Η ευρέως διαδεδομένη άποψη ή ελπίδα πως ο κορονοϊός εξασθενεί με τη ζέστη δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται.

Ολο αυτό το διάστημα που η Κίνα στέναζε από την πανδημία και η Ευρώπη αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη κρίση μετά τους Παγκόσμιους Πολέμους, πολλά δημοσιεύματα υποστήριζαν πως λόγω κλιματικών συνθηκών η Αφρική παραμένει -και μάλλον θα παραμείνει- αλώβητη από την πανδημία.

Ομως, αυτή η πεποίθηση μάλλον καταρρίπτεται από τους πρώτους θανάτους και τον συνεχώς αύξοντα αριθμό κρουσμάτων στην υποσαχάρια Αφρική – η Βόρεια Αφρική είχε ήδη αρκετά κρούσματα λόγω της εγγύτητας με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο καλός καιρός δεν λειτούργησε ενάντια στον κορονοϊό, ούτε στην Αυστραλία, που βρίσκεται στο ζεστό, νότιο ημισφαίριο. Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και η κυβέρνηση λαμβάνει τώρα επείγοντα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση.

Επίσης, κώδωνα κίνδυνου κρούουν οι ειδικοί και στο Χονγκ Κονγκ, όπου είχε παρουσιάσει ύφεση η επιδημία, αλλά τώρα υπάρχει φόβος επανάκαμψης, λόγω της μεγάλης επανόδου πολιτών που βρίσκονταν στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα. To Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν είναι από τις πιο «καθαρές» περιοχές αυτή τη στιγμή στον κόσμο, παρά τη γειτνίαση με την ηπειρωτική Κίνα. Ωστόσο, οι ομογενείς που επιστρέφουν στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν απειλή για την περιοχή.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η πιθανότητα ο Covid-19 να εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας», είχε πει επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγεσούς στους υπουργούς υγείας των χωρών της Αφρικανικής Ενωσης, πριν από ένα μήνα. Οι φόβοι του ίσως να επαληθευτούν, τονίζουν εμπειρογνώμονες, καθώς δεν πείθονται από τα μικρά ποσοστά εξάπλωσης του κορονοϊού στις αφρικανικές χώρες μέχρι τώρα. Στις περισσότερες χώρες, η ανίχνευση των κρουσμάτων είναι ελλιπής, τα εύθραυστα συστήματα υγείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να καταγράψουν τι συμβαίνει ακριβώς στον πληθυσμό. Εξάλλου, πολλές αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία, έχουν στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, ενώ η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική επίσης έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση και εμπορικές διασυνδέσεις με το Πεκίνο.

Η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση σε 13 χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Η απαγόρευση επιβλήθηκε ύστερα από τον εντοπισμό πέντε νέων κρουσμάτων στη χώρα. Η αφρικανική χώρα που φαίνεται ότι καταγράφει περισσότερα κρούσματα είναι η Νότια Αφρική. Πολλά από τα κρούσματα καταγράφουν τοπική μετάδοση του ιού. Στη Νότια Αφρική ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά ένα τρίτο σε διάστημα 24 ωρών (από τα 85 στα 116), με πολλά από αυτά να αφορούν τοπική μετάδοση του ιού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, ανήγγειλε ότι η ασθένεια Covid-19 αποτελεί μεγάλη απειλή για τη χώρα, ζήτησε το κλείσιμο των σχολείων και προδιέγραψε καταστροφικές επιπτώσεις στην ήδη πληττόμενη από την ύφεση νοτιοαφρικανική οικονομία.

Χθες ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του κορονοϊού στην υποσαχάρια Αφρική και συγκεκριμένα στην Μπουρκίνα Φάσο. Πρόκειται για μια γυναίκα 62 ετών που πρόσφατα επέστρεψε από το εξωτερικό. Και στη Ζάμπια ανακοινώθηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα. Οι ασθενείς είναι ένα ζευγάρι που είχε πάει διακοπές στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εξήγγειλε ταξιδιωτικά απαγορευτικά μέτρα στους κατοίκους της χώρας για το εξωτερικό, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τα 100 σε μία μέρα (συνολικά 425). «Οι επιπτώσεις του κορoνοϊού στην Αυστραλία ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι η παγκόσμια οικονομική κρίση», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και τόνισε ότι η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τη «βιολογική ασφάλεια» και απαγορεύει τις μεγάλες συναθροίσεις εκατό και πλέον ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους.

Το Χονγκ Κονγκ κατάφερε να διατηρήσει τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα, παρά τη στενή διασύνδεση με την Κίνα. Στον πληθυσμό των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει 170 κρούσματα και 4 θανάτους, καθώς αμέσως μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν επέβαλε αυστηρότατα μέτρα απομόνωσης στους πολίτες και προστασίας στους δημόσιους χώρους με μάσκες. Ομως, τώρα που επιστρέφουν από φόβο οι κάτοικοι που ζουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ βρίσκονται και πάλι επί ποδός.

Από τις 10 νέες περιπτώσεις κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις τρεις τελευταίες μέρες, όλες αφορούσαν σε επαναπατρισθέντες. Η κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό. Τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στην Ταϊβάν, η καραντίνα παρακολουθείται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω τηλεφώνων και επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες.

Πηγή:Ελεύθερου Τύπου

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours