Ο σεϊχης Χαλίντ Μοχάμεντ κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι συμμετείχε στο σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον των Δίδυμων Πύργων. Χθες εμφανίστηκε ενώπιον του ειδικού στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο, χαμογελαστός και σε καλή διάθεση, είκοσι χρόνια μετά τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση της ιστορίας.

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, ο Χαλίντ Μοχάμεντ -που κρατείται από το 2003, χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμη η δίκη του, εμφανίστηκε ευδιάθετος, έγραψαν τα διεθνή Μέσα.

Είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο αμερικανικός «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» συνεχίζεται στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Από τους 780 υπόπτους για διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, οι οποίοι φυλακίστηκαν σε κελιά-κλουβιά, αρκετοί απελυθερώθηκαν, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Από τους 39 ύποπτους τρομοκράτες που κρατούνται ακόμη, δώδεκα από αυτούς θεωρούνται επικίνδυνοι από την Ουάσινγκτον, κυρίως ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ , ο οποίος φέρεται ότι ενορχήστρωσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

O σεϊχης Χαλίντ Μοχάμεντ που φέρεται ως εγκέφαλος των Επιθέσεων της 11ης ΣεπτεμβρίουΑ.Ρ

Η δίκη τους ενώπιον ειδικού στρατοδικείου ξεκίνησε χθες από το σημείο όπου είχε σταματήσει, με την υπεράσπιση να καταγγέλλει ότι οι κατηγορούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια στα χέρια της CIA.

Ίσως χρειαστούν μήνες, ακόμη και περισσότερο από ένα έτος, προτού η δίκη περάσει στην πραγματικά ουσιαστική της φάση λόγω των πολλών προσφυγών που έχουν καταθέσει οι δικηγόροι των κατηγορουμένων.

Ο Πακιστανός αρχιτρομοκράτης -μαζί με 4 συγκατηγορούμενούς του- εμφανίστηκε σε καλή διάθεση και εθεάθη να χαιρετάει τους παριστάμενους στην αίθουσα. Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται για εγκλήματα συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, της αεροπειρατείας και 2.976 κατηγορίες δολοφονίας για το φερόμενο ρόλο τους και την υλικοτεχνική υποστήριξη στο σχέδιο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε θάνατο, από τη στρατιωτική επιτροπή, η οποία συνδυάζει στοιχεία πολιτικού και στρατιωτικού δικαστηρίου. Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου ο Χαλίντ Μοχάμεντ, ήταν ο «κύριος αρχιτέκτονας» πίσω από τις επιθέσεις και υπήρξε στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ποιοί ειναι οι άλλοι κατηγορούμενοι

Δικάζεται μαζί με τον ανιψιό του, Αμάρ Μπαλούτσι, ο οποίος από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν χρηματοδότησε τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου,τον φερόμενο εκπαιδευτή των αεροπειρατών Ουαλίντ Μπιν Αας, και τους Ραμζί μπιν Σαιμπ και Μουσταφά Χανσάουι, οι οποίοι φέρονται να συγκέντρωσαν χρήματα για την επίθεση. Και οι πέντε κατηγορούμενοι απάντησαν «ναι» όταν ρωτήθηκαν αν κατανοούν τα δικαιώματά τους στη διαδικασία, σύμφωνα με την Washington Examiner.

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει πάνω από 160 εκατομμύρια δολάρια για την κράτηση του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ από τη σύλληψή του το 2003.

Η περίπλοκη νομική διαδικασία

Ο αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Mάθιου Μακόλ προήδρευσε της υπόθεσης, ο έκτος δικαστής που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Οι χθεσινές ακροάσεις ήταν η τελευταία προσπάθεια για να συνεχίσει η δίκη που συνδέεται με περίπλοκες νομικές διαδικασίες.

Αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθούν κλειστές, διαβαθμισμένες συναντήσεις στις οποίες θα παρίστανται μόνο ο δικαστής, η υπεράσπιση και η εισαγγελία – και όχι οι κατηγορούμενοι, με την επόμενη εβδομάδα να αναμένεται να φέρει επιχειρήματα για ουσιαστικά στοιχεία.

Το σύστημα του ειδικού στρατοδικείου έχει αποδειχτεί χαοτικό, δύσχρηστο και συχνά αντίθετο με το αμερικανικό δίκαιο σε τέτοιο βαθμό ώστε μέσα σε 20 χρόνια μόνο δύο ύποπτοι να έχουν καταδικαστεί. Δεν είναι σαφές πόσες από τις ακροάσεις θα φθάσουν στο κοινό λόγω της ανησυχίας σχετικά με τις διαβαθμισμένες πληροφορίες και την εθνική ασφάλεια.

Δεν επιτρέπονται ηχογραφήσεις και δεν θα δημοσιοποιηθεί βίντεο ή ήχος, αλλά ένα ανεπίσημο έγγραφο από την αίθουσα του δικαστηρίου θα κυκλοφορήσει περίπου μία ημέρα αργότερα Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ημερομηνία δίκης σχεδόν 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις, καθώς οι ΗΠΑ ξοδεύουν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την φύλαξη κάθε κρατουμένου στο Γκουαντάναμο.

Πηγή: Newsbomb.gr

 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours