Η έκθεση Passepartout του Γιάννη Αδαμάκη στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

του  Λεόντιου Πετμεζά

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη ,πλατεία Κολωνακίου 20 παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη “ Passepartout ”.Θα εγκαινιαστεί  την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 και θα διαρκέσει εως τις 24 Φεβρουαρίου 2024. Θα φιλοξενήσει  ζωγραφικές δημιουργίες , έργα διαφόρων διαστάσεων που αναμφίβολα προκαλούν έναν διάλογο ανάμεσα στα όνειρα και στον θεατή. Αξίζει να αναφέρουμε μερικά πράγματα για τον Jean Passepartout, τον  αντιήρωα του Ιούλιου Βερν που δάνεισε το όνομά του στην έκτη ατομική έκθεση του Αδαμάκη . Υπήρξε σύμβολο της αιώνιας δοκιμασίας, της πολυμήχανης ζαβολιάς, του ατέρμονου ταξιδιού που χαρακτηρίζουν την ζωγραφική πορεία του καλλιτέχνη.                  

Στα έργα της νέας δουλειάς του Αδαμάκη συναντάμε εικόνες από το μεγαλύτερο μέρος της μέχρι σήμερα  διαπραγμάτευσης του  . Συλλήψεις σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τον Βερν, φωτογραφικές μνήμες, παιχνίδια που ανασύρουν μια περιπέτεια που ξεκινά από την παιδική ηλικία. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ο ζωγράφος, όπως επισημαίνει: «αγωνίζεται να κερδίσει μια ιλαρή ουτοπία, μια ανέφικτη διαβεβαίωση. Μια οδυνηρή εκπλήρωση»…..«Άδεια κάδρα. Λευκές σελίδες. Παιδικά αλογάκια. Ψάρια που ξανασαίνουν. Πλοία που στέκουν. Μπουνάτσες. Ακίνητες θάλασσες. Επίμονες φωτογραφίες. Βασανιστικές αναμνήσεις. Ευσυγκίνητες απαγγελίες. Ασταθείς πτήσεις. 

Ανύπαρκτες εικόνες περιφέρονται.

Όσα εκμεταλλευτήκαμε. Όσους εκμεταλλευτήκαμε. 

Βοηθοί, αμπιγιέρ, θαλαμηπόλοι. Άνθρωποι σε δεύτερους ρόλους. Άνθρωποι που δεν καταγράφονται στον μύθο. 

Εμείς παίρνουμε τα εύσημα. Κερδίζουμε τα στοιχήματα. Τα δώρα. Την Πηνελόπη. 

Εμείς λάμπουμε. Ξορκίζουμε τους φόβους μας. Εισπράττουμε τα βραβεία. Τα χειροκροτήματα. Τα παράσημα της εσωτερικής μας ευταξίας.

Κι όμως ταξιδεύουμε. Έγιναν οι ανακοινώσεις. Σφραγισμένα τα εισιτήρια. Θα το θυμάται η Ιστορία».

Η μέγιστη τέχνη αλλά και η τεχνική του Γιάννη Αδαμάκη  μέσα από την διακοσμητική πολυμορφία της καλλιτεχνικής γλώσσας του  διαρκώς προτείνει το δικαίωμα σε μια ονειρική κατάσταση που ξεκινά από την υφή της παιδικότητας .

