Η ιδανική lemon pie ακροβατεί ανάμεσα στο ξινό και στο γλυκό, αυτή ουσιαστικά είναι και η χάρη της. Αυτή η γευστική ισορροπία είναι που την κάνει να ξεχωρίζει στις προτιμήσεις των φανατικών γλυκατζήδων αλλά και όσων δεν αγαπούν και τόσο τα γλυκά. Επίσης κάθε μπουκιά της πλημμυρίζει το στόμα με αρώματα καλού βουτύρου και ολόφρεσκων λεμονιών γι’ αυτό και είναι ο ιδανικός επίλογος ενός πλούσιου γεύματος αλλά και η κατάλληλη συνοδεία ενός ωραίου καφέ.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα γλυκό το οποίο αγαπιέται πολύ από τους Έλληνες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αν και δεν ανήκει στην παράδοση και την κουλτούρα μας. Τεχνικά έχει τα μυστικά της για να ψηθεί σωστά, να δέσει η κρέμα, να αφρατέψει και να σταθεί η μαρέγκα. Για όλους αυτούς τους λόγους τα ζαχαροπλαστεία που την πετυχαίνουν ξεχωρίζουν και αξίζει να τα επισκεφθούμε για να την απολαύσουμε.
All about lemon
Αφιερωμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στα γλυκά με λεμόνι αυτό το ζαχαροπλαστείο είναι η χαρά όσων αγαπούν τα ξινούτσικα επιδόρπια. Η κλασική lemon pie είναι υποδειγματική: λεπτή τραγανή ζύμη, κρέμα βελούδινη με έντονη λεμονάτη γεύση και παχύ στρώμα αφράτης μαρέγκας. Εξίσου απολαυστική και η τάρτα με κρέμα μοσχολέμονου, είναι εξαιρετικά αρωματική και αφήνει μια ενδιαφέρουσα υπόπικρη επίγευση.
Στρ. Αλ. Παπάγου 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6250 237
Poullette
Όμορφη και κομψή, κερδίζει τις εντυπώσεις πρώτα από όλα με την εμφάνισή της. Ωστόσο, η πολυεπίπεδη γεύση της και η εναλλαγή υφών παραμένουν τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Τραγανή και βουτυρένια τάρτα μαζί με financier λεμόνι στη βάση, στο κέντρο ζελέ εσπεριδοειδών και κρέμα λεμονιού – lime, και από πάνω αέρινη ιταλική μαρέγκα με μπόλικο κομφί λεμονιού και φρέσκο λεμονοθύμαρο.
Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, τηλ. 211 1114 172
Παπασπύρου
Εδώ και οκτώ δεκαετίες η οικογένεια Παπασπύρου κρατάει ψηλά τον πήχη της ποιότητας και της γεύσης. Η λεμονόταρτα που φτιάχνουν είναι ισορροπημένη αφού η γλυκιά και η ξινή γεύση ακούγονται εξίσου στο στόμα χωρίς κάποια από τις δυο να υπερτερεί. Η ζύμη, λεπτή όσο πρέπει, δίνει το απαραίτητο τραγανό στοιχείο ενώ η μαρέγκα λιώνει στο στόμα. Τα αντίστοιχα ταρτάκια τρώγονται δύο δύο, οπότε επιλέξτε μεγάλο κουτί.
Τατοΐου 100 & Κολοκοτρώνη 29, τηλ. 210 6204 836
Κοσμίδης
Οι φανατικοί της λεμονόταρτας του Κοσμίδη τη χαρακτηρίζουν «θεϊκή». Φτιαγμένη όπως ακριβώς της αξίζει με χρυσοψημένη ζύμη βουτύρου, κρέμα υποδειγματική και γενναιόδωρη στρώση μαρέγκας, είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Είναι πάντα φρεσκότατη και γίνεται ανάρπαστη, ό,τι πρέπει για κέρασμα ή δώρο σε γιορτές.
Βεΐκου 49, Κουκάκι, τηλ. 210 9218 252
Δέσποινα
Μπορεί το best seller εδώ να είναι το μιλφέιγ αλλά και η τάρτα λεμόνι δεν πάει πίσω. Η βάση της είναι μέτρια σε πάχος και τρίβεται ωραία λόγω του φρέσκου βουτύρου και η κρέμα είναι αρκετά λεμονάτη με μεταξένια υφή. Από πάνω ολόφρεσκη μαρέγκα, καψαλισμένη στην επιφάνεια, συμπληρώνει γευστικά το σύνολο και κάνει εντυπωσιακό το γλυκό, ειδικά στο οικογενειακό μέγεθος.
Θράκης 2, Φιλοθέη, τηλ. 210 6831 224
Εκλεκτή
Τα μυστικά αυτής της υπέροχης τάρτας λεμονιού είναι τα αγνά υλικά και η άρτια τεχνική. Το μπισκότο της είναι καλοψημένο και μυρωδάτο, η γέμιση είναι γενναιόδωρη σε λεμονάτα αρώματα, γλυκιά και ξινή όσο χρειάζεται για να έρχεται σε ισορροπία με την πλούσια μαρέγκα που την σκεπάζει.
Αστυδάμαντος 15, Παγκράτι, τηλ. 210 7243 193
Πηγή:olivemagazine.gr