Ποιος από τους λάτρεις της μπίρας δεν ονειρεύτηκε να κρατάει ο αφρός της μέχρι να αδειάσει το ποτήρι του; Πλέον, δεν πρόκειται για όνειρο μπιροκατανυκτικής νυχτός, καθώς ερευνητές άνοιξαν τον δρόμο για τη δημιουργία νέου τύπου μπίρας, ο αφρός της οποίας να διατηρείται για πολύ περισσότερο.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Κάμπελ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στη Βρετανία, μελέτησε τη δομή αφρών – μεταξύ άλλων, και της μπίρας. Ο Κάμπελ εξηγεί ότι χημικές ουσίες εναποτίθενται στην επιφάνεια από τις φυσαλίδες της μπίρας κάνοντάς τες ανθεκτικές, ώστε να δημιουργήσουν τον αφρό. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς οι αποκαλούμενες «επιφανειοδραστικές ουσίες» δημιουργούν ένα είδος μεμβράνης γύρω από τις φυσαλίδες, που δεν τους επιτρέπει να σπάσουν γρήγορα.

Ενώ έως τώρα οι υπόλοιποι ερευνητές μελετούσαν τις ιδιότητες των φυσαλίδων υγρών όπως η μπίρα, η ομάδα επικεντρώθηκε στη δομή που δημιουργούν οι «επιφανειοδραστικές ουσίες» γύρω από τις φυσαλίδες. Μελετώντας στα εργαστήρια του Institut Laue-Langevin της Γαλλίας τον τρόπο με τον οποίο διαθλώνται τα πρωτόνια όταν πέφτουν πάνω στον αφρό, κατάφερε να ανακαλύψει πώς είναι δομημένη η μεμβράνη των φυσαλίδων και ο αφρός συνολικά.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνική για να μελετήσουν με ποιον τρόπο επηρεάζεται η σταθερότητα των φυσαλίδων του αφρού από τη χρήση διαφορετικών ουσιών. Πιστεύουν ότι θα ανακαλύψουν τον κατάλληλο συνδυασμό ουσιών, ώστε να δημιουργήσουν νέο είδος ανθεκτικού αφρού μπίρας.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours