Η έκθεση ”O ίλιγγος του Ίκαρου” του Μιχάλη Αρφαρά στην Εκφραση-Γιάννα Γραμματοπούλου

Του Λεόντιου Πετμεζά

Από τις 4 Μαρτίου εως τις 1 Απριλίου 2023 έχει διάρκεια στην αίθουσα τέχνης εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου η ατομική έκθεση του Μιχάλη Αρφαρά με τίτλο ”Ο ίλιγγος του Ίκαρου”.

Η έκθεση είναι ένα εικαστικό σκηνικό αποτελούμενο από έργα που συνδυάζουν τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το video σε ένα εκθεσιακό σύνολο, επεκτείνοντας με κίνηση και ήχο τις εκφραστικές δυνατότητες των εικαστικών τεχνών. Αισθητικά τα έργα εμπλέκουν εξπρεσιονιστικά με σουρεαλιστικά στοιχεία, έχοντας προφανείς αναφορές στους κόσμους των comics και των video games.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στον μύθο του Ίκαρου και μάλιστα τη στιγμή που συνειδητοποιεί το πόσο ψηλά έχει πετάξει και τον κυριεύει ο ίλιγγος του ύψους.

Είναι φανερό, ότι ο Αρφαράς χρησιμοποιεί τον μύθο του Ίκαρου σαν αντικατοπτρισμό της ανθρώπινης ιστορικής εξέλιξης. Η ανθρωπότητα έκανε αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο εξελικτικό άλμα, για να βρίσκεται σήμερα σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη. Αυτή η αστάθεια της αιώρησης όμως γεννάει το ερώτημα του τι έπεται. Θα ακολουθήσει μια ακάθεκτη πτήση προς την ολοκληρωτική καταστροφή; Διαθέτει η ανθρωπότητα ακόμη την δύναμη μίας ριζικής αλλαγής, για να πραγματοποιήσει την ποθητή ομαλή προσγείωση σε μία ακόμη ζωντανή γη;

«Ο Αρφαράς με βαθιά περίσκεψη αντιλαμβάνεται τα όσα γύρω του τεκταίνονται, καταγράφει του κόσμου τις εικόνες και τις μεταμορφώνει σε συνείδηση αποκαλύπτοντας τη βαθιά και πολύπλοκη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο χτες και το σήμερα, το βάθος και την επιφάνεια, την ουσία και την απουσία, το ήθος και την ασέβεια. Επιδεικνύει το πρόσωπό μας ως την πιο άκαμπτη ουσία δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα είδος αντίστροφης συγκίνησης που εκπέμπεται σιωπηλά και μαγικά από τα απορρίμματα του άκρατου καταναλωτικού μας εγώ. Καταγράφει ο Αρφαράς μια γλώσσα παράλογη. Αντικαθιστά τις λέξεις με σύμβολα που αφυπνίζουν νου και λογισμό. (…)

Γνωρίζει το αποτέλεσμα και μας το παρουσιάζει προκαλώντας μας. Είναι μια ύστατη προσπάθεια να παραμερίσουμε το παράλογο. Η διάβρωσή μας είναι όμως βαθειά. Η νίκη του καταναλωτισμού είναι βεβαία, τα μάτια μας θα συνηθίσουν πια να βλέπουν την ασχήμια, τα αυτιά μας θα ανέχονται τους ρήτορες. Θα ανεχτούμε το παραμορφωμένο σώμα μας.», παρατηρεί ο ιστορικός τέχνης Ανδρέας Χατζηθωμάς.

Τελικά τι απέγινε ο Ίκαρος; Ο Ίκαρος, μετά από μια σειρά αποτυχημένων πτήσεων και οδυνηρών πτώσεων, έχει χάσει πια την μυθική του υπόσταση. Με την βοήθεια περίεργων μηχανών, σχεδόν τρελός πλέον, προσπαθεί ένα τελευταίο πέταγμα. Το ύφος της εικαστικής γραφής του δημιουργού στο μεγαλύτερο μέρος είναι υπερρεαλιστικό και δίνει την αίσθηση της αιχμηρής καταγγελίας, πάντα από μια αφετηρία πνευματικής αποστασιοποίησης, καθώς πρόθεση του είναι να απαλλάξει τον θεατή διανοητικά τουλάχιστον από την ανόσια επιβλητική στολή της ισοπέδωσης. Αναμφίβολα με τις συλλήψεις του παραδέχεται και προσεγγίζει πολλαπλά νοήματα που θυμίζουν παρατακτικές παραστάσεις τονισμένες σε κύκλους, μια σφαιρική και πολλαπλή εκμετάλλευση ενός πλούσιου υλικού του, στη φιλόδοξη προσπάθειά του για την διερεύνηση των ορίων της χρωματικής και σχεδιαστικής γλώσσας. Ωστόσο, σε όλο το έργο του έντονη είναι η αίσθηση ότι υπάρχουν πολλά επίπεδα αποδόσεων , καθώς κάτω από την επιφάνεια διαφαίνεται έκδηλη η υπαρξιακή αγωνία του ιδίου. Η ατμόσφαιρα των συνθέσεων του, φορτισμένη από τον έντονο προβληματισμό για τον κόσμο που ζούμε, για τον κόσμο που παραδίδουμε στο μέλλον, δείχνει αφετηρίες βιωματικές και την αγωνιώδη προσπάθεια του να επιζήσει υπαρξιακά, από τη στιγμή που τα επισφαλή ιδεολογικά συστήματα καταρρέουν και η ανήλιαγη φύτρα της ανασφάλειας οδεύει από τον αμαρτωλό δρόμο στην εξομοίωση της εξαθλίωσης.

Εγκαίνια: Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, 12:00 – 17:00

OLYMPUS DIGITAL CAMERA