Ο  «Μπρούνο» είναι κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο που έγραψαν επτά συγγραφείς στο Καρλόβασι

Γιάννης Καφάτος

Φτάνοντας στο Καρλόβασι και ακολουθώντας το δρόμο προς τη θάλασσα πήρε το μάτι μου κάτι γκρέμια. Γκρεμισμένα σπίτια που έχουν κάτι και με τραβάνε σα μαγνήτης να τα παρατηρώ και να τα φωτογραφίζω. Εδώ όμως, στην παραλία του Καρλοβάσου, οι παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, εκείνα τα γνωστά πορτρέτα που κάποιοι, σαν κι εμένα στην ηλικία, ίσως θυμούνται σε κάποιον ασβεστωμένο τοίχο στο χωριό της μαμάς ή του μπαμπά, ή κανενός.

Τι έκαναν εκείνα τα πορτρέτα στην πρώην μεσοτοιχία; Και ποιος είναι τελικά ο «Μπρούνο»;
Είναι το δείγμα ενός ολόκληρου σχεδίου, όπως θα δεις στη φωτογραφία.

Έτσι λοιπόν όταν συνάντησα την αγαπημένη μου Έρη Ρίτσου και απόλαυσα την ξενάγησή και την όμορφη, ζεστή φιλοξενία που μου επιφύλαξε στην ιδιαίτερη πατρίδα της και τη ρώτησα να μου πει περισσότερα πράγματα για το πρότζεκτ αυτό με την ψηφιοποίηση των παλιών οικογενειακών φωτογραφιών… γνώρισα τον «Μπρούνο».

Εκεί λοιπόν που εκατοντάδες φωτογραφίες συγκεντρώθηκαν χάρη στις προσπάθειες του Αποστόλη Γιαννακόπουλου και μιας ιδέας που είχε Έλενα Χουσνή ώστε να αναδειχτούν και λογοτεχνικά αυτοί οι θησαυροί του Καρλοβάσου και των γύρω χωριών γεννήθηκε το βιβλίο.


Επτά  συγγραφείς εμπειρότεροι και λιγότερο έμπειροι. Επτά άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα που τους γέννησε ή επέλεξαν, συνεργάστηκαν για να φτιάξουν μια σπονδυλωτή ιστορία που κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε βιβλιοφιλου και προσφέρει μια συγκινητική αναγνωστική απόλαυση.

Οι επτά συγγραφείς διάλεξαν αύξοντες αριθμούς και φωτογραφίες- χωρίς να τις έχουν δει. Και η περιπέτεια άρχισε.

Πριν σου πω για την πρώτη φωτογραφία, που έδωσε το όνομα και του βιβλίου, να σου συστήσω τους επτά συγγραφείς με τη σειρά που έγραψαν στον «Μπρούνο»: Κούλα Καραμηνά-Πόθου, Νίτσα Κιάσσου, Έλενα Χουσνή, Μιχάλης Ζαμπούνης, Έρη Ρίτσου, Έλσα Χίου και Άννα Ασημίνα.

Ας πούμε και δυο πράγματα για τον «Μπρούνο» που είναι ένα ποδήλατο που περιδιαβαίνει τις ζωές των ηρώων αυτού του συλλογικού αφηγήματος με αφετηρία το 1941, όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν τη Σάμο. Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία. Είναι άλλοτε ο εμφανής και άλλοτε ο αφανής ήρωας των επτά ιστοριών όπου κάθε συγγραφέας παίρνει το νήμα από τον προηγούμενο και στήνει τη δική του ιστορία και με βάση την φωτογραφία που του «έτυχε».

Είναι ένα παιχνίδι αυτό το σπονδυλωτό αφήγημα. Ένα παιχνίδι που διαπνέεται από μια αθωότητα, αλλά και τη σκληράδα μιας δύσκολης ζωής, των ηρώων των ιστοριών. Την ίδια ώρα η ευγένεια και συγκίνηση, είναι φανερές στους ήρωες που στήνουν στα σύντομα διηγήματά τους οι επτά συγγραφείς. Είναι επίσης φανερός ο σεβασμός κάθε επόμενου προς τον προηγούμενο γραφιά της ιστορίας που διάβασα χωρίς σταματημό στο ηλιόλουστο Πυθαγόρειο λίγο πριν αναχωρήσω από το νησί.

Ο «Μπρούνο» είναι κάτι παραπάνω από ένα ποδήλατο που είχε ένας Ιταλός, όπως ο «Μπρούνο» είναι κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο που έγραψαν επτά διαφορετικές προσωπικότητες. Ο «Μπρούνο, το βιβλίο, είναι η απόδειξη ότι οι παρέες γράφουν ιστορία. Οι συλλογικότητες μπορεί να είναι η απάντηση στις μονήρεις πρακτικές που η σύγχρονη ζωή και τεχνολογία μας έχουν επιβάλλει.

Αναζητείστε τον «Μπρούνο», καβαλήστε το δικό σας «ποδήλατο» και περιδιαβείτε στις σελίδες του που ξεχειλίζουν από αγάπη για τη ζωή, με όλες τις δυσκολίες της.

Γιάννης Καφάτος

Ο «Μπρούνο» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: Σύλλογος Μουσικής και Πολιτιστικής Δημιουργίας «Ηδύλη» (83200, Καρλόβασι Σάμου)
Η σελίδα της Ηδύλης στο FB

E-mail: idilisamos@gmail.com

Πηγή:viewtag.gr

About Post Author