γαβριήλ Γάκος.

Όλοι είναι αθώοι και ένοχοι ταυτόχρονα, την ίδια στιγµή που άλλες τρεις δολοφονίες θα τους συγκλονίσουν. Ποιος είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τη µάσκα του Σκορπιού; Μια σκιά από το παρελθόν ή κάποιος που ζει σε αυτή τη µικρή κοινωνία;

Τα ψηλά δέντρα του βουνού ήταν καλυµµένα από άσπρο χιόνι, σαν βαµβάκι, και οι ξύλινες οικίες στο χιονισµένο τοπίο έµοιαζαν λες και ήταν ζωγραφισµένες πάνω σε λευκό καµβά. Από το ύψος αυτό το Καστρί φαινόταν απ’ άκρη σ’ άκρη. Το χωριό ήταν περικυκλωµένο από πανύψηλα δέντρα και όρη – ως εκεί που έφτανε το µάτι. Μέσα στο πυκνό δάσος διαφαινόταν και η ρεµατιά. Η γραµµή του νερού εµφανιζόταν και χανόταν κάθε τόσο, διαγράφοντας ζικ ζακ κάτω από τα δέντρα. Κάπου εκεί ήταν και το σηµείο όπου είχε βρεθεί το πτώµα του Ντέµη Πολύβιου. Τι θλιβερή σκέψη για να κάνει κανείς βλέποντας αυτό το παρθένο και γαλήνιο τοπίο…

Η κριτική μας

Αν και πρόκειται για το πρώτο πόνημα του κυρίου Καραθύμιου, με εξέπληξε ευχάριστα.

Μας πείθει πως τα ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα σκανδιναβικά.

Ένας μύθος που αυξάνει στο ορεινό και απομονωμένο χωριό Καστρί την ήδη υπάρχουσα dark ατμόσφαιρα. Κι ένας φόνος, την επιδεινώνει περισσότερο. Κι εδώ καλείται ο ιδιωτικός ερευνητής Γαβριήλ Γάκος να δώσει τα φώτα του, ή κοινώς να λύση αυτή την υπόθεση.

Εξαιρετική αφήγηση, μια παγωμένη ατμόσφαιρα που επηρεάζεται αναμφίβολα και από τις καιρικές συνθήκες της ιστορίας, έχει μια μεταφυσική χροιά, δράση που κλιμακώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ένταση.

Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι πολύ περίεργοι, αψυχολόγητοι, μυστήριοι, μέσα στον φόβο, δεν μπορεί να καταλάβει κανείς αν λένε αλήθεια ή ψέματα, ή ακόμα κι αν κρύβουν κάτι. Μήπως είναι όλοι τους ένοχοι; Όλα αυτά βρίσκονται κάτω από ένα πέπλο μυστηρίου, που το θρέφει και η απομονωμένη τοποθεσία του χωριού.

Ο αναγνώστης που διαβάζει αυτό το βιβλίο, τον έχουν ζώσει οι αμφιβολίες, το εξώφυλλο αλλά και η όλη εξιστόρηση βουτηγμένη στο μεταφυσικό και στο μυστήριο, του φέρνουν μια απόκοσμη ανατριχίλα.

Ο ήρωάς μας, με αρκετά θέματα μέσα του, αλλά πάντα με λεπτό χιούμορ, έχει όλες τις ικανότητες ενός πολύ καλού ερευνητή. Το θέμα είναι, ο ίδιος το γνωρίζει, έτσι ώστε να αφυπνιστεί και να φτάσει στη λύση των περίεργων φόνων;

Το τέλος είναι εντελώς απρόσμενο και συνταρακτικό. Εκεί γίνεται η μεγάλη ανατροπή.

Κάτι μου λέει πως θα ξανασυναντηθούμε με τον ιδιωτικό αστυνομικό-ερευνητή κύριο Γαβριήλ Γάκη.

Αναμένουμε τη συνέχεια λοιπόν.

About Post Author