του Γιώργου Ρούσσου

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Μαριόν Κοτιγιάρ, υποδύεται μία σύγχρονη γυναίκα που προσπαθεί να ανταποκριθεί στους κοινωνικούς της ρόλους, χάνοντας στην πορεία τον εαυτό της και πληγώνοντας τους άλλους, ενώ η ερμηνεία της μικρής πρωταγωνίστριας Αιλίν Ακσού – Ετέξ, είναι  συγκλονιστική. Η ταινία «Ένα Αγγελικό Πρόσωπο» της Βανέσα Φίλο, είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Η Μαρλέν, που ζει με την οκτάχρονη κόρη της, Έλι, γνωρίζει έναν γοητευτικό άνδρα μετά από μια νύχτα ξέφρενης διασκέδασης, κι αποφασίζει να τον ακολουθήσει άνευ όρων και να ζήσει ανέμελα τη ζωή της, πέρα από κάθε σύμβαση. Απορρίπτοντας την αφοσίωση και την κανονικότητα που επιβάλλεται να έχει μια μητέρα, η Μαρλέν παραδίδεται στα πάθη της, αδιαφορώντας για την κόρη της και τις επιπτώσεις που έχει η στάση της στον ψυχισμό του παιδιού.

Η μικρή θα πρέπει, σε μια αντιστροφή ρόλων, να αντιμετωπίσει τους δαίμονες της μητέρας της, έτσι ώστε να την κερδίσει πίσω. Ξεβαμμένα ξανθά μαλλιά και πολύ γκλίτερ αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του party-girl, που τυγχάνει να είναι και μητέρα, μέσα από το ονειροπόλο βλέμμα της Μαριόν Κοτιγιάρ και μια μικρή πρωταγωνίστρια – αποκάλυψη που αναμετριέται επί ίσοις όροις με την καταξιωμένη ηθοποιό.

Η βραβευμένη με Όσκαρ, χαμαιλεοντική Μαριόν Κοτιγιάρ, που έχει επιβληθεί και επιβάλλει τη δική της ευρωπαϊκή αύρα στο Χόλιγουντ, επέστρεψε το 2018 στις Κάννες με το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Βανέσσα Φιλό, σε μια ταινία – σχόλιο για τη σύγκρουση ανάμεσα στον ρόλο της μητέρας και τις ανάγκες επιβεβαίωσης και αυτοπροσδιορισμού μιας σύγχρονης γυναίκας, γεμάτης νεανική ορμή και πάθος για ζωή.

Η ταινία «Ένα Αγγελικό Πρόσωπο», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο του 2018 στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών και συγκεκριμένα στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα».

«Από παιδί κυκλοφορούσα συνεχώς με μια κάμερα ώστε να τραβάω φωτογραφίες και να σκηνοθετώ σκηνές. Η πρώτη ταινία που με συγκλόνισε ήταν η ταινία «Μπλε» του Κισλόφσκι, την οποία είδα σε ηλικία 13 ετών. Η ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός και το βάθος των συναισθημάτων της με άφησαν άφωνη. Τότε ήταν που αποφάσισα πως θέλω να σκηνοθετώ ταινίες. […] Οι βασικές θεματικές που ήθελα να φωτίσω με αυτήν την ταινία ήταν η εξάρτηση (κυριολεκτική και μεταφορική), η έλλειψη αγάπης, η ανασφάλεια, η μοναξιά και η απουσία σταθερών αναφορών στη ζωή ενός παιδιού, η οποία επηρεάζει και την αυτοεκτίμησή του και τον τρόπο αντίληψης του κόσμου. Παράλληλα ήθελα να τονίσω πως, ακόμα και μέσα σε ένα τέτοιο ασταθές πλαίσιο, η αναγέννηση είναι εφικτή.» – Βανέσα Φίλιο

Η ταινία «Ένα Αγγελικό Πρόσωπο» (Gueule d’ange / Angel Face – 2018) της Βανέσα Φίλο, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι και το Σάββατο 14 Αυγούστου.

Μαριόν Κοτιγιάρ / Marion Cotillard

Γεννημένη στο Παρίσι, η Μαριόν Κοτιγιάρ έχει τιμηθεί με Βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Εντίθ Πιαφ στο φιλμ «Ζωή Σαν Τριαντάφυλλο», το 2008. Έγινε έτσι η δεύτερη Γαλλίδα ηθοποιός που αποσπά Όσκαρ και η πρώτη που το πετυχαίνει με ταινία στη γαλλική γλώσσα. Για την ερμηνεία της αυτή υπήρξε παράλληλα υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και Σεζάρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Το 2012 η Κοτιγιάρ υπήρξε επίσης υποψήφια για BAFTA, Χρυσή Σφαίρα, Σεζάρ και Βραβείο SAG, για την ερμηνεία της στο φιλμ «Σώμα με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ, το οποίο και συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών. Το 2010, η Κοτιγιάρ τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών, για την προσφορά της στον εμπλουτισμό της Γαλλικής κουλτούρας. Το 2014 κέρδισε την δεύτερη Υποψηφιότητά της για Όσκαρ, με την ερμηνεία της στην ταινία «Two Days, One Night» των αδερφών Νταρντέν.

«Το σενάριο έφτασε στα χέρια μου σε μια περίοδο που είχα ένα πολύ φορτωμένο οικογενειακό πρόγραμμα. Διαβάζοντάς το, μετά από επιμονή του ατζέντη μου που τον είχε ενθουσιάσει, συγκλονίστηκα. Αν και μοιάζει ασύλληπτο, μπορώ να κατανοήσω πως η εσωτερική αγωνία μπορεί να οδηγήσει μια μάνα να εγκαταλείψει κάποια στιγμή το παιδί της. Αυτό που δυσκολεύομαι να κατανοήσω είναι πώς γίνεται μια μάνα να φύγει μακριά από το παιδί της και να μην επιστρέψει ποτέ πίσω. Όλη η ζωή σου ανατρέπεται με τη γέννηση ενός παιδιού. Οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες και η έννοια της ελευθερίας αποκτά μια ολότελα νέα σημασία. Σε αυτό το πλαίσιο μπορώ να καταλάβω πώς μια μητέρα μπορεί να απελπιστεί και να νιώσει την ανάγκη να δραπετεύσει. Είναι μεγάλη μου χαρά να βοηθάω με όλο μου το «είναι» τους νέους ανθρώπους με όραμα και όρεξη. Μια τέτοια δημιουργός είναι και η Βανέσα και χαίρομαι πάρα πολύ που άλλαξα το πρόγραμμά μου για να μπορέσω να συμμετέχω στην ταινία της.» – Μαριόν Κοτιγιάρ

Ένα Αγγελικό Πρόσωπο / Gueule d’ange / Angel Face

Σκηνοθεσία: Βανέσα Φίλο
Σενάριο: Βανέσα Φίλο
Πρωταγωνιστούν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Αιλίν Ακσού – Ετέξ, Αλμπάν Λενουάρ
Φωτογραφία: Γκιγιόμ Σίφμαν
Μοντάζ: Σοφί Ρεν
Μουσική: Ολιβιέ Κουρσιέ, Οντρέι Ισμαέλ
Έτος Παραγωγής: 2018
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 108 λεπτά

Πηγή:tvxs.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

You May Also Like: