Λυσσασμένος Σκύλος | AOAFF

Λυσσασμένος Σκύλος (Stray Dog, 1949), Ακίρα Κουροσάβα.

Ένας ανυπόφορος καύσωνας ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Τόκιο καθώς ο νεαρός ντετέκτιβ Μουρακάμι (Τοσίρο Μιφούνε) επιβιβάζεται σε ένα αστικό λεωφορείο γεμάτο επιβάτες. Ένα κλεφτρόνι του αποσπά το υπηρεσιακό περίστροφο και στην καταδίωξη που ακολουθεί, ο πορτοφολάς καταφέρνει να ξεφύγει χωρίς να αφήσει ίχνη. Ο Μουρακάμι αναφέρει το περιστατικό στην Υπηρεσία και στη συνέχεια «σκουπίζει» τα κακόφημα σοκάκια της πόλης προσπαθώντας να διεισδύσει στην παράνομη αγορά όπλων. Όταν το Εγκληματολογικό ανακαλύπτει ότι το κλεμμένο όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ένα πρόσφατο έγκλημα, ο Μουρακάμι καλείται να συνεργαστεί με τον βετεράνο ντετέκτιβ Σάτο (Τακάσι Σιμούρα) ώστε να εξιχνιάσουν μια υπόθεση η οποία πρόκειται να τον φέρει σε επαφή με τις πιο σκοτεινές πτυχές του εαυτού του.

Προάγγελος των αστυνομικών ταινιών που ξεπήδησαν τις επόμενες δεκαετίες κυρίως απ’ τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αταίριαστα ζευγάρια ηρώων ως πρωταγωνιστές, ο «Λυσσασμένος Σκύλος» είναι ένα δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένο φιλμ νουάρ, επηρεασμένο από την αστυνομική λογοτεχνία του Ζορζ Σιμενόν και τη «Γυμνή Πόλη» του Ζιλ Ντασέν, η οποία είχε κυκλοφορήσει μόλις ένα χρόνο πριν. Σε ένα μοτίβο που συναντάμε σταθερά στη φιλμογραφία του, ο Ακίρα Κουροσάβα επενδύει στην οπτική αφήγηση προσθέτοντας οριακά έναν τρίτο χαρακτήρα στην ιστορία, ο οποίος δεν είναι άλλος από τις καιρικές συνθήκες που πλαισιώνουν το πρωταγωνιστικό δίδυμο και ορίζουν τους συναισθηματικούς τόνους της ταινίας. Έτσι, όταν η αδυσώπητη ζέστη αλλά και το σασπένς φτάνουν στο ζενίθ, μια καταιγίδα έρχεται για να σβήσει προσωρινά τα πάθη, να ξεπλύνει τις πληγές και να προσφέρει εν τέλει μια ζοφερή ανακούφιση.

Εκτός όμως, από ένα αστυνομικό φιλμ μυστηρίου, ο «Λυσσασμένος Σκύλος» συνιστά επίσης μια κινηματογραφική ακτινογραφία της μεταπολεμικής Ιαπωνίας και της αγωνιώδους προσπάθειας μιας κοινωνίας να ανακτήσει την χαμένη της περηφάνια μετά την ταπεινωτική ήττα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αγωνιώδης όσο και η επιχείρηση ανεύρεσης ενός χαμένο όπλου η οποία εξελίσσεται για τον Μουρακάμι από προσωπική υπόθεση σε επικίνδυνη εμμονή.

https://youtu.be/-yielLYZ5lo

Σινέ Ριβιέρα, Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια

08.07.2019

Δε: 21:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

About Post Author

+ There are no comments

Add yours