Ο Γιάννης Μόσχος είναι ο νέος διευθυντής του Εθνικού

Ο νεότερος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μόλις ανέλαβε καθήκοντα, μετά την πολύμηνη περίοδο που ακολούθησε την παραίτηση Λιγνάδη τον περασμένο Φεβρουάριο, με την Έρι Κύργια να βρίσκεται στο τιμόνι του Εθνικού ως μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια.

Η ανάδειξη του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή έγινε για πρώτη φορά με ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Επιλογής, την οποία συγκρότησαν οι: Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (πρόεδρος της Επιτροπής), Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτης, ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας παιδικών θεατρικών έργων, Εύα Μανιδάκη, αρχιτέκτων-μηχανικός, σκηνογράφος και Ρένη Πιττακή, ηθοποιός.

Γεννημένος το 1971 στην Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μόσχος είναι –εκτός από τον νεότερο καλλιτεχνικό διευθυντή που είχε ποτέ το Εθνικό Θέατρο− και διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο του Νότου Αμόρε, το Εμπρός, το Θέατρο Πόρτα, την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και άλλα.

Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά αναλόγια για το Εθνικό Θέατρο, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Goethe. Έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Εμπρός-Θεατροεργαστήριον» και στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Έχει μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος έργων.

Την περίοδο 2001-2004 ήταν διευθυντής παραγωγής στο Θέατρο του Νότου (Αμόρε) ενώ την περίοδο 2003-2005 συνεργαζόταν στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ίδιου θεάτρου.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours