Μικρή Ακαδημία: Καλοκαιρινά σεμινάρια στο Tempus Verum-Εν Αθήναις

Για δεύτερη χρονιά, ο Δημήτρης Λάλος στήνει μια «Μικρή Ακαδημία». Έναν κύκλο σεμιναρίων υποκριτικής, υπό την καθοδήγηση αναγνωρισμένων καλλιτεχνών. 
Στο θέατρο Tempus Verum-Εν Αθήναις (Ιάκχου 19, Γκάζι) από 1 έως και 21 Ιουλίου. 
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε επαγγελματίες του θεάτρου, καθώς και σπουδαστές δραματικών σχολών. Αυτό το καλοκαίρι θα διδάξουν οι: Γιώργος Βαλαής, Δημήτρης Ήμελλος, Χρήστος Καρασαββίδης, Αργύρης Πανταζάρας, Κική Σελιώνη, Κώστας Φιλίππογλου, Χάρης Φραγκούλης.

Δια βίου μάθηση και πειραματισμός
Η «Μικρή Ακαδημία» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, ενώ συνεχίστηκε με κάποια- εμβόλιμα στο πρόγραμμα των παραστάσεων- σεμινάρια στη διάρκεια της χρονιάς. Η περσινή προσέλευση μεγάλη, η αποδοχή θερμή, θετικός ο απολογισμός γι’ αυτό το νέο εγχείρημα που ήρθε με προσδοκία να μείνει.
Ο στόχος του φετινού θερινού κύκλου σεμιναρίων είναι ο ίδιος. Όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Tempus Verum-Εν Αθήναις, Δημήτρης Λάλος: «Δημιουργήσαμε μια Ακαδημία Ελευθέρων σπουδών που απευθύνεται σ’ επαγγελματίες του χώρου για την μετεκπαίδευση αλλά και την δια βίου μάθηση. Όπως σε κάθε τέχνη, έτσι και στην τέχνη του θεάτρου, κάθε επαγγελματίας συνεχίζει την εκπαίδευσή του ακόμα και στα βαθιά γεράματα, δουλεύοντας διαρκώς την εγρήγορση, την επικοινωνία αλλά και την αλήθεια πάνω στη σκηνή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες μεθόδους και τις τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως, έτσι ώστε να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Στον παλμό του σύγχρονου θεάτρου, εξαλείφοντας έτσι τις αποστάσεις ανάμεσα στο παλιό και το νέο, δημιουργώντας το ένα και μοναδικό παίξιμο που ενδιαφέρει την τέχνη του 21ου αιώνα: το αληθινό. Στα παραπάνω στοχεύει να συμβάλει η Μικρή Ακαδημία».

Image-1

Αναλυτικά τα σεμινάρια: 
«Performance (Υποκριτική-Σκηνοθεσία-Δραματουργία»
Εισηγητής: Γιώργος Βαλαής
Διάρκεια: 35 ώρες
Ημέρες, ώρες: 8-14/7, 11:00-16:00
Κόστος: 150 €
Στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση του ηθοποιού σ’ έναν «εν θερμώ» σκηνικό συγγραφέα που διευρύνει την υποκριτική του. Πώς μπορεί να παράξει κείμενο επί σκηνής, να μετατραπεί στον απόλυτο δημιουργό, χρησιμοποιώντας τη δραματουργία, την προφορικότητα, τη σκηνική παρουσία, την εξάσκηση στο ρυθμό-συνολικά κι ατομικά, την διαπραγμάτευση με το κοινό, το μοντάζ και την αφηγηματικότητα;

«Σκηνική δράση με κείμενο και χωρίς»
Εισηγητής: Δημήτρης Ήμελλος
Διάρκεια: 16 ώρες
Ημέρες, ώρες: 9-12/7, 17:00-21:00
Κόστος: 100 €

Πολλές φορές στο θέατρο συγχέεται η σκηνική δράση με τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, λέμε: Εδώ η δράση μου είναι να πίνω καφέ ή να διαβάζω εφημερίδα, όπως το ίδιο λέμε και για το κείμενο: Εδώ του λέω ότι τον αγαπώ ή του λέω πόσο υποφέρω κτλ. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να εξαρτόμαστε από τα λόγια και όχι να τα χρησιμοποιούμε στην υπηρεσία ενός σκοπού. Το συγκεκριμένο σεμινάριο έχει στόχο το ξεκαθάρισμα αυτής της παρεξήγησης και την απελευθέρωση του ηθοποιού από την σκλαβιά να υπηρετεί ένα προκαθορισμένο κείμενο και να εκφράζει προκαθορισμένα συναισθήματα.

