Του Λεόντιου Πετμεζά
Η πρώτη μεγάλη θεματική έκθεση στην Ελλάδα του φημισμένου ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Κώστα Πηγαδά (Costas Picadas), εγκαινιάζεται την Δευτέρα 19 Μαΐου και θα έχει διάρκεια ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 .
Ο διακεκριμένος στο εξωτερικό ,διεθνής δημιουργός φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά την τέχνη με την υγεία και να βάλει την δική του σφραγίδα σε ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός, ανοίγοντας ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην σημαντική ως τώρα διαδρομή του.
Η έκθεση της συλλογής Phytobiosomes (Φυτοβιοσώματα) του επιδραστικού Costas Picadas, που ως γνωστόν συγκαταλέγεται στους βασικούς ανανεωτές της εικαστικής σκηνής της Νέας Υόρκης, αποτελείται από έργα μοναδικά στην ιστορία της τέχνης, ιδιαίτερης έμπνευσης και πρωτότυπης εκτέλεσης που συνδέουν αρμονικά τη φύση, τον άνθρωπο και το εσωτερικό ενός οργανισμού που αναγεννάται. Ο μαγικός αυτός κόσμος που προσεγγίζει την ιατρική επιστήμη με ευγένεια και διεισδυτικότητα, θα μετατρέψει τους χώρους υποδοχής του Ερρίκος Ντυνάν σε μια αίθουσα τέχνης που «ανθίζει», προβάλλοντας μια νέα, πρωτότυπη εικόνα σε κάθε ασθενή και επισκέπτη. Στις εξαίρετες και εκλεπτυσμένες δημιουργίες διακρίνουμε τις μελετημένες παρέμβασεις στην εμβάθυνση των οικείων αναφορών που με υποκείμενη ελευθερία τόσο δράσης όσο και επίδρασης στηρίζονται άρρηκτα στην καταγραφή των στοιχειωδών και συνοπτικών θεωρητικών απεικονίσεων της υποβλητικότητας. Οι συλλήψεις προσδιορίζονται από γραμμές συγκροτημένης οντότητας και συνειρμικής διάστασης που τονίζουν φορμαλιστικά την υφή των διακυμάνσεων και των διευθετήσεων. Το καίριο διάκοσμο της προτασιακής συνοχής και το θεματικό περιεχόμενο τους με την χρήση των κατάλληλων υλικών αγγίζει τους ουσιαστικούς συμβολισμούς που συγκινούν διαχρονικά χάρη στην φερόμενη διαδραστική λεπτομέρεια της μετάπλασης .Οι συνθέσεις εκπέμπουν μοτίβα με εκφραστική προοπτική και συγκριτική ενδυνάμωση .Όλες οι καταθέσεις εμπλουτίζουν μια αρχική ιδέα με σημεία αναφοράς που προκαλούν δέος στον θεατή και τον προσελκύουν για την γνωριμία ενός διαφορετικού σύμπαντος . Απαντούν σε ερωτήματα, αντλώντας διδάγματα και προσδοκίες από συμπτωματικές ενοράσεις και άρτιες κατευθύνσεις. Στο ευπρόσδεκτο επίπεδο της σχηματοποίησης ευλαβικά και δραματουργικά συνδυάζεται η προσεγμένη δωρική αναφορά τονισμένη με αυθεντικότητα και με ιδιαιτερότητες ασύγκριτης λειτουργικής, διακοσμητικής και αισθητικής αντίληψης. Με την αυστηρή λεπτότητα και την επαρκή διατύπωση οι επιλεγμένες προθέσεις αναδεικνύονται από τις προσπίπτουσες γωνίες και τις οπτικές της θέασης που παραβολικά αναπτύσσονται με διαφάνεια και διαύγεια γραφής απέναντι στις εξελικτικές συμπεριφορές.
Παρακολουθώντας τα επιτεύγματα βλέπουμε πως τα εκθέματα εστιάζουν σε βασικά όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος, και παρουσιάζουν τις μεθόδους θεραπείας της ίδιας της φύσης. Ο ρεαλισμός και η ποιητική διάθεση αναδεικνύουν μια νέα οπτική για την ανατομία και τους θεραπευτικούς δρόμους. Μέσα από την αποσύνθεση των οργάνων του σώματος, στις εικόνες παρατηρούμε να αναδύονται φυτά που η θεραπευτική φαρμακευτική αξία τους ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Αυτή η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης αναπαρίσταται μέσω ενός συνδυασμού ασώματων οργάνων και φυτών. Με έναν μοναδικό τρόπο, ο Costas Picadas προτείνει την δική του καλλιτεχνική μετάφραση για τις θεραπευτικές ικανότητες της φύσης, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία, οπτικά́ και γνωστικά́.
Το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν επιλέχθηκε από τον ίδιο ως ο πλέον κατάλληλος χώρος για να φιλοξενήσει και να αναδείξει την μεγάλη συλλογή του που συγκροτείται συνολικά από 24 έργα και δύο ειδικές δημιουργίες video-art.Η ενδιαφέρουσα συλλογή έχει ήδη εκτεθεί στις ΗΠΑ. Κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της παρούσας έκθεσης έχει ο γνωστός εκδότης Νίκος Κομν. Χατζηγεωργίου (Hellenic Facsimile Editions),Ελληνικές Ομοιογραφικές Εκδόσεις. Την επιμέλεια της έχει αναλάβει η διακεκριμένη καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών στο JohnJay College of Criminal Justice της Νέας Υόρκης, Θάλεια Βραχοπούλου.
Με αφορμή την σημαντική έκθεση που πραγματικά αξίζει να επισκεφθούμε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν), Θέμος Χαραμής, δήλωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη, η ιατρική και η τέχνη συναντώνται στο Ερρίκος Ντυνάν. Ωστόσο, με τη θεματική έκθεση της συλλογής Phytobiosomes του Costas Picadas, ο οποίος με ευαισθησία και πρωτοτυπία μετατρέπει τον ρεαλισμό σε ποίηση, το Ερρίκος Ντυνάν προχωρεί σε μια αλλαγή παραδείγματος για τη λειτουργία και τη συμβολή ενός νοσοκομείου στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Και γι΄ αυτό το νέο παράδειγμα είμαστε υπερήφανοι».

Βιογραφικό του καλλιτέχνη :
Ο Costas Picadas γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην ÉcoledesBeaux-Arts και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου στο Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 90 εκθέσεις διεθνώς. Από το 1994 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, επιδιώκοντας να ενώσει την τέχνη με την επιστήμη. Έχει ειδικευθεί στην εικαστική φωτογραφία και στη video-art, εστιάζοντας περισσότερο το ενδιαφέρον του στη γεφύρωση των σχέσεων Επιστήμης και Τέχνης, ιδιαιτέρως της επιστήμης που αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό και τις ζωτικές του βιολογικές λειτουργίες, όπως είναι π.χ. το καρδιοαναπνευστικό, το κυτταρολογικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον Costas Picadas, «ζούμε σε μια εποχή στην οποία πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το φυσικό περιβάλλον και τις ευεργετικές του ιδιότητες που κάποτε βοηθούσαν στη ρύθμιση του νευρικού μας συστήματος. Ωστόσο, στη διάρκεια της εξέλιξής μας, όταν επιστρέφουμε στη φύση, η συμβίωση που αναπτύσσουμε μαζί της επανέρχεται στη μνήμη μας και λειτουργεί αυτόματα».
Ελεύθερη είσοδος για το κοινό.