Σε μια εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την «ανακάλυψη του αιώνα», η Ρωσία ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός νέου mRNA εμβολίου που καταπολεμά τον καρκίνο.

Το εμβόλιο, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, πρόκειται να τεθεί σε κυκλοφορία στις αρχές του 2025 και θα διατίθεται δωρεάν στους ασθενείς.

Ο Αντρέι Καπρίν, Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ιατρικής Ακτινολογίας του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, δήλωσε στο ραδιόφωνο Rossiya: «Η Ρωσία έχει αναπτύξει το δικό της mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου, το οποίο θα διατίθεται στους ασθενείς δωρεάν».

Η δύναμη του mRNA στην ογκολογία

Τα εμβόλια mRNA, όπως και στην περίπτωση του εμβολίου για την COVID-19, χρησιμοποιούν τμήματα πρωτεϊνών του παθογόνου για να δώσουν «οδηγίες» στα κύτταρα του σώματος να παράγουν πρωτεΐνες που διεγείρουν την ανοσολογική απόκριση.

Στην περίπτωση του νέου αυτού εμβολίου, οι επιστήμονες στοχεύουν στη δημιουργία ανοσολογικής άμυνας που αναγνωρίζει και επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Gamaleya, ανέφερε ότι οι προκλινικές δοκιμές του εμβολίου έδειξαν ότι μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη όγκων και τις πιθανές μεταστάσεις.

Τεχνητή νοημοσύνη και εξατομικευμένα Εμβόλια

Μια από τις καινοτομίες που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι ερευνητές στην ανάπτυξη του εμβολίου είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI). Σύμφωνα με τον Γκίντσμπουργκ, οι τεχνητές νευρωνικές δικτυώσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία εξατομικευμένων εμβολίων. «Η διαδικασία που απαιτεί πολύπλοκους υπολογισμούς μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί σε μόλις μισή ώρα ή μία ώρα, χάρη στην AI», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος των εμβολίων στη μάχη κατά του καρκίνου

Τα θεραπευτικά εμβόλια κατά του καρκίνου ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτά τα εμβόλια στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες ή αντιγόνα που εκφράζονται από τα καρκινικά κύτταρα, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να δρα στοχευμένα.

Τα προληπτικά εμβόλια, όπως αυτά κατά του HPV, στοχεύουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου προστατεύοντας από την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

«Μια νέα εποχή για την ογκολογία»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι «έχουμε πλησιάσει πολύ στη δημιουργία των λεγόμενων εμβολίων κατά του καρκίνου και φαρμάκων ανοσοτροποποίησης νέας γενιάς».

Η εισαγωγή του ρωσικού εμβολίου, αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά του καρκίνου, δίνοντας νέες ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.

About Post Author

You May Also Like

More From Author