Δίνει την δυνατότητα στο κοινό χωρίς περιορισμούς ,να φανταστεί διαφορετικά την υπάρχουσα καθημερινότητα . Οι μορφικές και αισθαντικές αλληλουχίες της γνώριμης σε εμάς τεχνοτροπίας του ξεπερνούν τον πραγματικό χώρο και χρόνο και επισυνάπτουν πτυχές της υλικής εικόνας  και της πνευματικής διάστασης . Απεικονίζουν εκφάνσεις  που αναδύονται από την κρυστάλλωση  και μεταφέρουν σε ένα κόσμο φανταστικό.  Μετατρέπουν τα σύμβολα της ειδικής υπόστασης με  ικανότητα και στηρίζουν τις πρωτότυπες ενάργειες. Πρόκειται για εμβληματικές και μοναδικές εντάσεις που διαθέτουν την πρωτοβουλία της εκποίησης. Εμπεριέχουν τις ιδιάζουσες χαρακτηριστικές και ευρηματικές εκφάνσεις μιας καινοτόμου διευθέτησης που κινείται με δεσπόζουσα και  καίρια δύναμη προς την χροιά της εμβέλειας του προσδιορισμού. Τοποθετώντας την προσθήκη της έντονης χρωστικής ουσίας στις σχεδιαστικές αποτυπώσεις αναφορικά και αναλυτικά ενορχηστρώνονται ιδιότυπα απεικάσματα με την παρεμβατική και παλμική θέρμη ενός ευρύτατου φάσματος  ζωτικότητας .Η παραστατικότητα με την προσθετική μέθοδο της περιγραφής και την διαχρονική ενατένηση προσκαλούν  σε μια περιδιάβαση σε προικισμένα εκθέματα . Σε ένα περιβάλλον που μετατρέπει την ατμοσφαιρική παράθεση και την  ιδεογραφική έμφαση σε αυθεντική ιδεογραμμική λήψη ενώ σχηματικά δρα παράλληλα με την ουσιαστική και αυστηρή σηματοδότηση της αποκωδικοποιημένης έρευνας . Με  εννοιακή σαφήνεια ο Αδαμάκης τονίζει την ευκρινή ακρίβεια που ενδυναμώνει  με πληρότητα το ύφος ενός αναδυόμενου και ενός ενστικτώδους προσανατολισμού . Οι μνημειακές αποκλίσεις του μεταλλάσσουν έμπρακτα την διαγώνιο μιας άμεσης εκφραστικής δυναμικής που ευπρόσδεκτα εμπεριέχει τις εξιδανικευμένες καταλήξεις .                            Oι ευειδείς εκλάμψεις του ξεφεύγουν κάπως από τα οράματα της εκλεπτυσμένης βιωματικής θεματολογίας στις περιγραφές. Με προχωρημένη μετάλλαξη τα ευνόητα και εύληπτα μηνύματα σκιαγραφούν πολυκύμαντα και πολυσήμαντα έναν κόσμο που προσδιορίζεται αυτούσια και καίρια από την ψυχολογική διευθέτηση των ποικίλων απεικονίσεων και από τα μονοπάτια της αποκάλυψης.

Στο σύνολο τους τα επιτεύγματα των καταθέσεων στην παρούσα έκθεση  κινούνται ευρηματικά σε ποικίλες διαδρομές με συλλογική και συλλογιστική  εξεταστική  ανάλυση . Εκπέμπουν  προεκτάσεις με εννοιολογική μελέτη και γλαφυρές καλύψεις .                                      Έχουν πηγή έμπνευσης την  πηγαία αναζήτηση. Μέσα από την ωριμότητα στην γραφή μεταφέρουν  αποδόσεις και εικονίσεις με ιστορίες που ενέχουν στους κόλπους τους την διάθλαση  των χρωμάτων και των σχεδιάσεων. Εμβληματικά μετατρέπουν  την προσωπική σκέψη και επιθυμία  σε συνειδησιακή απαίτηση με  παρακαταθήκη για την λήψη της στόχευσης.                                  Διατηρώντας  τις απαιτούμενες ισορροπίες ανάμεσα  στην εκπλήρωση της  περιδιάβασης και του περιπάτου που αναπτύσσεται  άπτονται από  την περιπετειώδη  κυριαρχία  της δομικής αλλά και της δομημένης με σταθερότητα αρμολόγησης .    Οι συμμετρίες τους συνακόλουθα με την προδιάθεση διακονούν γνωρίσματα  των αναβάσεων και  χαρακτήρες που  ταξινομούν τα στοιχεία  της εσωτερικότητας  δίπλα  στο εύλογο  αποκορύφωμα  των σκιαγραφήσεων. 

Βιογραφικό σημείωμα του καλλιτέχνη:

Ο Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά.

Έχει παρουσιάσει την εικαστική εργασία  του σε 37 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις .Στις χώρες  Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Νορβηγία, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία. Ανάμεσα  τους ξεχωριστή θέση κατέχουν οι διεθνείς  εκθέσεις Art fairs: “Αrt Athina” (Αθήνα), “Art Jonction” (Νίκαια, Γαλλία), “Lineart” (Γάνδη, Βέλγιο), “Art Paris” (Παρίσι, Γαλλία) και “Art Thessaloni” (Θεσσαλονίκη).

Έχει επίσης  συμμετάσχει σε τρεις διεθνείς εικαστικές συναντήσεις: στο Τσερεποβέτς (Ρωσία), στο Μπίλεφελντ (Γερμανία) και στο Κουσάντασι (Τουρκία).

Κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και εικαστικούς καταλόγους.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης : Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -20.00 | Τετ. & Σάβ. 11.00 –15.00

About Post Author