Οι υπογλυκαιμίες βρίσκουν τη γιατρειά τους, όποτε και όπου βρεθούμε, και μάλιστα χωρίς να λερώσουμε τα χέρια μας.
Νένα Δημητρίου και Νικολέτα Μακρυωνίτου
Μετς
Η Αμερικάνα ψήνει τάρτες
Από τη βιτρίνα επιλέγω τάρτα κολοκύθα cheesecake. Μ’ αρέσουν τα υβριδικά γλυκά στα οποία εξειδικεύεται η Αμερικάνα από την ημέρα που άνοιξε. Το συγκεκριμένο έχει βάση τάρτας, στρώση από κρέμα cheesecake και από πάνω κρέμα κολοκύθα και κανέλα. Μια άλλη πρόταση είναι η τάρτα πεκάν – και νόστιμη και όμορφη, με τη στολισμένη της επιφάνεια. Έχει καραμέλα καστανής ζάχαρης, σιρόπι σφενδάμου και κομμάτια πεκάν εντός της γέμισης, με τα οποία στολίζεται κιόλας. Ν.Δ.
Αναπαύσεως 15, Μετς, Τ/ 210-92.42.966
Σύνταγμα
Οι χαλβάδες του Wild Souls
Στέκομαι συνήθως μπροστά στους χαλβάδες του σαν… «χαλβάς», μην ξέροντας ποιον να διαλέξω. Όταν είναι διαθέσιμος αυτός με μέλι και καρύδια, τον παίρνω χωρίς δεύτερη σκέψη. Περιέχει εξαιρετικό ταχίνι, πάνω από 40% μέλι, καρύδια και κανέλα. Από τη μικρή βιτρίνα με τα γλυκάκια ψυγείου επιλέγω και μια μπάρα με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο. Όπως όλα τα γλυκά εδώ, έτσι κι αυτά δεν περιέχουν γλουτένη, φοινικέλαιο, ζάχαρη ή συντηρητικά. Ν.Δ.
Βουλής 36, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.31.438
Πλατεία Μαβίλη
Μια τρούφα από τον Μικέ
Ξέρω ανθρώπους που είναι εθισμένοι στη συμπαγή σοκολατένια μπάλα, τυλιγμένη με τρούφα. Παλιομοδίτικα γλυκιά, για να τη φχαριστιούνται οι έχοντες βαριάς μορφής υπογλυκαιμία. Βγαίνει σε ατομικό μέγεθος, αλλά και σε μπουκιά. Ωραία είναι και η ρετρό ατομική μηλόπιτα, που φτιάχνουν με τριφτό ζυμάρι. Ν.Μ.
Δημ. Σούτσου 9, Πλατεία Μαβίλη, Τ/ 210-64.63.091
Κουκάκι
Γλυκό σάντουιτς στου Τάκη
Το γλυκό σάντουιτς που πήρα στο χέρι από τον φούρνο του Τάκη είχε δύο μεγάλα, αφράτα μπισκότα σοκολάτας, σαν κέικ, γεμισμένα με κρέμα τυριού. Αλλά είμαι βέβαιη πως εσείς θα βρείτε και κάμποσες άλλες ωραίες λιχουδιές για να καταπολεμήσετε την υπογλυκαιμία σας – βλ. μπράουνις με πεκάν, μπριός γεμιστά με βελγική σοκολάτα, μάφινς με μήλο, κρουασάν με κρέμα και ζάχαρη άχνη, κουλουράκια σμυρναίικα και άλλα του χεριού. Ν.Μ.
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Τ/ 210-92.30.052
Μοναστηράκι
Feyrouz για σιροπιαστά αλλιώς
Ό,τι μπορώ να πάρω σε κουτάκι ή σκαφάκι, το παίρνω. Ό,τι χωράει στη χούφτα μου. Στο ένα χέρι συνήθως κρατάω μια σούπα μαχλούτα από το αλμυρό μενού της Feyrouz και στο άλλο μπακλαβαδάκι με φύλλο γιουφκά και καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης. Είναι λουσμένο με αρωματικό σιρόπι και βούτυρο κλαριφιέ και μοσχοβολάει. Όταν είναι διαθέσιμο, παίρνω και σεκέρ παρέ, που όμως δεν μοιάζει με το κανονικό σεκέρ παρέ. Το σιμιγδάλι στέκεται στο δόντι, είναι μαλακό και τραγανό μαζί, και φυσικά βουτυρένιο. Ν.Δ.
Καρόρη 23 & Αγάθωνος, Μοναστηράκι, Τ/ 213-03.18.060
Καλλιθέα
Στην πόρτα του La Maison
Στις προθήκες τους έχουν λογιών λογιών γλυκά, όλα με την υπογραφή του Θανάση Τσαγλιώτη. Στην όψη είναι πολύ περιποιημένα και η επιλογή είναι κάπως δύσκολη. Από αυτά που μπορούν να φαγωθούν χωρίς να λερωθούμε, ένα είναι σίγουρα το δημοφιλές banoffee, με βουτυρένια ζύμη τάρτας στη βάση, καραμέλα γάλακτος, ροδέλες μπανάνας, άγλυκη σαντιγί και μια πολύ λεπτή, εξαιρετικά εύθραυστη στρώση σοκολάτας που καλύπτει το όλο σαν φιλμ. Λίγος περισσότερος κόπος για να μη λερωθείτε απαιτείται για το σου με φιστίκι Αιγίνης, γεμιστό με μια πεντανόστιμη κρέμα από χειροποίητη πάστα φιστικιού. Ζητήστε κουταλάκι και χαρτοπετσέτες. Ν.Δ.
Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/ 216-70.06.518
Παλαιό Φάληρο
Για προφιτερόλ στου Νέγκογλου
Το σερβίρουν σε πλαστικό ποτηράκι, σε ποσότητα ικανοποιητική για μέτριας μορφής υπογλυκαιμία. Για πιο βαριές περιπτώσεις καλό είναι να ζητήσετε διπλή δόση. Ωραία, παχιά κρέμα σοκολάτας γάλακτος περιχυμένη πάνω σε θεσπέσια, σφριγηλή κρεμ πατισιέ και κάπου στη μέση σουδάκια ωραία, με το ψαχνό τους και γεμισμένα με την προαναφερθείσα λευκή κρέμα. Ν.Μ.
Αμφιτρίτης 24, Παλαιό Φάληρο, Τ/ 213-025.49.29
Κηφισιά
Κρέπα γεμισμένη με όλο το περίπτερο, στις Κρέπες Κηφισιάς
Την ονομάζω «κρεπάλη του χανγκόβερ» και μου την επιτρέπω μόνο ως γιατρικό μετά από σοβαρή κραιπάλη με αλκοόλ. Βάζω μέσα μαλτίζερς, μια ολόκληρη πλάκα λάκτα, σνίκερς, λίλα πάουζε και, στο τσακίρ κέφι, ινδοκάρυδο, φράουλες και μπανάνες. Εσείς μπορείτε να κάνετε μια λιγότερο «συγχυσμένη» παραγγελία και να την απολαύσετε με λιγότερες ενοχές. Ν.Μ.
Αδριανού 4, Κηφισιά, Τ/ 210-62.31.371
Ένα (σχεδόν) σε κάθε γειτονιά
Κρέμα καραμέλας από το Γαλακτοπωλείον Δημητρίου
Αυτή τη ροδοψημένη κρέμα καραμέλας με τη φρέσκια βανίλια Μαδαγασκάρης και τη βάση καραμέλας την επιμελείται, όπως και τα υπόλοιπα γαλακτερά γλυκά των γαλακτοπωλείων Δημητρίου, η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου. Προσωπικά παίρνω μια τέτοια για να με ξεγελάσω και να μη βάλω χέρι στο γαλακτομπούρεκο που έχω πάρει για επίσκεψη. Ν.Μ.
Galaktopoleio.gr
Ζωγράφου
Παστάκια σεράνο από το Σεράνο
Στο ομώνυμο ζαχαροπλαστείο στου Ζωγράφου, που εξειδικεύεται στο είδος, θα βρείτε την πάστα σεράνο και μικρή και μεγάλη, και έτσι και αλλιώς, Για τον δρόμο είναι κατάλληλο το παστάκι μέσα στο αλουμινόχαρτο, που τρώγεται με μια-δυο μπουκιές. Πάρτε 2-3, για να σας φτάσουν. Η γεύση του είναι παλιομοδίτικη, απαράλλαχτη από το 1963. Ν.Μ.
Ξενίας 34, Ζωγράφου, Τ/ 210-77.75.703
Χαλάνδρι
Μικρό κέικ λεμονιού στο All about Lemon
Το πιο ωραίο κεκάκι λεμονιού που έχω φάει εδώ και καιρό. Μακάρι να είχα πάρει περισσότερα. Αν είστε του λεμονιού, κάντε τα κουμάντα σας, γιατί η γεύση του είναι εθιστική. Μπιρμπιλωτό, ζουμερό, σούπερ λεμονάτο και όσο γλυκό χρειάζεται για γλυκόξινη απόλαυση. Αν είστε μερακλήδες, πάρτε και μια μίνι τάρτα λεμόνι. Ν.Μ.
Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου 4, Χαλάνδρι, Τ/ 210-62.50.237
Διπλοψημένα γλυκά παξιμαδάκια από το Evita Loves Cakes
Τα μικρά και αφράτα παξιμαδάκια με την καβουρδισμένη γεύση είναι αυτά που προκρίνω από τη βιτρίνα του μπισκοτάδικου που μοιάζει με κοσμηματοπωλείο. Στη δεύτερη και στην τρίτη θέση, σύμφωνα πάντα με το προσωπικό μου γούστο, βρίσκονται τα κουλουράκια πορτοκαλιού με σουσάμι και τα μπισκοτάκια με τζίντζερ και λεμόνι. Για πολύ πεσμένο ζάχαρο, παραγγείλτε μία απ’ όλα. Ν.Μ.
Καραολή Δημήτριου 23A, Χαλάνδρι, Τ/ 210-68.33.598
Μαρούσι και Αγία Παρασκευή
Σοκολατένιες μπουκιές στο Φύσις
Εξωτερικά έξτρα μαλακό στην αφή, εσωτερικά εξαιρετικά πυκνό, όλο σοκολάτα. Το Mi cuit -που σημαίνει μισοψημένο- μοιάζει με μαξιλαράκι, με τη διαφορά ότι φτιάχνεται από κουβερτούρα, με υψηλή περιεκτικότητα, μάλιστα, σε κακάο. Βγαίνει με ή χωρίς ζάχαρη και για καλή μας τύχη είναι και τα δύο εξίσου νόστιμα. Συνοδεύει τον καφέ, είναι ιδανικό για την απογευματινή λιγούρα και, παρά το μέγεθός του, δεν θα χανόταν ανάμεσα σε μια ποικιλία γλυκών σε μπουφέ. Ν.Δ.
Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, Τ/ 210-60.90.740
Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, Τ/ 211-40.69.267
Αιγάλεω
Οι λουκουμάδες του Μπαλατσούρα
Αν βρεθείτε στο Αιγάλεω με υπογλυκαιμία, να πάτε στου Μπαλατσούρα. Φτιάχνουν λουκουμάδες από το ’30, οπότε κάτι ξέρουν για το «άθλημα». Είναι τραγανοί, με τρύπα στη μέση, με αφράτη ψίχα και όσο μελοσίροπο χρειάζεται για να μη γίνετε σύγχρηστοι, αλλά και να μη σας λείψει η γλύκα. Στην κανέλα λέμε ναι. Πάρτε κι ένα ρυζόγαλο, θα με θυμηθείτε. Ν.Μ.
Γρ. Κυδωνιών 1, Αιγάλεω, Τ/ 210-59.82.806
Ταμπούρια
Το κορνέ του Παυλάκη
Το κορνέ είναι το γλυκό του μπαμπά μου κι έτσι το έμαθα κι εγώ. Ολόκληρο συνήθως με λιγώνει, δεν το καταφέρνω, κι έτσι το τρώω σε δύο δόσεις. Στου Παυλάκη φτιάχνουν μια ωραία εκδοχή με έξοχο φύλλο, συνετό σιρόπιασμα και πολύ ωραία, βουτυράτη κρέμα. Ν.Μ.
Σπάρτης 129, Πειραιάς, Τ/ 210-46.15.267
Κυψέλη
Ρετρό αμυγδαλωτά στου Μαρτίν
Η ελληνική εκδοχή του μακαρόν, τα πλακέ ψητά αμυγδαλωτά δηλαδή, φτιάχνονται στο παλιό ζαχαροπλαστείο Μαρτίν εδώ και 50 χρόνια. Είναι τυλιχτά, ζουμερά και μαστιχωτά – ένα ρετρό γλυκάκι σε ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία ζαχαροπλαστεία της πόλης. Ν.Μ.
Μοσχονησίων 10, Κυψέλη, Τ/ 210-86.52.705
+ There are no comments
Add yours