Διήμερο Σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου «Πρώτες Απόπειρες»

To Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Ίδρυμα της Ένωσης Ισπανών Συγγραφέων (SGAE) σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν το διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου «Πρώτες απόπειρες».

Οι προβολές πραγματοποιούνται για τρίτη συνεχή χρονιά στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα), την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019.
Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Ο κύκλος «Πρώτες απόπειρες» έχει ως στόχο να αναδείξει και να ενισχύσει νέους κινηματογραφιστές στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Για το 2019, παρουσιάζονται οι ταινίες τεσσάρων γυναικών οι οποίες γυρίζουν ντοκυμαντέρ. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από θεματική ποικιλία και επιδιώκει να φέρει την πραγματικότητα πιο κοντά στο κοινό.

Αναλυτικά:

Τρίτη 10/12, 18:00: Comandante Arian (2018), της Alba Sotorra.
Διάρκεια: 80΄. Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Συρία, μια ομάδα Κούρδισες αντιστασιακές ίδρυσαν τις Γυναικείες Μονάδες Αμύνης (YPJ). Η 30χρονη Αριάν, που σε πολύ νεαρή ηλικία υπήρξε μάρτυρας της συμπεριφοράς προς τα θύματα σεξουαλικής βίας, διοικεί μια τέτοια μονάδα και αφιερώνει τη ζωή της στην ήττα του ISIS. Κι ενώ οι YPJ προχωρούν προς τον στόχο τους, η Αριάν κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι συντρόφισσές της να ανακαλύψουν το πραγματικό νόημα του αγώνα τους: την ελευθερία της επόμενης γενιάς γυναικών. Η σκηνοθέτις Alba Sotorra τις ακολούθησε επί μήνες, κινηματογραφώντας τις προσωπικές στιγμές, με αποτέλεσμα να συνθέσει μια συναρπαστική προσωπογραφία μιας γυναίκας ταγμένης σε έναν σκοπό.

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με την σκηνοθέτιδα Alba Sotorra. Συντονίζει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας  (FeCHA), Στέφανος Κόλλιας. Με διαδοχική διερμηνεία στα Ελληνικά.

Τρίτη 10/12, 20:00: Κάποτε ήμασταν αγρίμια (2017), της Carmen Bellas.
Διάρκεια: 61΄. Κατάλληλη για άνω των 7 ετών.

Μια φανταστική συζήτηση της σκηνοθέτιδας με τη συνοικία Σαν Κριστόμπαλ. Μια ελεύθερη καi υπαινικτική περιπλάνηση που εγκαταλείπει σταδιακά το κλασικό ντοκυμαντέρ και μετατρέπεται σε ένα δοκίμιο σε πρώτο πρόσωπο.

Τετάρτη 11/12, 18:00: Τριάντα ψυχές (2018), της Diana Toucedo.
Διάρκεια: 80΄. Κατάλληλη για άνω των 7 ετών.

Η 12χρονη Άλμα θέλει να ανακαλύψει τον μυστηριώδη και συναρπαστικό θάνατο. Με τον καλύτερό της φίλο ξεκινούν ένα ταξίδι από την αθωότητα στο μυστήριο της πάλης ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.

Τετάρτη 11/12, 19:30: Περέτ, εγώ είμαι η ρούμπα (2018), της Paloma Zapata 
Διάρκεια: 94΄. Κατάλληλη για όλους

Από τις αυλές του Ματαρό στην παγκόσμια σκηνή, η καλλιτεχνική και προσωπική περιπέτεια του Περέτ, του καλλιτέχνη που με λίγο μάμπο, μια γουλιά τάνγκο και μια πρέζα ροκ δημιούργησε την καταλανική ρούμπα.

Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Αθήνα

10.12.2019 – 11.12.2019

Αναλυτικά στο κείμενο

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published.