H Mαρίνα Γκόντα και ο Μiguel Gomez παρουσιάζουν την έκθεση “Τέχνη σύνοδος ουρανού και γης”, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Tου Λεόντιου Πετμεζά 

Από τις 10 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2023 διαρκεί  στο Φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας η ενδιαφέρουσα ομαδική έκθεση  που δημιούργησε η καλλιτεχνική σύμπραξη ανάμεσα στην διακεκριμένη curator Μαρίνα Γκόντα και τον εικαστικό διεθνούς εγνωσμένου κύρους, curator Miguel Gomez. Πρόκειται για ένα σημαντικό δρώμενο τέχνης και πολιτισμού που  ενδυνάμωσε την πολιτιστική επικοινωνία και εξωστρέφεια ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η αγαστή συνεργασία επέφερε νέες συμπλεύσεις εμπειριών και πολιτιστικών αντιδανείων, πολυεπίπεδης ανταλλαγής και νέας δυναμικής. Μέσω της εικαστικής έκθεσης « Ιερές Νύχτες» που πραγματοποιήθηκε στο Bari της Κάτω Ιταλίας, δημιουργήθηκαν δεσμοί φιλίας και νέων προοπτικών ανάμεσα στους Έλληνες και στους Ιταλούς εικαστικούς.

Μαρίνα Γκόντα

Τόσο η θεογονία όσο και η θεογνωσία με όλες τις σκεπτομορφές τους, ενστερνίζονται το συλλογικό ασυνείδητο του ιδεατού κόσμου, όπως την αντιλαμβάνονται τα μάτια των εικαστικών της έκθεσης  που  εγκαινιάζεται  στις  10 Φεβρουαρίου 2023 .

Οι δημιουργοί της έκθεσης  δίνουν νέα υπόσταση στην ύλη, προσεγγίζοντας τη μεθοδολογία και τις τεχνικές, μέσα από την ιερή γνώση της πίστης, της προσευχής και της εσωτερικής απευθύνσεως. Αυτή τη φορά η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα του Ποντιφικού Συμβουλίου Πολιτισμού και της Επισκοπής Μπάρι- Μπιτόντ, της διεθνούς Biennale του Bari, και των διεθνών εκδηλώσεων του Federico II και Vallisa Cultura, έχει κύριο σκοπό της τη δημιουργία ακόμη πιο θερμών δεσμών με τους εικαστικούς.

ΓΚΟΜΕΖ

Παράλληλα με την έκθεση, παρουσιάζεται σε ειδική εσπερίδα από το Ινστιτούτο: European Region Framework Cooperation, www.erfc.gr το Διαπεριφερειακό έργο FAME ROAD που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα INTERREG GREECE ITALY με σκοπό συμπράξεις σε project πολιτισμού, αλλά και εξερεύνησης συμμετοχής τους σε ειδικά προγράμματα πολιτιστικής εξωστρέφειας και συνεργασίας, υπό το πρίσμα της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται  μια επιλογή  από έργα που φιλοτεχνήθηκαν κυριολεκτικά εξηγώντας  μια  διαδρομή που αξίζει ο θεατής θα βιώσει παρακολουθώντας το πέρασμα μέσα από τα μοτίβα, τις μορφές και το χρώμα που καθιερώνουν  την εικαστική ταυτότητα .

Από τους αφηρημένους ορίζοντες πηγαίνουμε στους ιδιαίτερους πίνακες που παρατηρούμε και οδηγούν σε ένα ταξίδι με έντονα συναισθήματα  γεμάτα αισθήσεις. Κυρίως αντιλαμβανόμαστε τα  χρώματα που αποτελούν την ευρύτερη γκάμα των συλλήψεων , ενώ η απόλυτη λεπτομέρεια  καθηλώνει το κοινό με την ομορφιά, την ιδιαιτερότητα και τον εμβληματικό χαρακτήρα . Τονίζει την  ικανότητα που έχουν  οι  συμμετέχοντες που  μέσα από την τεχνοτροπία τους αποτυπώνουν στον καμβά θέματα με  κίνηση. Κάτω από τις εμβληματικές εκφάνσεις  διακρίνονται μεταλλαγές  που γεννούν μοναδικές , φανταστικές εικόνες. Το αποτέλεσμα  συνεπαίρνει με τις ενεργοποιημένες  των εκφάνσεων . Κάθε έργο τέχνης συμβολίζει ένα μυστικό που όταν το ανακαλύψουμε, θα  το εκτιμήσουμε. Με ζωογόνες αφετηρίες η  προχωρημένη  πολυδιάστατη γραφή καταλήγει σε  ουσιώδεις μορφοποιήσεις που στηρίζονται στην αποσπασματικοποίηση και στην παρεμβολή της θεματικής διαχρονικότητας. Εκφράζει  με εννοιολογικό τρόπο  σκιάσεις που τονίζουν κάθε τι  που βάλλεται από την αντιφατικότητα της επικαιρότητας και το αδιέξοδο των καιρών. Στοιχειοθετεί ένα ελεύθερο πεδίο απόδοσης με καθαρότητα  που συνάδει στην ένταση ,στην εσωτερικότητα , στον συνδυασμό των κινήσεων και των χαρακτηριστικών, στον εικονιστικό χώρο , στον προσθετικό χαρακτήρα του συνόλου και στην χροιά του επιπέδου της επίγουσας πρόθεσης που καταλήγει στην επαρκή ιδεογραμμική σύλληψη. Η  διαφορετικότητα στα εκθέματα διακρίνεται για την πηγαιότητα  και την εμφανή αμεσότητα της διάταξης που ενέχει  . Επιβάλλεται μέσα από την μνημειακότητα και την ρωμαλεότητα της εικαστικής γλώσσας που χρησιμοποιείτε. Οι δημιουργοί  είναι κάτοχοι των κατακτήσεων της λιτής τονικής δύναμης που φέρνει σε επαφή με τις διατυπώσεις της δωρικής απλότητας και την υφή της ασφάλειας που εκπέμπει η αλήθεια της διάκρισης. Η έκθεση ανοίγει ένα παράθυρο στο φως, φέρει ακτίνες αισιοδοξίας και μια διαφυγή από την καθημερινότητα που ζεστάνει την ψυχή .  Η τεχνική  δίνει ανάσα και  πνοή, εμψυχώνει, δυναμώνει και απογειώνει . Τα πάντα βρίσκονται και αποκαλύπτονται από μια  πρωτόγνωρα ξεχωριστή γραφή σε ένα σύνολο ολότητας και πληρότητας .

Οι σχηματισμοί ανασύρουν ριζώματα με διάσταση και  δίνουν πρόσωπο στο απρόσωπο .Ξετυλίγουν το νήμα μιας ιστορίας με συνέχεια που προβάλλει, ελλοχεύει, κυριαρχεί με διάθεση και συγκρατεί. Πρωταγωνιστεί στο επίκεντρο και αποκτά διάταση ως θέμα , ως μια ουσία συγκολλητική που δένει τα νήματα ,που υπερβαίνει τα μέτρια και ανυψώνει προς τον αισθητό κόσμο πέρα από την ουτοπία. Πρόκειται για ματιέρες με αισιόδοξες σκέψεις που χαρακτηρίζονται  από  μουσικότητα και συγκροτούν μια αρμονική, πολύχρωμη και φωτεινή παράσταση.

ΚΟΥΒΑΤΣΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΖΕΡΒΑ

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Άκης Ανδρεαδάκης, Ολίβια Αφιώνη, Νίνα Διακοβασίλη, Αλεξάνδρα Δογκάκη, Κώστας Ευαγγελάτος, Άντζελα Ευθυμιάδη, Σοφία Ζέρβα, Γιώργος Ζερβάκης, Ιωάννης Καραλιάς, Ιωάννα Καρδιακού, Δέσποινα Κουβάτσου, Κώστας Κουνάλης, Κωνσταντίνα Κρατημένου, Σπύρος Λύτρας, Βασιλική Μάγκα, Πέτρος Μάλλης, Ισμήνη Μίχα, ,Μαρία Μύαρη, Βασίλης Νικολάου, Λουκία Ορφανού, Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Σταύρος Παναγιωτάκης, Λεόντιος Πετμεζάς, Κώστας Σπυριούνης, Μαρίνα Στάθη, Μάικ Τζαμαλής, Βαγγέλης Τζερμιάς, Άννα Τσαπάρα, Άννα Τσιβδάρη, Μαρία Υφαντίδου, Evi Photopoulos, Gilda,Stella Meli, Maria Demetra (DIDI) Mourdjinis, Ilma Spinelli,Terzani, Roxolana Tchotchieva Politis.