ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ | Ταινίες από το Φεστιβάλ των Καννών, τον Μάϊο στο πρόγραμμα του TV5MONDE & TV5MONDEplus

Για την 75η του έκδοση, το Φεστιβάλ Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 28 Μαϊου στην Κρουαζέτ. Μετά από δύο αναστατωμένα χρόνια λόγω πανδημίας, το μεγαλύτερο γεγονός του κινηματογράφου θα ενώσει και πάλι τους διασημότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες και θα αποκαλύψει τα ταλέντα του αύριο. 

Καθ’όλη τη διάρκεια του μήνα, απολαύστε μία ιδιαίτερη επιλογή ταινιών που αναδείχθηκαν στις Κάννες, καθώς και παρουσιάσεις μερικών εμβληματικών μορφών της 7ης τέχνης. Από το πιο σοβαρό έως το πιο εκκεντρικό, ανακαλύψτε αυτά τα αριστουργήματα στο TV5MONDE.

Και η εμπειρία συνεχίζεται στην πλατφόρμα TV5MONDEplus με μία συμπληρωματική επιλογή ταινιών από παλαιότερα Φεστιβάλ Καννών.

Τα σωματίδια  ST 
Κυριακή 1η Μαϊου στις 22:00*

Μεταξύ ρεαλισμού και φαντασίας.
Ένας επιταχυντής σωματιδίων προκαλεί περίεργα φαινόμενα και αλλάζει το περιβάλλον. Μια παρέα νέων βλέπει τον κόσμο της να ανατρέπεται.

Του Μπλεζ Χαρισόν

★ Επίσημη επιλογή στο Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών (2019)

Μπαμακό  ST 
Πέμπτη 5 Μαϊου στις 22:00*

Ένας ελπιδοφόρος αφρικανικός μύθος.
Ένα αυτοσχέδιο δικαστήριο υποδέχεται κάποιους εκπροσώπους της αφρικανικής κοινωνίας των πολιτών οι οποίοι έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Του Αμπντεραμάν Σισακό

★ Επίσημη επιλογή στο Φεστιβάλ Καννών (2006)

Στην άλλη πλευρά της θάλασσας  ST 
Κυραική 8 Μαϊου στις 22:00*

Ένα έργο με φόντο τη γενιά των παλλινοστούντων.
Εν όψει μία επέμβασης που πρέπει να κάνει, ένας Γάλλος πολίτης που γεννήθηκε στην Αλγερία καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην επιστροφή στην (εμπόλεμη) χώρα του ή στο ξεκίνημα μίας νέας ζωής στο Παρίσι.

Της Ντομινίκ Καμπρερά

★ Επίσημη επιλογή στο Φεστιβάλ Καννών (1997)

Το δερμάτινο  ST 
Κυριακή 15 Μαϊου στις 22:00*

Ένα τρομακτικό έπος της νεύρωσης.
Ο Ζωρζ αφήνει τη γυναίκα του και τα εγκαταλείπει όλα για να αγοράσει το δερμάτινο τζάκετ των ονείρων του. Μία αγορά που τον οδηγεί στην τρέλα χωρίς όρια και μετατρέπεται σε εμμονή.

Του Κουεντίν Ντουπιέ

★ Ταινία έναρξης του Δεκαπενθημέρου των σκηνοθετών (Κάννες 2019)

Όταν κοπάσει ο άνεμος  ST 
Πέμπτη 19 Μαϊου 21h00*

Ο αγώνας για αναγνώριση ενός Κράτους φάντασμα.
Ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας ταξιδεύει σε μία μικρή αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία για να εκτιμήσει την δυνατότητα δημιουργίας ενός αεροδρομίου. Η επαφή του με τους κατοίκους της θα ανοίξει μέσα σου νέους ορίζοντες.

Της Νόρα Μαρτιροσιάν

★ Επίσημη επιλογή στο Φεστιβάλ Καννών (2020)

Ο θρύλος του Μάικλ Κόλχαας  ST 
Κυριακή 22 Μαϊου στις 22:00*

Ένας άνδρας σε αναζήτηση διακιοσύνης.
Τον 16ο αιώνα κάπου στην οροσειρά Σεβέν, ο Μάικλ Κόλχαας ζει μια ευημερούσα και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Όταν πέφτει θύμα της αδικίας ενός άρχοντα, συγκεντρώνει έναν στρατό από αγρότες και επιχειρεί να αποκαταστήσει τα δικαιώματά του.

Του Αρνό ντε Παλιέρ

★ Επίσημη επιλογή στο Φεστιβάλ Καννών (2013)

Ο καλύτερός μου ρόλος  ST 
Πέμπτη 26 Μαϊου στις 22:00*

Το συγκινητικό πορτραίτο ενός ευαίσθητου αγοριού.
Ο Ζερεμί, εντελώς χαμένος ανάμεσα στην επαγγελματική και στην προσωπική του ζωή, επιστρέφει για ανανέωση στην Λιμουζέν, την επαρχία όπου γεννήθηκε και όπου ζει η πληθωρική και πολύ ευγενική μητέρα του.

Του Νικολά Μόρι

★ Επίσημη επιλογή στο Φεστιβάλ Καννών (2020)

Αγαπημένο μου παιδί  ST 
Κυριακή 29 Μαϊου στις 22:00*

Η απελπισμένη αναζήτηση ενός πατέρα απέναντι στην εξέγερση του γιου του.
Ο Ριάντ και η Ναζλί σχηματίζουν ένα ενωμένο ζευγάρι γύρω από τον Σαμί, τον μοναχογιό τους. Οι επαναλαμβανόμενες ημικρανίες του Σαμί ανησυχούν τους γονείς του. Ενώ ο Ριάντ πιστεύει ότι ο γιος του είναι καλύτερα, εκείνος εξαφανίζεται.

Του Μωχάμεντ Μπεν Ατία

★ Επίσημη επιλογή στο Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών (2018)

Πορτραίτα εμβληματικών μορφών της 7ης τέχνης

Τσάρλι Τσάπλιν, η ιδιοφυΐα της ελευθερίας  ST 
Τετάρτη 4 Μαίου στις 22:00*

Ιδιοφυΐα του μπουρλέσκ, ο Τσάπλιν έθεσε το ταλέντο του στις υπηρεσίες του ιδανικού της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Ανέκδοτα αρχεία των μεγαλύτερων κινηματογραφικών στιγμών του Σαρλό. 

Κατρίν Φροτ, όλα αυτά τα μάτια που σας κοιτούν  ST 
Δευτέρα 23 Μαϊου στις 13:30*

Γνωστή για τους αξέχαστους ρόλους της στη μεγάλη οθόνη, η Κατρίν Φροτ παραμένει λιγότερο γνωστή για τη συνολική της διαδρομή. Παρουσίαση και προσωπικός διάλογος με την ηθοποιό και την γυναίκα. 

Ζακ Οντιάρ, ένας ήρωας στην καρδιά  ST 
Δευτέρα 30 Μαϊου στις 13:30*

Σε οκτώ ταινίες ο Ζακ Οντιάρ επιβλήθηκε ως ένας εξαιρετικός Γάλλος κινηματογραφιστής. Όσο κι αν το έργο του απολαμβάνει απόλυτης δημόσιας επιτυχίας και απαράμιλλης κριτικής, ο άνθρωπος παραμένει διακριτικός. Πορτραίτο στη σκιά. 

Απλή διευκρίνιση  ST 
Τρίτες 24 & 31 Μαϊου στις 19:30*

Από το ξεκίνημα έως τις τελευταίες τους ταινίες, παρουσίαση των Κλοντ Ζιντί, Φρανσίς Βεμπέρ, Ζαν-Μαρί Πουαρέ και Πατρίς Λεκοντ, εικονικών σκηνοθετών του γαλλικού κινηματογράφου. 

Απευθείας από την Κρουαζέτ

Ο καλεσμένος
Κάθε μέρα στις 19:30*

Αποκλειστικές συνεντεύξεις απευθείας από το Φεστιβάλ.
Καθημερινά, το TV5MONDE υποδέχεται υποψήφιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, προέδρους επιτροπής και πολλούς ακόμα, σε απευθείας μετάδοση από την Κρουαζέτ.

Παρουσίαση : Πατρίκ Σιμονίν