«Ποιητικό θέατρο: Ερωτευμένο θέατρο, η μάχη με τις λέξεις, υποκριτική υπεράσπιση»
Εισηγητής: Χρήστος Καρασαββίδης
Διάρκεια: 20 ώρες
Ημέρες, ώρες: 18-21/7, 17:00-22:00
Κόστος: 140 €
Το σεμινάριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών, χωρίς ν’ αποκλείει κι άλλες συμμετοχές. Εξερευνά τη νέα μορφή του επιθετικού πειραματικού θεάτρου, εστιάζοντας στον ποιητικό λόγο, τους λεξιλογικά δύσκολους μονολόγους, την ακραία σκηνική σύνθεση καθώς και στην υποκριτική καθοδήγηση του ηθοποιού σε κάθε συνθήκη παράστασης. Η επιλογή θα γίνει μέσω της αποστολής βιογραφικών.

“Personal Coaching”
Εισηγητής: Αργύρης Πανταζάρας
Διάρκεια: 12 ώρες
Ημέρες, ώρες: 4-7/7, 12:00-15:00
Κόστος: 120 €

Το σεμινάριο εστιάζει σε πολλά και δομικά «πώς». Πώς δημιουργώ μια στιγμή, σιωπή, συγκέντρωση, λόγο, μια ιστορία, νόημα, δόνηση, σχέση, εμπειρία, σκέψη;

“Biophysical Acting”
Εισηγήτρια: Κική Σελιώνη
Διάρκεια: 10 ώρες
Ημέρες, ώρες: 13-14/7, 17:00-22:00
Κόστος: 75 €
Το σεμινάριο βασίζεται στη μεταδιδακτορική διατριβή της Κικής Σελιώνη (Central School of Speech and Drama, University of London) πάνω στη μέθοδο του Rudolf Laban και τη διδασκαλία της στους ηθοποιούς. Η καινοτόμος μεθοδολογία του στοχεύει σε μια συστηματοποιημένη γνώστη της κίνησης του ηθοποιού. Με αυτό τον τρόπο οι ερμηνευτές βελτιώνουν και αναπτύσσουν τις σωματικές τους δεξιότητες καθώς και τα εργαλεία για τη σύνθεση των χαρακτήρων που υποδύονται. Θα διδαχθούν οι βασικές αρχές του συστήματος, τόσο σε θεωρητικό, όσο και πρακτικό επίπεδο. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες κινητικές γνώσεις.

«Σωματικό θέατρο, αυτοσχεδιασμός, θεατρικά κείμενα»
Εισηγητής: Κώστας Φιλίππογλου
Διάρκεια: 20 ώρες
Ημέρες, ώρες: 1-4/7, 17:00-22:00
Κόστος: 120 €
Σκοπός του μαθήματος να έρθουν οι συμμετέχοντες σ’ επαφή με το “Devised Theatre”-Θέατρο της Επινόησης, που δίνει έμφαση σ’ ένα συλλογικό τρόπο δουλειάς, στηρίζεται στη διαίσθηση, τον αυθορμητισμό, την αυτενέργεια, ενώ αξιοποιεί τις προσωπικές εμπειρίες διερευνώντας και μετασχηματίζοντας τες με τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό. Ειδικότερα, το σεμινάριο θα εστιάσει στις τεχνικές του Ζακ Λεκόκ, τις οποίες αξιοποιεί η Complicite- ίσως η πιο διάσημη ομάδα «σωματικού θεάτρου» παγκοσμίως, καλλιτεχνικός συνεργάτης της οποίας είναι ο Κώστας Φιλίππογλου.

«Η σχέση της ανάγνωσης με την υποκριτική»
Εισηγητής: Χάρης Φραγκούλης
Διάρκεια: 16 ώρες
Ημέρες, ώρες: 5-8/7, 17:00-21:00
Κόστος: 100 €

Πώς συνδέεται η ανάγνωση με την υποκριτική; Πώς φτάνουμε από το ένα στο άλλο και ποια η σχέση τους με τα προσωπικά μας βιώματα; Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει ν’ απαντήσει το συγκεκριμένο σεμινάριο.

Χρήσιμες πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να στείλετε e-mail στο tempusverum.academy@gmail.com, καθώς και να καλείτε στο τηλέφωνο 697 6458526. Βρείτε όλα τα νέα για τη «Μικρή Ακαδημία» στην επίσημη σελίδα της στο Facebook: καθώς και του Tempus Verum-Εν Αθήναις:
Για την παρακολούθηση δύο ή περισσότερων σεμιναρίων, παρέχεται έκπτωση 10%.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours