του Λεόντιου Πετμεζά
Από τις 30 Απριλίου ως τις 11 Μαίου 2025 έχει διάρκεια η έκθεση ”ΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΧΡΩΜΑΤΑ” του Δημοσθένη Δαββέτα και του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου στον χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης της οδού Πειραιώς στον Ταύρο. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 στις 19.00
Τα ζωγραφικά έργα του Δημοσθένη Δαββέτα, αναζητούν εκείνο το σημείο της δημιουργίας όπου η ποίηση είναι ζωγραφική που μιλά κι η ζωγραφική είναι σιωπούσα ποίηση..
Τα όρια εικόνας και λόγου, εκεί που η αρχική γραμμή ,μπορεί να γίνει ζωγραφιά η ποίημα πάντοτε απασχόλησαν το έργο του Δημοσθένη Δαββέτα.
Πολύ κοντά στο πνεύμα μιας Art Brut οι πίνακες του δίνουν χώρο στην γλώσσα του χρώματος. Το χρώμα είναι καθοριστικό στην εικαστική του έκφραση.

Στο χρώμα ενυπάρχουν φιλοσοφία, ποίηση, συναίσθημα, μνήμη, βίωμα και ενοραματισμός. Το χρώμα δίνει ζωή στα έργα του .Το χρώμα ζωντανεύει σχέδια και συνθέσεις του. Το χρώμα είναι η γλώσσα του. Κύριο χαρακτηριστικό της εικαστικής εργασίας του είναι τα ζωντανά και αρμονικά χρώματα που συνάδουν με την υποβλητική σχεδίαση και της προσδίδουν διαστάσεις πλαστικότητας στην γραφή του. Οι νοηματικές συνθέσεις του με έντονο τρόπο εμπεριέχουν θετικά το στοιχείο της θεματικής διάταξης που απεικονίζεται με σχολαστική εκτέλεση και περίσσια πνευματικότητα. Τα θέματά του προβάλλουν μια οικεία ζεστασιά και μια ρυθμική χαρακτηριστική κίνηση. Η ζωγραφική του μέσα από μοναδικές και ποικίλες διαστάσεις παραμένει σε πολλά επίπεδα βαθιά ανθρωποκεντρική .Συρράπτει τα σκέλη κάποιων διατυπώσεων και προθέσεων που δεν αιωρούνται στον ορίζοντα αλλά αποσαφηνίζουν ρητά κώδικες συνδιαλλαγής και ενσωματώνουν τακτικές ευεργετικής διάταξης και μεταχείρισης για τον θεατή .Τροφοδοτεί τα εικονολογικά και συμβολικά οράματα του με το κληροδότημα από ένα ευκρινή ιδίωμα .Εκθέτει μια συγκομιδή με προσεγμένη συνάρτηση απέναντι στο σύνηθες .Οι παραλλαγές του δυναμώνουν την παραστατικότητα και παραθέτουν προς επίρρωση την διείσδυση στην αποκρυπτογράφηση .

Αντίστοιχα, για τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο η ζωγραφική είναι ποίηση σε χρώματα . Χαρακτηρίζει την τέχνη του ως new age pop art .New age γιατί οι εποχές άλλαξαν… New age γιατί και η τέχνη αλλάζει… New Age γιατί μια καλύτερη εποχή ελπίζει να ανατείλει… Με την ζωγραφική του διηγείται Ιστορίες της Νέας εποχής… Ιστορίες φτιαγμένες από χρώματα, ιδέες και φαντασία… New age ιστορίες γεμάτες φως και σκοτάδι, αλήθεια και ψευδαίσθηση, χαρά και μελαγχολία .

Ζωγραφίζει τα έργα του πρώτα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με όλες τις δυνατότητες που του δίνει σε χρώματα, “εργαλεία” και τεχνικές και μετά εκτυπώνονται σε πλαστικοποιημένο χαρτί. Ενας από τους κύριους λόγους που άρχισε να ζωγραφίζει ήταν η επιθυμία του να απεικονίσει κάποια από τα ποιήματά του σε μορφή έργων ζωγραφικής. Τον εμπνέει η ποίηση (όχι μόνο η δική του), η φύση , οι ιδέες, οι αφηρημένες έννοιες .
.Η ποικιλία και η ένταση των χρωμάτων του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου στην αρχή προκαλούν ευφορία και χαρά. Καθώς όμως περνάει η πρώτη εντύπωση, τα έργα του μοιάζουν αποτέλεσμα μιας ποιητικής έκρηξης, που δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Ο καλλιτέχνης επικοινωνεί συνδετικά και προσθετικά με την ουσία του σύμπαντος και του κόσμου . Οι συνήθεις γραμμές του υποβάλουν ένα αίσθημα, ζωογόνο, κατακτητικό και ζωτικά αποδεκτό. Οι χρωματικές βαθμίδες του με προνομιούχα υφή και αναγνωσμένη οντότητα εναλλάσσονται με τις εντάσεις της επιθυμίας. Η μέθεξη του φτάνει σε συνειδησιακές κορυφώσεις με παθιασμένο ειρμό σύγκλισης . Απεικονίζει με σημασία ένα κυρίαρχο λόγο με γνησιότητα που έγκειται στο ότι κοιτάμε, στην απόλαυση της χρωματικής και σχηματικής αποτύπωσης που φέρνει την σκέψη, τον προβληματισμό και την κριτική. Ενσωματώνει πολυδιάστατα την ενδοσκοπική διάχυση των παραμέτρων του μετατρέποντας το βιωμένο πεδίο. Η θαυμαστή πρόσμιξη που επιτελεί εναλλάσσει την σκόπιμη πληροφορία με την προσωπική έρευνα και την γνώση. Συνδέει μεγαλουργικά την πλήρη αφομοίωση των ξεκάθαρων ορίων του μέσου που χρησιμοποιεί με την απαιτούμενη ευδιάκριτη και υπαρκτή αλληλουχία των εντυπώσεων.Οι δύο καλλιτέχνες τολμούν με τις συλλήψεις τους την ιδιαίτερη και την προχωρημένη αφήγηση, την άλλη άποψη και θέση ,με εξαιρετική την χρήση μιας κατάδυσης στα βάθη της ψυχής ,σε καταστάσεις που εμβαθύνουν σε αναλύσεις σε ερωτήματα και σε αμφισβητήσεις. Περιγράφουν πράγματα ξεπερνώντας την διακοσμητική χροιά και οδεύουν σε έναν κόσμο που με την υπερβολή του αναπαριστά πολλές φορές έστω αιρετικά τον ψυχισμό της κοινωνικής διαβάθμισης .
Κινούνται μεταμοντέρνα και νεωτεριστικά σε μια εντοπισμένη και ενδιαφέρουσα περιοχή διήγησης και περιγραφής στην οποία τίποτα δεν αποκλείεται. Ο σύμφυτος άνεμος που προκαλούν φέρνει το άνοιγμα και το πέρασμα σε μια αισθησιακή και πνευματική ενδοχώρα, όπου η περιπέτεια και η περιήγηση μας υπόσχεται την αινιγματική κατάληξη .
