Λήμνος: Το κρυμμένο διαμάντι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Η Λήμνος αποτελεί ένα καλοκαιρινό προορισμό που μπορείς  να απολαύσεις το… διαφορετικό, το απάτητο, το ανεξερεύνητο…

Ομύθος υποστηρίζει ότι ο θεός της Φωτιάς και των αρχαίων σιδεράδων, ο Ήφαιστος,  έπεσε στη Λήμνο όταν ο πατέρας του ο Δίας, θυμωμένος γιατί είχε πάρει το μέρος της μητέρας του, της Ήρας, σε έναν από τους καβγάδες του ζεύγους, τον πήρε και τον πέταξε μακριά από τον Όλυμπο. Οι ντόπιοι, σύμφωνα πάντα με την Ελληνική μυθολογία  τον περιέθαλψαν και, σε αντάλλαγμα, τους δίδαξε την τέχνη της μεταλλουργίας. Στη σύγχρονη εκδοχή της το νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου αποτελεί ένα «καταφύγιο» ηρεμίας, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ένα νησί παρθένο που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

«Σήμα κατατεθέν» αποτελούν οι πεντακάθαρες παραλίες, που ειρήσθω εν παρόδω είναι, στην πλειονότητά τους, εύκολα προσβάσιμες. Βέβαια, για τους πιο «ψαγμένους» αρκεί μια ερώτηση στους ντόπιους προκειμένου να βρεθείς ξαφνικά μόνος σου στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, απολαμβάνοντας την  μοναξιά αλλά και τον αέναο παφλασμό των κυμάτων. Θα χρειαστείς, βέβαια, και τον κατάλληλο εξοπλισμό, εκτός εάν επιλέξεις κάτι πιο οργανωμένο. Δεν είναι λίγοι οι μικροί ή και μεγαλύτεροι  απάνεμοι «κολπίσκοι» του νησιού  στους οποίους μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του ή και ένα γεύμα σε μια ξαπλώστρα ακούγοντας (την απαραίτητη) μουσική, δίχως όμως τις… υπερβολές άλλων νησιών. Εξάλλου, τα πάντα στη Λήμνο αποτελούν μια «προέκταση» της ηρεμίας, της ξεκούρασης αλλά και της εξερεύνησης. Τα 310 χιλιόμετρα ακτογραμμής είναι ικανά πείσουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο ότι μπορεί να ανακαλύψει «κρυμμένους» θησαυρούς!

Λήμνος πάρκο Φαρακλού
Το Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλού στη Λήμνο. Φωτ. Γιώργος Ζάρρας / ethnos.gr

Το Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλού είναι το αποτέλεσμα της επαφής της λάβας με το νερό. Πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, καθώς οι βραχώδεις σχηματισμοί, σε δεκάδες αποχρώσεις του χρυσοκίτρινου και του κόκκινου «ακουμπούν» τη θάλλασα, σχηματίζοντας ένα ιδιαίτερο σεληνιακό και παράλληλα απόκοσμο τοπίο.

Άλλους πάλι τους συναντάς με το που φτάνεις στο λιμάνι της Μύρινας, την πρωτεύουσα του νησιού.  Το μεσαιωνικό Κάστρο δεσπόζει στη βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο, πάνω από τη Μύρινα και μάλιστα είναι προσβάσιμο από την ανατολική του πλευρά. Όσοι, δε, επιλέξουν να το περπατήσουν μπορεί να συναντήσουν τα περιβόητα ελάφια που κυκλοφορούν ελεύθερα στο σημείο.

η Παναγία η Κακαβιώτισσα
Μια από τις πιο γνωστές εκκλησίες της Ελλάδας είναι η Παναγία η Κακαβιώτισσα Φωτ. Γιώργος Ζάρρας / ethnos.gr

Η Παναγία η Κακαβιώτισσα. Στέκει ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια και μάλιστα είναι η μοναδική εκκλησία χωρίς σκεπή στον κόσμο. Θα χρειαστεί τουλάχιστον 30 λεπτά περπάτημα για να φτάσεις, ωστόσο η θέα σε αποζημιώνει.

Επόμενη στάση αποτελεί ο πεζόδρομος της Μύρινας, με τα παραδοσιακά καταστήματα, τα «αρώματα» των οποίων δημιουργούν μια διαφορετική αίσθηση, που συμβαδίζει με την ατμόσφαιρα που αποπνέει το νησί.

Οι ντόπιοι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να δυσαρεστήσουν κανέναν, ενώ και οι τιμές βρίσκονται σε λογικά επίπεδα.

Καβείρια Λήμνος
Καβείρια – Φωτ. Γιώργος Ζάρρας / ethnos.gr

Το Ιερό των Καβείρων (γνωστό και ως Καβείρια για τους ντόπιους) είανι αρχαιολογικός χώρος όπου τελούνταν τα απόκρυφα Καβείρια Μυστήρια κατά την ελληνική αρχαιότητα. Μάλιστα, γινόταν θυσίες ζώων στους θεούς, σπονδές, προσευχές και αφιερώματα. Το σημαντικότερο γεγονός ήταν η γιορτή της πορφυρίας όπου ζωντάνευε η ανακάλυψη της φωτιάς που όπως θέλει η παράδοση έγινε στην ίδια τη Λήμνο.

Για όλα τα γούστα και τα… βαλάντια

Βασικό συστατικό -για πολλούς- μια «επιτυχημένης» απόδρασης αποτελεί το κατάλυμα. Στη Λήμνο μπορεί κανείς να βρει (σχεδόν) τα πάντα. Από camping μέχρι και πολυτελέστατα ξενοδοχεία. Και φυσικά value for money δωμάτια, πολλά εκ των οποίων είναι χτισμένα με θέα το απέραντο γαλάζιο. Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι επειδή το νησί δεν διαθέτει πληθώρα καταλυμάτων, καλό θα είναι η κράτηση να γίνει εκ των προτέρων…

Εβγάτης Λήννος
Εβγάτης – Φωτ. Γιώργος Ζάρρας / ethnos.gr

Παραλία Εβγάτης. Ίσως μια από τις εντυπωσιακότερες παραλίες του νησιού, με λευκή άμμο και νερά που θα εντυπωσιάσουν και πιο απαιτητικό κολυμβητή.

Φλωμάρια και… καλαθάκι

Μια καλά κρυμμένη έκπληξη για όσους επιλέξουν να βρεθούν στο νησί της Λήμνου αποτελεί το φαγητό. Ντόπια προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα φλωμάρια αλλά και το ξακουστό τυρί καλαθάκι σε συνδυασμό με το ντόπιο οίνο θα ευχαριστήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Ταβερνούλες αλλά και ουζερί βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί,  και πάλι με μια ερώτηση στους ντόπιους, αρκεί για να βρεθείς στο κύμα παρέα με έναν εκλεκτό μεζέ και μια καλή παρέα.

Λήμνος παραλία Πλατύ
Παραλία Πλατύ – Φωτ. Γιώργος Ζάρρας / ethnos.gr

Ίσως η πιο τουριστική στο νησί είναι η παραλία στο Πλατύ, καθώς διαθέτει beach bar αλλά και εστιατόριο. Βρίσκεται λίγα λεπτά μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μύρινα.

Με λίγα λόγια, η Λήμνος αποτελεί ένα καλοκαιρινό προορισμό που μπορείς  να απολαύσεις το… διαφορετικό, το απάτητο, το ανεξερεύνητο αλλά και το πολυτελές. Και γι αυτό μια φορά δε θα είναι ποτέ αρκετή…

Λήμνος παραλία Αι Γιάννης
Λήμνος, παραλία Αι Γιάννης – Φωτ. Γιώργος Ζάρρας / ethnos.gr

Η Παραλία Άι Γιάννης στον Κάσπακα βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού. Εκτός από το μπάνιο του κανείς μπορεί να απολαύσει ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα, όπου ο ήλιος χάνεται πίσω από τα καταγάλανα νερά.

Λήμνος, κάστρο Μύρινας
Λήμνος, το κάστρο της Μύρινας – Φωτ. Γιώργος Ζάρρας / ethnos.gr

Το Κάστρο της Μύρινας «σκεπάζει» την πρωτεύουσα του νησιού. Όσοι ανέβουν για να δουν την απέραντη θέα μπορεί να συναντήσουν στην διαδρομή και ένα από τα ελάφια που ζουν ελεύθερα στο σημείο.

Λήμνος Κοκκινόβραχος
Η παραλία Κοκκινόβραχος – Φωτ. Γιώργος Ζάρρας / ethnos.gr

Ανατολή Σελήνης στην παραλία Κοκκινόβραχος. Η παραλία βρίσκεται 3χλμ από το χωριό Καμίνα ενώ πολύ κοντά βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Πολιόχνης. Η Πολιόχνη θεωρείται ως ένα από τα μεγάλα πρωτοαστικά κέντρα της πρώιμης εποχής του Χαλκού.

Πηγή:ethnos.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours