Πραγματοποιήθηκε μία μελέτη κατά την περίοδο των γιορτών.
22 φυσιολογικά άτομα και 13 διαβητικοί ασθενείς ολοκλήρωσαν μια μελέτη παρατήρησης με επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος ζύγισης και νηστείας από ένα μήνα πριν έως και ένα μήνα μετά τα Χριστούγεννα.
Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε όλα τα άτομα παρατηρήθηκε αύξηση βάρους (μέση τιμή 0,8 kg), η οποία διατηρήθηκε μέχρι τον Ιανουάριο.
Αυτό μπορεί να σημαίνει κατά μέσο όρο επιπλέον 6000 kcal. Τρεις έως έξι ημέρες μετά τα Χριστούγεννα σημειώθηκε μια ελαφρά αλλά σημαντική αύξηση στις συγκεντρώσεις των τριγλυκεριδίων πλάσματος νηστείας και της χοληστερόλης, με επακόλουθη αύξηση στη συγκέντρωση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
Ας δούμε στην πράξη λοιπόν, πως μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση βάρους που προκύπτει, όπως φαίνεται στην παραπάνω μελέτη, να διατηρήσουμε το βάρος μας και να αποφύγουμε τις τύψεις.
Δεκέμβριος, μήνας γιορτών
Δεκέμβριος, ο Αύγουστος του χειμώνα. Η πόλη αλλάζει όψη, στολίδια, λαμπάκια φώτα παντού και όλοι επηρεαζόμαστε από το γιορτινό κλίμα που επικρατεί. Τα Χριστούγεννα περιτριγυριζόμαστε από διάφορους διατροφικούς πειρασμούς γλυκών και φαγητών.
Κοντεύουμε σιγά σιγά στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η διάθεση μας αλλάζει, οι αθλητικές δραστηριότητες ελαττώνονται, τα οικογενειακά γεύματα αυξάνονται και μαζί με αυτά αυξάνεται και η κατανάλωση γλυκών και αλκοόλ.
Τα οικογενειακά γεύματα τους υπόλοιπους μήνες του έτους είναι εύκολο να τα διαχειριστούμε καθώς πραγματοποιούνται συνήθως σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στις γιορτές όμως, αυτό συμβαίνει πάνω από μια φορά την εβδομάδα.
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι για όλους μας μια περίοδος που βγαίνουμε εκτός του καθημερινού μας προγράμματος και είμαστε σε μία κατάσταση αποδιοργάνωσης. Συνήθως, έχουμε τη νοοτροπία ή όλα ή τίποτα.
Αυτή η συμπεριφορά παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις στις γιορτές. Αυτό το άρθρο θα μας κάνει να δούμε τη διατροφή την περίοδο των γιορτών από διαφορετικές οπτικές γωνίες και θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε αυτή τη μονότονη οπτική στη διατροφή μας.
Όλοι θέλουμε να διατηρούμαστε υγιείς και σε φόρμα. Ωστόσο, μερικές φορές ξεχνάμε να αναδιαμορφώσουμε τους στόχους μας στις καινούριες συνθήκες. Σαν συνέπεια της αλλαγής της ζωή μας την περίοδο των γιορτών θα έπρεπε να είναι και η αλλαγή των διατροφικών μας στόχων.
Αυτό θα λειτουργήσει σαν ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για το σώμα και τη ψυχολογία μας. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι η ψυχαγωγία και απόλαυση μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα με τη διατήρηση του βάρους μας.
Υπάρχουν σκέψεις που μπορούν να μας βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους μας στις γιορτές. Μπορούμε να σκεφτούμε:
- τι δε θα μας έλειπε αν αποφεύγαμε από τα γιορτινά φαγητά και γλυκά;
- τι είναι αυτό που πραγματικά έχουμε την ανάγκη να γευτούμε μέσα στις γιορτές;
Και μερικές σκέψεις που σαμποτάρουν την προσπάθεια μας για διατήρηση του βάρους μας στις γιορτές, που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε:
- Έφαγα κάτι που δεν έπρεπε. Θα πρέπει να σταματήσω τη δίαιτα για την υπόλοιπη ημέρα, ίσως και τις υπόλοιπες μέρες.
- Αυτό είναι δύσκολο. Δεν θέλω να είμαι σε δίαιτα.
Αν εφαρμόσουμε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας για τις γιορτές. Μπορούμε να πούμε μερικές φορές όχι στα περιττά κεράσματα. Κατά τη διάρκεια των Γιορτών, ένα μελομακάρονο ή μία δίπλα συχνά συνοδεύουν τον καφέ. Αν κάποιος θέλει πολύ να δοκιμάσουμε κάτι, μπορούμε να του ζητήσουμε, αφού αρνηθούμε να το καταναλώσουμε εκείνη την ώρα, να μας το «τυλίξει» για να το πάρουμε σπίτι μας.
Ας θέσουμε το δικό μας όριο στην κατανάλωση γλυκών. Αν γενικά κάνουμε τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα, για το Δεκέμβρη μπορούμε να τις μειώσουμε σε μία φορά την εβδομάδα και να «αναπληρώσουμε» τις υπόλοιπες διοργανώνοντας περιπάτους είτε εκδρομές στη φύση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Οπότε αυτή η αλλαγή θα είναι απλά η προσαρμογή στο στόχο μας για την περίοδο των γιορτών.
Όσον αφορά το βάρος, εάν είμαστε σε μία διαδικασία μείωσης βάρους τότε ο στόχος για τον μήνα αυτό μπορεί να είναι η διατήρηση του βάρους μας σταθερού και να επανέλθουμε από τον Ιανουάριο στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ο στόχος μας ταυτόχρονα είναι να μην χάσουμε…όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.
Mια έξυπνη πρόταση είναι να καθορίσουμε μία κλίμακα από το 1 έως το 10 για τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα που θέλουμε να δοκιμάσουμε περισσότερο.
Αν υποκύψουμε σε όλους τους διατροφικούς πειρασμούς ίσως και σε αυτούς που δεν είναι στις πρώτες μας επιλογές μπορεί να επιφέρει αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων των γιορτών.
Μπορούμε να αναρωτηθούμε το εξής: «Αν φάμε ό,τι υπάρχει στο οπτικό μας πεδίο, είναι αυτό που πραγματικά θα μας ικανοποιήσει περισσότερο;»
Τα γλυκά που υπάρχουν συνήθως στα γιορτινά τραπέζια είναι πολλά. Εκείνο που θα επιλέξουμε ας είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε και θα απολαύσουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Συμπερασματικά, επιλέγοντας στις γιορτές εδέσματα με βάση τις γευστικές μας προτεραιότητες είναι κάτι που θα μας βοηθήσει στον στόχο διατήρησης του βάρους μας και θα μας αποβάλλει τις τύψεις. Το πιο βασικό μυστικό για να διατηρήσουμε τη διατροφή μας είναι να μην νιώσουμε ότι στερούμαστε! Ας φάμε λοιπόν, όλα εκείνα τα πιάτα που λαχταράμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο, ανεξάρτητα από τη θερμιδική τους αξία.
Αν δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο θέλουμε να φάμε από ένα πιάτο, ας δοκιμάσουμε μία μπουκιά πριν το βάλουμε βιαστικά στο πιάτο μας.
Βιβλιογραφία
The Christmas feast. S G Rees, R R Holman, and R C Turner
Επιστημονική Επιμέλεια: Κεκιλίδη Σοφία, Κοινωνικός & Εκπαιδευτικός Λειτουργός – Ειδ. Διατροφολόγος
Πηγή:logodiatrofis.gr