Πέθανε ο τραγουδιστής Ανδρέας Τσουκαλάς σε ηλικία 60 ετών

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο – Ο Ανδρέας Τσουκαλάς είχε κάνει μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του 90 με το τραγούδι «Νόμιζα»

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών, ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός, Ανδρέας Τσουκαλάς, ο οποίος είχε γίνει ευρύτερα γνωστός με το κομμάτι «Νόμιζα», τη δεκαετία του ’90.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η Φαίη Μάτσου, πρώην μέλος των «Ριφιφί».

«Καλό ταξίδι στο φως .. στον υπέροχο συναισθηματικό καλλιτέχνη Ανδρέα Τσουκαλά», έγραψε η τραγουδίστρια στην ανάρτησή της.

Ο Ανδρέας Τσουκαλάς ξεκίνησε τη μουσική διαδρομή του ως συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, το 1992, κλείνοντας το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με τη δισκογραφική Lyra, από την οποία εκδόθηκε το πρώτο του CD με τον γενικό τίτλο “Στους καιρούς τους πονηρούς”.

Τα τελευταία χρόνια συνέχιζε να δραστηριοποιείται ως συνθέτης και μουσικός παραγωγός.

Ο Ανδρέας Τσουκαλάς

Το 1992 ξεκίνησε στο χώρο της δισκογραφίας ως συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής υπογράφοντας το πρώτο του συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Lyra, όπου και εκδόθηκε το πρώτο του ολοκληρωμένο CD με τον γενικό τίτλο «Στους καιρούς τους πονηρούς», το οποίο υπογράφει ως δημιουργός (στίχοι-μουσική) και ερμηνευτής, καθώς και ως υπεύθυνος καλλιτεχνικός επιμελητής της παραγωγής. Το cd αυτό γνωρίζει επιτυχία τόσο σε κριτικές από τα ΜΜΕ, όσο και σε πωλήσεις. Μέσα σε ένα εξάμηνο, κατατάσσεται στα top ten των ραδιοφώνων, αλλά και των πωλήσεων στις δημοσιεύσεις της εφημερίδας Έθνος ανεβαίνοντας μέχρι και την 4η θέση στην δεκάδα, όπως προκύπτει από τα μεγαλύτερα και έγκυρα δισκοπωλεία στην Ελλάδα (Metropolis, philodisk, Music Corner, Juke Box, Music & Video Center, Discoball, Music Shop).)

Από τον ίδιο δίσκο ξεχώρισαν τα τραγούδια «Νόμιζα», «Μπαλάντα», «Στους καιρούς τους πονηρούς», «Απλά κι αληθινά», κλπ.

Το τραγούδι «Νόμιζα» συμπεριλήφθηκε σε πολλές συλλογές και άλλων δισκογραφικών εταιρειών, με σημαντικότερη τον «Χρυσό Τριπλό» της Sony Music. (Σήμερα εξακολουθεί να διατίθεται στα δισκοπωλεία, ενώ το «Νόμιζα» κυκλοφόρησε σε διασκευή από το Χάρη Βαρθακούρη στο cd του «Αδυναμία μου» από τη Μίνως-ΕΜΙ με την ίδια επιτυχία). Το 1993 προτάθηκε στην τελική πεντάδα και σε τρεις τομείς των Μουσικών Βραβείων Popcorn, κατόπιν ψηφοφορίας των ΜΜΕ αλλά και του κοινού σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ παράλληλα έκανε περιοδικές και επιλεγμένες εμφανίσεις στην Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια. Από αυτές ξεχώρισαν οι εμφανίσεις στο “Μεσόγειος” στη Θεσσαλονίκη με το Μιχάλη Ρακιντζή και την Τερέζα, εμφανίσεις με τον Κώστα Τουρνά, και οι συναυλίες του μουσικού περιοδικού Popcorn σε όλη την Ελλάδα με πολλούς άλλους καλλιτέχνες.

Το 1994 κυκλοφόρησε το 2ο προσωπικό του cd από τη δισκογραφική εταιρεία Lyra, το οποίο ομοίως υπογράφει ως συνθέτης-στιχουργός και ερμηνευτής, με τον γενικό τίτλο «Μια καινούργια μέρα», με παρόμοια επιτυχία και σχεδόν άμεσα συμπεριλαμβάνεται και πάλι στα top ten των ραδιοφώνων αλλά και των πωλήσεων), με το ομώνυμο τραγούδι να ξεχωρίζει.

Στον ίδιο δίσκο περιλαμβάνει και την ελληνική διασκευή του τραγουδιού «Sealed with a kiss», των Gary Gold και Peter Udell, με τίτλο «Αντίο». Από τον ίδιο δίσκο ξεχώρισαν τα τραγούδια «Αντίο», «Συγγνώμη», «Μια καινούρια μέρα», «Παρωπίδες». Το 1996 κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία LYRA, ένα συλλεκτικό cd single που περιέχει τις επιτυχίες από τα δύο προηγούμενα cds και δύο επιπλέον ανέκδοτα τραγούδια.

Το χρονικό διάστημα 1996 – 1998, δραστηριοποιείται στον τομέα της αναβάθμισης των σπουδών του και της μέχρι τότε μουσικής του κατάρτισης, παρακολουθώντας ειδικές σπουδές και σεμινάρια στην Ελλάδα και την Αγγλία (Preston) στον τομέα της μουσικής παραγωγής, του μουσικού προγραμματισμού, ηχοληψίας και στοιχειώδους marketing δισκογραφίας.

Τα ως άνω, σε συνδυασμό με τις εμπειρικές γνώσεις που απεκόμισε από την προσωπική θητεία του στη δισκογραφία, και παράλληλα οι νέες ιδέες και προτάσεις που τον κατείχαν, τον οδήγησαν σε στροφή στην καριέρα του, με την υλοποίηση του αρχικού σκοπού της υπηρεσίας της Ελληνικής Δισκογραφίας μέσα από ένα ευρύτερο φάσμα, και στο τρίπτυχο “παραγωγή – μάρκετινγκ – πωλήσεις”. Έτσι έστρεψε την προσοχή του σε (κυρίως) νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες, αναλαμβάνοντας την απόλυτη ευθύνη της εκάστοτε παραγωγής.

Το 1999 σε συνεργασία με τις “Ελληνικές Μουσικές Εκδόσεις”, την Next records (περιοδικό «Πίστα») και την BMG, ως υπεύθυνος της επιμέλειας παραγωγής υπέγραψε το cd «Φυσάει αέρας», με ερμηνευτή τον νεοεμφανιζόμενο Χρήστο Μυλωνά, και σε διανομή της Sony Music.

Το 2000 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Όμιλο “Μουσικοεκδοτική” (Μουσικό περιοδικό “Δίφωνο”, “Popcorn”, “Pop & Rock”, “Metal Hammer”, μουσικά βραβεία κ.λ.π.), αποτέλεσμα του οποίου υπήρξε η σύσταση της δισκογραφικής εταιρείας του Ομίλου (M-Records), της οποίας ανέλαβε την θέση του Υπευθύνου Παραγωγής Ελληνικού Ρεπερτορίου, αναλαμβάνοντας και νέα καθήκοντα όπως την οργάνωση και καλλιτεχνική διεύθυνση συναυλιών.

Μέσα από την M-Records ως Υπεύθυνος Παραγωγής Ελληνικού Ρεπερτορίου και ως υπεύθυνος της επιμέλειας παραγωγής, υπέγραψε το cd “Σαν Άνεμος”, που είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά της Χρυσώς Σταματοπούλου, αδελφή της Μαντώ. Το cd περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια και έχει εμφανείς επιρροές της jazz και της ροκ μουσικής. Ορισμένα τραγούδια του album που ξεχωρίζουν από το πρώτο άκουσμα το “Σαν Άνεμος” το οποίο υπογράφει και ως συνθέτης, “Μόνο μια φορά”, “Απολυτίκιο Έρωτα” κ.α.

Ο Ανδρέας Τσουκαλάς είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της “Συναυλίας αγάπης για τα παιδιά”, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Νομού Αχαΐας και Ζακύνθου (PALSO) και με πολλούς ακόμα χορηγούς. Τα έσοδα της Συναυλίας διατέθηκαν σε τρία Ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες:Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΠΙΚΠΑ, ΠΙΚΠΑ παράρτημα Πατρών, Κιβωτός Αγάπης. Η συναυλία έγινε στην Πάτρα με αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών όπως ο Θέμης Αδαμαντίδης, η Κατερίνα Τοπάζη, η Χρυσώ Σταματοπούλου κλπ.

Επίσης συμμετείχε ως καλλιτεχνικός υπεύθυνος στις συναυλίες του μουσικού περιοδικού Popcorn σε συνεργασία με το Θοδωρή Ρακιτζή (οργάνωση) και τον Πέτρο Καντιάνη (Υπεύθυνο Επικοινωνίας & ΜΜΕ). Στις συναυλίες αυτές, εκτός του Μιχάλη Ρακιντζή πλαισιωμένου από νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες, συμμετείχε και ο ίδιος και ερμηνευτικά, έγιναν δε 36 περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author