του Λεόντιου Πετμεζά

Από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2023 έχει διάρκεια η έκθεση: “Still Humans I”: Η ζωή ως εικονική πραγματικότητα της Αθανασίας – Ίριδας Γιαξίδου στην Chili Art Gallery,Δημοφώντος 13-15 στο Θησείο. Αποτελείται από μία ενότητα ζωγραφικών έργων και από την εννοιολογική γλυπτική εγκατάσταση “ANTHRO-EXIT, Are we still Humans?” της Αθανασίας – Ίριδας Γιαξίδου. Μουσική σύνθεση: Χαρά Παλαιολόγου, μουσικολόγος – συνθέτρια. Ο πολυκύμαντος κόσμος της δημιουργού συντάσσεται από εκφάνσεις που σε κάθε περίπτωση εντείνουν την άμεση σχέση της με διάφορα σύγχρονα και προχωρημένα καλλιτεχνικά ρεύματα απόδοσης .Η τεχνοτροπία της εντάσσεται πιο συγκεκριμένα στο προσωπικό ιδίωμα μιας ιδιαίτερης γραφής την οποία καθώς την προσεγγίζει περνά σε μια παράλληλη διέγερση που μεταλλάσσει τους ποιοτικούς ορίζοντες από τις εμπειρίες της άπτουσας πραγματικότητας.

H τεχνική που χρησιμοποιεί στηρίζεται σε ορόσημα που αποτελούν τους άξονες της μορφικής εκτέλεσης. Η ευρηματική και η πληθωρική διάσταση των φιλοτεχνημένων εκθεμάτων της μέσα από υπερτονισμένους ειρμούς ανάπλασης αντικαθιστά σύμβολα που με ευθύτητα παραπέμπουν σε προσβάσεις και σε σχηματοποιήσεις. Η ευφορία της πληρότητας και η πυκνότητα των παραστάσεων της ενέχει μνημειώδεις χαρακτηρισμούς .

Στις συνθέσεις της διακρίνουμε την αποτύπωση με εκφράσεις που έχουν την βάση τους στην γραφή των κάποιων ανατομικών χαρακτηριστικών που άλλοτε πειθαρχούν στις επιταγές της υλικής οντότητας και άλλοτε επιβάλλουν ένα περιεχόμενο διαφορετικό με την πυκνότητα και τον μνημειώδη χαρακτήρα της συνειδητής επιλογής από τις επιρροές της ταχύτατης εξέλιξης .

Η Αθανασία- Ίρις Γιαξίδου αναφέρει για το έργο της :

«Αντιλαμβάνομαι την ψευδαίσθηση της σύγχρονης ανθρωπότητας, που αν και νομίζουμε ότι ορίζουμε με ελεύθερη βούληση την ύπαρξη και θέση μας στον κόσμο, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Ζούμε με την εντύπωση πως έχουμε ότι επιθυμούμε αλλά φοβάμαι ότι αυτό είναι μία πλάνη.

Πειθήνιοι άνθρωποι, αποστεωμένα σώματα, κόκκαλα, στόματα που κραυγάζουν, πολλές οι ερμηνείες όταν κανείς παρατηρήσει τους σημερινούς ανθρώπους.

Το σίγουρο είναι ότι στην εποχή μας οι άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι, περιχαρακωμένοι, εξωτερικά και εσωτερικά. Η ιερότητα της ζωής έχει εκπέσει οριστικά.

Ζητούμενα, η διέξοδος, η απελευθέρωση και ο απεγκλωβισμός από το κατεστημένο, προσδοκώντας ελεύθερες επιλογές, αρμονία, ουσιαστική σύνδεση με τον συνάνθρωπο μας, προσδοκώντας τη ζωή».

Ο ζωγράφος Γιάννης Λασηθιωτάκης σημειώνει :

«H Αθανασία είναι μια καλλιτέχνις που τη χαρακτηρίζει η αποφασιστικότητα, το θάρρος και η ευαισθησία. Είναι πολίτης του κόσμου, δεν έχει σύνορα αλλά ανάγκη για βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους οποιασδήποτε εθνικότητας. Ζει στην Ολλανδία εδώ και χρόνια έχοντας συμμετοχή στα εκεί καλλιτεχνικά δρώμενα αλλά και σε άλλες χώρες χωρίς ποτέ να έχει διακόψει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πριν από μερικά χρόνια ήρθα σε επαφή με το έργο της κι από τότε μοιράστηκε τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες μαζί μου.

Συχνά μιλάει με αγωνία και προβληματισμό για αυτό που κάνει και την απασχολούν έντονα τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει, τα υλικά και όλη η παραγωγή που απλώνεται σε πολλά διαφορετικά πεδία όπως η ζωγραφική, η περφόρμανς, το βίντεο, η γλυπτική κ.α..

Η πρόσφατη δουλειά της αποτελεί ένα δύσκολο ανθρωποκεντρικό εγχείρημα με πολλαπλά μηνύματα που αφορούν τον σημερινό άνθρωπο και τη ζωή του όπως τη βιώνει μέσα από την τεχνολογία ως μια εικονική πραγματικότητα. Όλο αυτό στα έργα της αποδίδεται με μια εξπρεσιονιστική προσέγγιση και στα ζωγραφικά έργα – όπου υπάρχει έντονη χειρονομία με αιμάτινα κόκκινα μέσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον αγωνίας και ρευστότητας υγρής – αλλά και στα πολυάριθμα κεραμικά «κόκκαλα» που απεικονίζουν με δραματικό τρόπο την αποσάθρωση και το ζόφο».

Λίγα λόγια για την Χαρά Παλαιολόγου:

Μουσικολόγος (Integrated MA), μουσικοθεραπεύτρια (Dpl), εκπαιδευτικός (M.Ed) και συνθέτης, η Χαρά Παλαιολόγου διετέλεσε διευθύντρια στα Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας.

Έχει συνεργαστεί με το Πυθαγόρειο Ωδείο ως μουσικοθεραπεύτρια σε ατομικές συνεδρίες παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και σε ομάδες προσωπικής εξέλιξης ενηλίκων, αξιοποιώντας σε αυτές τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων, μουσικοθεραπείας και θεατρικού παιχνιδιού.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μουσικοθεραπείας και της E.M.T.C. (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μουσικοθεραπείας).

Στις μουσικές της συνθέσεις αξιοποιεί ηλεκτρονικούς και φυσικούς ήχους με κλασική δομή και αρμονία. Συνθέτει μουσική για εικαστικές εγκαταστάσεις, videos και εκθέσεις εικαστικών. Έχει επίσης μελοποιήσει έργα των Μ. Πρατικάκη και Δ. Δαββέτα.

Σχετικά με την Chili Art Gallery:

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events.

Πληροφορίες Έκθεσης:

Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο 11851, Αθήνα), τηλ.επικ. 210-7292564, 6936755550

Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15.00, Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά.

About Post Author

You May Also Like

More From Author