Πριν τον freddo espresso, οι λάτρεις του καφέ προτιμούσαν τον καφέ τους χτυπημένο με μπόλικο πάγο, ενίοτε και με γάλα. Αρκετοί λάτρεις του φραπέ, ένιωθαν μετά την πρώτη γουλιά, τα νεύρα τους να παίζουν ντραμς σε μπάντα heavy metal, αλλά συνέχισαν να απολαμβάνουν τη συνήθεια αυτή. Στη συνέχεια, και πιο συγκεκριμένα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η παγωμένη εκδοχή του εσπρέσο και του καπουτσίνο εμφανίστηκε στη χώρα μας ως μια παραλλαγή των κρύων ιταλικών ροφημάτων με εσπρέσο.

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τις διαφορές ανάμεσα στον ελληνικό και τον ιταλικό freddo, την ιδιαιτερότητά του caffe shakerato, ποιoς είναι ο «normale» καφές αλλά και μερικές ιταλικές ιδιαιτερότητες ακόμα.

Τι σημαίνει όταν παραγγέλνεις latte στην Ιταλία

Όταν ένας μη Ιταλός πελάτης ζητήσει latte από Ιταλό μπαρίστα, συνήθως παίρνει πίσω ένα ποτήρι γάλα, διότι «latte» στα ιταλικά σημαίνει γάλα. Τόσο απλά. Αντ’ αυτού, η σωστή παραγγελία ενός caffe latte γίνεται ζητώντας «caffeilatte».

Πότε απαγορεύεται να πιεις cappuccino

Συνήθως, αν παραγγείλεις cappuccino μετά το μεσημέρι, ο Ιταλός μπαρίστα με ευγένεια θα σου αντιπροτείνει να παραγγείλεις έναν εσπρέσο.

Αυτό συμβαίνει διότι οι Ιταλοί πιστεύουν φανατικά πως το γάλα μετά τις 12:00 δεν κάνει καλό στο πεπτικό σου σύστημα. 

Τι είναι ο caffe normale

Μία δόση εσπρέσο, στο ανάλογο ποτήρι καφέ. 

Caffe Freddo ή Freddo Espresso; Ή, μήπως Caffe Shakerato;

Ο παγωμένος καφές το καλοκαίρι ως πρωινό ρόφημα δεν είναι τόσο διαδεδομένη συνήθεια στην Ιταλία, όσο είναι στη χώρα μας.

Ως «freddo» καταλαβαίνουν τον εσπρέσο με έναν πάγο στο ποτήρι, ενώ η πλησιέστερη εκδοχή των Ιταλών στο δικό μας freddo espresso είναι ο caffe shakerato.

Γίνεται με εσπρέσο, ζάχαρη (ή σιρόπι) και πάγο, σε μπλέντερ για κοκτέιλ, και σερβίρεται σε ποτήρι για ποτά τύπου μαρτίνι!

Πηγή:reader.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author